živilo

Kronična bolezen kot posledica preobčutljivosti na gluten
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki nastane kot posledica preobčutljivosti na beljakovino gluten. Ta se nahaja v žitih, kot so pšenica, ječmen, rž in oves. Edino zdravilo je vseživljenjska dieta brez glutena.

Ali lahko dovolimo otrokom, da hrano poberejo s tal?
Ali lahko hrano, ki jo poberemo v petih sekundah s tal, pojemo? Če gre za suho stvar, kot sta piškot ali čips, se bo nabralo manj bakterij kot recimo na jabolčnem krhlju.

Zveza potrošnikov Slovenije: pod drobnogledom 12 vzorcev predpakiranih hrenovk
Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat vzela pod drobnogled predpakirane hrenovke, ki se pogosto znajdejo na naših krožnikih, še posebej jih imajo radi otroci. Preberite si, kaj so ugotovili.

Kako pripraviti zdrav napitek?
Paradižnikov sok v sebi skriva številne vitamine in minerale, ki bodo poskrbeli, da boste v teh dneh ostali zdravi in polni energije. Priprava je preprosta, napitek znižuje krvni pritisk, spodbuja proizvajanje rdečih krvničk, preprečuje trombozo, poskrbi za nemoteno in zdravo delovanje jeter, ledvic, žolča in slinavke.

Zdrava malica na šolskem ali vrtčevskem izletu
Kaj naj starši pripravijo otroku za malico, ko se s sošolci in učiteljicami odpravi na večurni izlet? Kakšen je zdrav obrok, da otroku med vožnjo z avtobusom ne bo slabo?

Najbolj slastne jogurtove miške
Mami, pust mastnih ust je tu, zato brž speci slastne miške, da se bomo prav vsi sladkali. Recept so zate pripravile kuharice Okusno.je. Pa dober tek!

Kakšna hrana je v naših vrtcih in šolah?
V slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih se je povečal delež lokalne hrane in živil, kaže anketa kmetijskega ministrstva. Večji je tudi delež ekološke hrane, so sporočili.

Neizpodbitna resnica o pici
Roko na srce – marsikateri starši ob hitrem tempu življenja kdaj pa kdaj svojim otrokom za kosilo ali večerjo ponudijo pico, čeprav se zavedajo, da ni najbolj zdrava jed. Toda, ali lahko pripravimo zdravo različico?

Kako do novega leta izgubiti 4 kilograme?
Ameriški nutricionist Mike McInnes trdi, da pri dieti z medom ni treba šteti kalorij, ni treba kupovati dragih živil, prav tako ne boste lačni. Do novega leta pa boste kljub vsemu izgubili 4 kilograme.

10 prednosti sladkorja
Verjeli ali ne, sladkor gospodinje lahko tudi koristno porabijo. Zapomnite si 10 spodaj navedenih trikov.

Nujno opozorilo glede sadnih jogurtov!
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat vzeli pod drobnogled sadne jogurte. Po analizi 26 vzorcev potrošnike opozarjajo, da sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni, da je v njih kljub obljubam z lične embalaže malo sadja ter da ti lahko vsebujejo arome, barvila, sredstva za zgostitev in konzervanse.

Top izlet za družine
Jeseni in pozimi se v naših trgovinah police šibijo pod kakiji, sadeži, ki so zelo sladki, kremasti in mehki. Med drugim vsebujejo tudi vitamin C, ki ga priporočajo tako odraslim kot tudi otrokom za krepitev obrambnega sistema. Ta vikend bo v Strunjanu že 13. praznik kakijev.

Na kmetiji je zabavno!
V Poljanski dolini sta doma Žiža in Milan Brence, ki se že od leta 1988 trudita za obstoj kmetije Pustotnik, na kateri se skriva pravo bogastvo najkakovostnejših sirov. Pred nekaj dnevi sta odprla vrata vsem obiskovalcem in jim pokazala, kako se pridelujejo in predelujejo mleko ter mlečni izdelki. Tudi sami lahko pokukate na kmetije in poskusite domačo hrano: www.lokalna-kakovost.si.

Nevarni vplivi bisfenola A na plod
Zadnji izsledki raziskave kažejo na škodljivost bisfenola A – izpostavljenost tej kemikaliji naj bi pri nerojenih otrocih večala tveganje raka na mlečnih žlezah. Bisfenol A se nahaja v steklenicah za vodo, otroških stekleničkah, športni opremi, posodah za shranjevanje, priboru (krožniki in skodelice), zobnih polnilih, lečah, zgoščenkah, plastenkah itd.

Česa ne sme uživati nosečnica?
Ko v ženski začne rasti novo bitje, se ji poraja vprašanje, kaj mora črtati s svojega jedilnika, da se bo njen otrok pravilno razvijal. Koristne informacije nam je podala Karla Klander, Bibina svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricistka.

Čokolada v prehrani nosečnice in doječe mame
Čokolada, sladka pregreha, ki se ji marsikdo težko upre. Z nutricistko Mojco Cepuš smo se pogovarjali o tem, kako je s čokolado v prehrani nosečnice in doječe mame. Kakšno izbrati in koliko je pojesti?

'Si lahko z uživanjem določenih živil povečam laktacijo?'
Zelo pomembno je, da ženska v obdobju, ko doji, uživa zdravo, pestro in uravnoteženo prehrano. Nastanek mleka spodbujajo čaji za dojenje, surovo korenje, oves, ječmen, cvetača in mandlji.

Imate radi kaki?
Pozimi se v naših trgovinah police šibijo pod kakiji, sadeži, ki so zelo sladki, kremasti in mehki. Med drugim vsebujejo tudi vitamin C, ki ga priporočajo tako odraslim kot tudi otrokom za krepitev obrambnega sistema.

Lahko z uživanjem določenih živil povečate laktacijo?
Zelo pomembno je, da ženska v obdobju, ko doji, uživa zdravo, pestro in uravnoteženo prehrano. Nastanek mleka spodbujajo čaji za dojenje, surovo korenje, oves, ječmen, cvetača in mandlji.

Sodeluj in osvoji super nagrado!
Ko napoči čas za dojenčkovo prvo kašico, se mamicam porajajo številna vprašanja. Pripravili smo vam nasvete o tem, kdaj in kako začeti ter kaj ponuditi malemu jedcu. Vabimo vas tudi k sodelovanju v najbolj igrivem nagradnem natečaju MOJ FRUTEK.

Kaj pravzaprav so vitamini?
Pravijo, da so vitamini tako pomembni kot ljubezen, le da ljubezni ne morete zaužiti in dati v prekomerni količini. Toliko je govora o pomembnosti vitaminov, a kaj to pravzaprav pomeni – kaj so vitamini?

Zdravi zelenjavni namazi
Zakaj bi jedli paštete, ki vsebujejo veliko umetnih aditivov, maščob, soli in sladkorja, če si lahko privoščite okusne zdrave namaze, ki jih prodajajo v vseh trgovinah, ali takšne, ki si jih pripravite sami? Preproste zelenjavne namaze lahko postrežete tudi dojenčkom na začetku uvajanja goste hrane.

Otroci debeli zaradi bisfenola A?
Ameriškim znanstvenikom je uspelo določiti povezavo med otroci s prekomerno težo in sintetično kemijsko spojino bisfenol A, ki se nahaj v različnih vsakodnevnih izdelkih: v steklenicah za vodo, otroških stekleničkah, plastenkah za vodo, posodah za shranjevanje itd.

Med, tekoče zlato
Med so v starih civilizacijah imenovali tekoče zlato, zlati eliksir, božji dar in je bil simbol za plodnost, lepoto in ljubezen. Kako dobro ga poznamo danes?

Kako vemo, da se je sladoled pokvaril?
Poleti nam prija ledena osvežitev v obliki sladoleda, kljub temu pa se nam poraja vprašanje, koliko časa po odprtju ga še lahko hranimo v zamrzovalniku. Kakšen je rok uporabe sladoledov, ki jih sami pripravimo iz sadja in oreščkov? Pogovarjali smo se z nutricistko in svetovalko za zdravo prehrano Karlo Klander.

Kaj lahko uživamo, če imamo celiakijo?
Celiakija je bolezen, pri kateri ljudje ne smejo uživati prehranskih izdelkov, ki vsebujejo gluten. Ta se nahaja v pšenici, ječmenu, ovsu in v ostalih žitih, najpogosteje pa se razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti. Edini način zdravljenja je stroga brezglutenska dieta.

Ko je edina rešitev brezglutenska dieta
Celiakija je bolezen, ki se najpogosteje razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, edini način zdravljenja pa je stroga brezglutenska dieta. To pomeni prepoved zaužitja žitaric, ki so v naši prehrani najbolj pogoste – pšenica, ječmen, rž, oves.

Povzročijo ga lahko tudi alergije na rastline
Koprivnica je srbeč kožni izpuščaj z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami. Prizadene tako otroke kot odrasle, vzroki pa so alergija na hrano, zdravila, pike žuželk, cvetni prah, plesen, okužba ali pa mraz oziroma vročina.

Kako prepoznati in omiliti celiakijo?
Celiakija je sistemska bolezen, ki se pri otrocih najpogosteje kaže pri težavah s prebavili. V osnovi gre za zapleteno genetsko motnjo. Ta vodi v neustrezen imunski odgovor na zaužiti gluten, ki se nahaja v nekaterih žitaricah.

Moj otrok ima alergijo na hrano - kaj moram vedeti?
Alergije na hrano so dandanes vse pogostejše in po približnih ocenah prizadenejo že dva do tri odstotke otrok. Katera hrana jih največkrat sproži, kakšne so reakcije. Opazujmo in ukrepajmo pravočasno – predvsem z znanjem.