Patronažne sestre si želijo, da bi te stvari vedele vse mlade mamice

S.B.
PO PORODU
0
16.09.2020, 8:00

Ko se z 'majhno štručko' vrneta domov iz porodnišnice, je eno najlepših obdobij v življenju vsake matere. Hkrati pa je to obdobje polno izzivov, vprašanj, dvomov in strahu. Zato prvi teden na dnevne obiske iz bolnišnice pošljejo podporo – patronažno sestro.

Patronažne sestre si želijo, da bi te stvari vedele vse mlade mamice

Ne glede na to, ali je praznik ali nedelja, patronažna sestra pride dan po odpustu iz porodnišnice. Le tam, kjer dežurstvo ni urejeno, pridejo na prvi delovni dan, ki sledi. V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja patronažna sestra v prvem mesecu otrokovega življenja opravi tri obiske pri novorojenčku in dva pri otročnici, kar zadostuje v večini primerov. Če pa zdravstveno stanje matere ali otroka tako zahteva, se število obiskov lahko ustrezno poveča. 

V katerih barvah naj bo otroška soba?
Preberi še:
V katerih barvah naj bo otroška soba?

 

Zadolžena je za to, da pomaga pri negi in nasvetih o skrbi za novorojenčka, hkrati pa preverja napredek in način hranjenja, otrokovo in vaše počutje ter je na voljo za vsa vprašanja in dileme. Čeprav je patronažna sestra tam zgolj zato, da vam olajša zadeve in da bi se zaradi njene prisotnosti boljše počutili, se veliko mamic počuti stresno zaradi morebitnega nereda v domu pred njenim prihodom. Zato je patronažna sestra Sarah Beeson, avtorica knjige Happy Baby, Happy Family, objavila naslednjih nekaj misli, za katere bi patronažne sestre želele, da se jih zavedajo vse mlade mamice. 

Patronažne sestre se zavedajo, koliko dela je z novorojenčkom.
Patronažne sestre se zavedajo, koliko dela je z novorojenčkom./ FOTO: Shutterstock

Ne mislite, da morate biti urejene

Veliko mladih mamic se obremenjuje s svojim videzom po rojstvu otroka in namesto počitka in sproščanja pred prihodom patronažne sestre hitijo pod tuš, si umivajo lase in iščejo sveža in čista oblačila, da bi bile videti vzorne, čiste in negovane mamice. "Pogosto mamicam povem, da če si uspejo počesati lase in umiti zobe enkrat dnevno, jim gre odlično od rok," je zapisala Sarah in dodala, da se materam ni treba obremenjevati z videzom in urejanjem, tik preden pozvoni patronažna sestra. 

Kdaj je primeren čas za prebadanje ušesa?
Preberi še:
Kdaj je primeren čas za prebadanje ušesa?

 

Ne skrivajte svojih resničnih čustev 

V prvih nekaj tednih otrokovega življenja kar polovica novopečenih mater doživlja tako imenovani 'baby blues' ali občutek depresije in tesnobe. To se pogosto zgodi, kadar mamico skrbi, ali je z otrokom vse v redu, ali bo zmogla, je otrok sit, naspan, bo še kdaj podobna stari sebi, tisti pred nosečnostjo ipd. Številke pa kažejo, da ena od desetih mater trpi za poporodno depresijo, le polovica teh mater pa tudi o tem spregovori in poišče pomoč. "Zato je izjemno pomembno, da se iskreno pogovorite o svojih čustvih in počutju s patronažno sestro," je napisala Sarah. Hkrati dodaja, da so patronažne sestre tam, da bi prisluhnile in pomagale brez kakršnega koli obsojanja ali moraliziranja. "Verjamem, da bi si vsaka mati želela reči 'dobro sem' in imeti ogromen nasmeh na obrazu. Vendar takšna dejanja lahko prikrijejo resne težave in občutke depresije ter anksioznosti," je še zaključila. 

Razkrijte svoja prava čustva in se iskreno pogovorite.
Razkrijte svoja prava čustva in se iskreno pogovorite./ FOTO: Dreamstime

Ne predvidevajte, da je patronažna sestra tu zgolj zaradi novorojenčka 

Ob prihodu novega člana v dom se vam lahko poraja vrsta različnih vprašanj in dilem, ki se morda ne tičejo zgolj vašega novorojenčka, ampak tudi katerega od drugih družinskih članov. Morda vas skrbi, kako se bo vaš partner znašel v novi vlogi, morda vam preglavice delajo sorojenci in vprašanje, kako bodo oni sprejeli novorojenčka, če bodo ljubosumni ali nesrečni zaradi pomanjkanja pozornosti. Patronažna sestra je namreč tu za celostno podporo in nudenje informacij na več področjih. Če so vaša vprašanja izven dometa njene profesije, vas bo zagotovo znala usmeriti k pravi osebi. Le vprašati jo je treba. 

Patronažna sestra ni edina oseba, ki vam lahko pomaga 

Ne mislite, da je samo patronažna sestra tista, od katere morate sprejeti pomoč. Če se morda z njo nista ravno dobro ujeli, so vam na voljo še druge možnosti. Obrnete se lahko na ginekologa, osebnega zdravnika, pediatra, doulo, različne svetovalnice in jim poveste, kaj vas muči in kje potrebujete pomoč.

Prihod otroka obrne življenje na glavo.
Prihod otroka obrne življenje na glavo./ FOTO: Dreamstime

Ne skrbite, kako je videti vaš dom

Le katera ima poleg novorojenčka in skrbi okoli njega še čas za sesanje po tleh in urejanje doma? In prav nič vas ne bi smelo skrbeti okrog hišnih opravil, kadar dobite obiske, še posebej kadar k vam pride patronažna sestra. "Ta namreč ne bo niti opazila, ali je v vašem stanovanju kup perila, ali posoda ni pomita in podobno. Pravzaprav, če bo opazila, da je vaš dom popolnoma bleščeč, jo bo prej skrbelo, kot če bo nekoliko neurejen. To je vaš dom in vaša situacija, s katero se ne potrebujete obremenjevati, še posebej zato ne, ker je patronažna sestra tudi zato, da vam pomaga in vam stoji ob strani, in ne zato, da vas obsoja ali preverja, ali ste posesali dnevno sobo," je še zaključila Beesonova

Neverjeten preobrat: Pogačar z noro vožnjo na ...
Pogačar: Spoštujem Primoža, je res dober ...
Aaron Carter obljubil videoposnetek, na katerem ...
V boj za srce Janeza Rebernika tudi 'gajstna' ...
Te skrbi velikost penisa?
Najboljši rogljički po receptu naše bralke
Kako najbolje izkoristiti turistični bon?
7 nasvetov, kako skrbeti za uro
Mamica treh razkrila bridkost odvisnosti od drog
Bogati ga bodo imeli, revni ne?
Še je rešitev za paradižnik
Navdušili so Slovenijo, zdaj pa se vračajo!