Kaj storiti, ko ožge meduza?

IZLETI IN POČITNICE

0
29.06.2024, 5:00

Ožig te čudovite morske živali, ki jo je najbolje opazovati samo s pomola, je precej pekoč, zato je prav, da znate v takem primeru tudi ukrepati.

Kaj storiti, ko ožge meduza?

Morski klobuk, ki je večinoma v globini in ga zato težko opazimo, ni nevaren, prav tako imajo za človeka skoraj nezaznaven ožig uhati klobučnjaki, nenevarna pa je tudi morska cvetača. Od vseh naštetih je še najbolj nevarna mesečinka, ki ožge tako, da res močno peče, srbi in boli in lahko na koži pusti brazgotinaste pečate. 

Vendar na piranski postaji pravijo, da zelo redko zaide v naše vode. V Centru za raziskovanje morja v Rovinju so opozorili tudi, da meduzam pogosto manjkajo deli telesa ali pa so zaradi staranja neprepoznavne. Vendar tudi takšne meduze lahko opečejo, če jih vznemirjamo, zato se izogibajte vsakemu stiku z njimi. 

Meduza
Meduza / FOTO: AP

Kako ukrepati ob ožigu meduze?

Pri piku oziroma ožigu meduze se na koži pojavi opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se sprošča iz žel ožigalk, ki pa se lahko sprošča še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč pri takem piku še kako pomembna.

Prizadeto mesto najprej sperite z veliko morske (in ne sladke!) vode. Na ta način boste odstranili strup, ki se sprošča iz žel ožigalk – uporabite lahko tudi mivko, vendar samo za otiranje. Nikakor ne drgnite prizadetega mesta, da ne boste dosegli ravno nasprotnega učinka in si boste v kožo vtrli le še dodatni strup.

Opeklina, ki jo lahko povzroči kontakt z meduzo.
Opeklina, ki jo lahko povzroči kontakt z meduzo. / FOTO: Adobe Stock

– Na koži se bo kaj hitro pojavilo opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. Razboleno mesto razkužite z alkoholom ali vinskim kisom, nato pa ga pričnite čim prej hladiti.

– Za hlajenje uporabite led, če ga imate pri roki, oziroma kakšen mrzel obkladek.

– Razboleno mesto namažite s kremo, ki vsebuje antihistaminik (npr. fenistil gel), adstringentne in antiseptične sestavine (gel z aloe vero) ali druge lipido-koloidne emulzije (pripravki z ognjičem, šentjanževko, vitaminom E, ribjim oljem). 

– Zelo pomembno je, da obiščete zdravnika, v kolikor bi ožig meduze povzročil hujšo alergijsko reakcijo (slabost, bruhanje, otekanje, oteženo dihanje) ali če bi bila prizadeta večja površina kože oziroma sluznice.

Otroka naj pregleda pediater

Mnogi otroci ne znajo opisati bolečine, zato je prav, da se v primeru ožiga meduze posvetujete s pediatrom oziroma se dogovorite za obisk. Razen v primerih, seveda, ki so potrebni nujne obravnave. Zelo priporočljivo pa je, da imate vsaj najnujnejšo opremo prve pomoči vedno tudi v počitniški torbi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Na severu države nastal močan nevihtni pas, ki se ...

ŠPORT

Boultam in Kojić poskrbela za uvodno zmago ...

POP IN

Od hleva do odra: kako je videti vsakdan pevke ...

TV ODDAJE

Sofia Chernitsyna po Talentih: Moje sanje so še ...

VIZITA.SI

Katera zdravila lahko povzročajo zgago?

OKUSNO.JE

Super nasveti in recepti za najboljšo ledeno kavo

ZADOVOLJNA.SI

Slovenska pevka po ločitvi znova zaljubljena

MOSKISVET.COM

DesertX Rally – potovanje z dirkaškim pridihom

BIBALEZE.SI

Natalija Verboten iskreno o materinstvu

CEKIN.SI

V tej evropski prestolnici vas bodo nagradili, če ...

DOMINVRT.SI

Stvar, ki jo mnogi pozabijo očistiti v kopalnici, ...

MOSKISVET.COM

Izvedel je, kako pomembna je regeneracija za ...