dominvrt

Ni je sram: priznala je, da ji pretirano izpadajo lasje

STARŠI
0
02.12.2019, 10:40

Poporodno obdobje je težko za vsako žensko na različnih področjih, toda mamica Jeannette Ogden je spregovorila o temi, ki ji posvečamo premalo pozornosti – pretirano izpadanje las.

Ni je sram: priznala je, da ji pretirano izpadajo lasje

''Mama sem že šest tednov. Ginekolog mi je svetoval ...''
Preberi še:
''Mama sem že šest tednov. Ginekolog mi je svetoval ...''

Jeannette Ogden je mama in influencerka, ki ji na Instagramu sledi več kot 300.000 ljudi. Pokazala je, kako je ranljiva zaradi tega, ker ji izpadajo lasje. Priznala je, da je to zanjo nova in težka izkušnja: ''V resnici nisem vedela, če želim objaviti to fotografijo.'' Nadaljevala je, da jo je v neki objavi označila prijateljica, ki je tudi tarnala zaradi izpadanja las, zato ji je poslala svojo fotografijo, da v tem ni sama. Nato je tudi ona objavila fotografijo, na kateri lahko vidimo plešavost na določenih delih lasišča.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

''Ne iščem sočutja, samo delim z vami svojo izkušnjo in ni me sram tega. Svet, še posebej na družbenih omrežjih, želi, da mislimo, kako je lepota specifična, pravzaprav pa ni.''

Objavlja fotografije brez Photoshopa. Poglejte, kako slavi svoje telo!
Preberi še:
Objavlja fotografije brez Photoshopa. Poglejte, kako slavi svoje telo!

Zakaj po porodu mamicam začnejo izpadati lasje?

Na Prevention je asistent, klinični profesor dermatologije Gary Goldenberg na Icahn Scool Medicine na Mount Sinai v New Yorku pojasnil, da gre za pretirano dnevno izpadanje las, ki se lahko pojavi po nosečnosti, velikih operacijah, drastičnem hujšanju ali ekstremnem stresu. Razložil je, da gredo lasje skozi tri faze: prva je rast, sledi vmesna faza, ko lasje prenehajo rasti, nato sledi faza mirovanja, ko lasje ne počnejo ničesar. Po fazi počitka lasje izpadejo, da lahko znova zrastejo. Večini izpade od 50 do 100 las dnevno, navaja Ameriška akademija dermatologije, in to naj bi bilo normalno.

Med nosečnostjo povišana raven hormonov preprečuje izpadanje las z normalnim tempom, obenem pa lasje v tem obdobju verjetno hitreje rastejo. Zato po porodu, ko se zadeve vračajo v normalno stanje, lahko pride do povečanega izpadanja las. Seveda je lahko to za mamico zelo stresno.

Bodo lasje zrasli nazaj?

Imejte v mislih, da vam ne bodo lasje ves čas izpadali, da se bo stanje normaliziralo, po podatkih AAD naj bi se to postopoma uredilo do otrokovega enega leta starosti. Priporočajo, da uporabljate šampon in balzam za volumen, slednjega le na konicah, prav tako masko za lase le na konicah. Izogibajte se intenzivnim proizvodom za čiščenje, ker so pretežki.

Dr. Goldenberg je dejal, da razmislite tudi o dodatnih vitaminih in dodatkih za rast las. Priporoča takšne z biotinom in vitaminom B. Lahko pa se glede izpadanja las posvetujete tudi z dermatologom.

Kako vrniti postavo, ki ste jo imeli pred porodom?
Preberi še:
Kako vrniti postavo, ki ste jo imeli pred porodom?

Resnična izkušnja slovenske mamice

Mamica iz Ljubljane nam je zaupala, da je bila po porodu zelo zaskrbljena zaradi pretirane izgube las. Imela je zelo dolge lase, a se je prav zaradi tega odločila, da jih postriže do ramen. Frizerki je zaupala, da so njeni lasje povsod, še dojenček jih ima kdaj v rokah, tako pretirano jih izpadajo. Da jih vidi povsod, v tuš kabini, na tleh, sedežni, puloverjih ... povsod. Priporočila ji je, da naj uporablja šampon za volumen in počaka. Potolažila jo je, da ni edina in po navadi na porodniškem dopustu imajo vse mamice takšne težave. Ko bo čas za službo, ko bo otrok dopolnil leto, bo postopoma prenehala opažati izpadanje las. Sčasoma se je stanje res umirilo, ne ve točno kdaj, ampak začela si je puščati nazaj rasti lase.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Fotoreporterstvo – podobe, ki govorijo
Vzhičeni Joshua že išče tekmeca: Napišite na ...
Tjaša izbrana za prestižen festival Mondial Du ...
Vsi dosežki Nike Kljun: od Britney in J.Lo do ...
4 zgodnji simptomi raka jajčnikov, ki jih mora ...
Rahli piškoti, ki jih ne boste mogli nehati jesti
Znani Slovenec objavil še nikoli videno ...
Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj ...
Bodoči oče je postal 'živi stol' za svojo nosečo ...
Tudi tako odpuščajo delavce v Sloveniji
Najbolj priljubljena pasma psa na svetu
Ko se odločate za kredit, morate biti realni