Otrok podeduje inteligenco po mami

V.H. /
DRUŽINA IN ODNOSI
17
28.04.2021, 7:51

Starši si želijo spodbuditi razvoj otroških možganov, kar je velik izziv v času sodobnih tehnologij, ki vedno več stvari naredijo namesto otrok.

Otrok podeduje inteligenco po mami

Številni se bojijo, da se bodoče generacije poneumlja. Ampak resnica je verjetno, da so stvari z moderno tehnologijo danes samo drugačne oziroma se spreminjajo. Še vedno pa ostajajo enake določene stvari, ki lahko vplivajo na inteligenco vašega otroka.

Inteligenca se prenaša s kromosomom X

Inteligenca naj bi se prenašala s kromosom X in ženske imajo dva (XX), medtem ko imajo moški samo enega (XY). Zadnje raziskave potrjuje predpostavko, da otrok podeduje svojo inteligenco izključno po mami, pri čemer gre samo za podedovano inteligenco, ki jo lahko še vedno dodatno stimulirate. Očetov X se ne aktivira pri inteligenci, čeprav se prenese. Moški kromosomi (XY) naj bi sicer veliko doprinesli k fizičnemu razvoju otroka.

Vpliv okolja na inteligenco otroka

Podedovana inteligenca predstavlja od 40 do 60 odstotkov, preostanek izoblikujejo okolje in osebne značilnosti otroka. Otroci, ki imajo izobražene starše, imajo po navadi tudi boljše možnosti, saj lažje spodbujajo otrokov razvoj. Obiskovanje vrtca naj bi višalo inteligenco pri otrocih, ki prihajajo iz manj spodbudnega okolja.

Preostanek inteligence otroka izoblikujejo okolje in osebne značilnosti otroka
Preostanek inteligence otroka izoblikujejo okolje in osebne značilnosti otroka/ FOTO: Shutterstock

Prvorojenci naj bi bili pametnejši

Ena od raziskav je med drugim pokazala, da naj bi starejši otroci imeli višji inteligenčni kvocient v primerjavi z mlajšimi bratci in sestricami. Strokovnjaki pravijo, da z vsakim otrokom "redčite" inteligentnost v družini, tudi ker imajo starši z vsakim otrokom manj časa za ukvarjanje z njimi.

Preberite še: S pomočjo preprostega testa takoj ugotovite, ali bo vaš otrok inteligenten

Otrokov razvoj

Najpomembnejše obdobje za otrokov razvoj je do 6. leta starosti, saj takrat otrok oblikuje temelje za svoje sposobnosti. V predšolskem obdobju se lahko bliskovito razvija, napreduje na vseh področjih. Vse pa se začne z ljubečim in spodbudnim okoljem.

Stik s starši

Otrok za svoj razvoj najprej potrebuje ljubezen in občutek sprejetosti. Šele v varnem in stabilnem okolju se bo lahko posvetil tudi raziskovanju sveta okoli sebe. Otroci, ki so povezani s starši, se boljše razvijajo in imajo tudi na splošno manj težav pozneje v življenju.

Otroka po možnosti ne izpostavljajte stresu, saj vpliva na slabši razvoj možganov. Otroci najpogosteje občutijo stisko, kadar ga starši ob joku ne potolažijo (to lahko doživijo, kot da se na starše ne morejo zanesti), doživljajo pa jo lahko tudi ob prepiru staršev, ločitvi in kadar so starši čustveno nestabilni.

Komunikacija staršev je pomembna.
Komunikacija staršev je pomembna./ FOTO: iStock

Komunikacija

Razvoj govora je v zgodnjem obdobju ključnega pomena in se pozneje težko nadoknadi. Zato je pomembno, da se z otrokom čim več pogovarjate, mu pripovedujete, razlagate, pojasnjujete in tudi sami čim več govorite pred njim.

Zelo pomembno je, kako govorite pred in z otrokom. Na sprehodu mu na primer pripovedujte o stvareh, ki jih vidite na poti. Tudi če otrok še ne govori, se bo tako veliko lažje naučil govornih spretnosti in razvil besedni zaklad. Ta je izjemno pomemben za otrokov razvoj.

Branje

Otroku berite iz knjig, mu kažite slikanice in spodbujajte njegov interes do branja. Izbor literature in skupno branje se bosta hitro obrestovala. Večeri ob knjigah bodo veliko bolj koristni kot gledanje televizije, hkrati pa vas bo to tudi veliko bolj povezalo z otrokom. Uvedite rutino in pred spanjem otroku preberite pravljico.

Igra na prostem

Gibanje na prostem je prav tako pomembno za razvoj kognitivnih sposobnosti in oblikovanje sinaps/povezav v možganih. Skakanje po lužah, hoja po robnikih, plezanje na drevesa … Danes je veliko takih in drugačnih motenj, kot so motnja pozornosti, govora in tako dalje, ki so lahko med drugim posledica pomanjkanja gibanja. Dojenčki so že od malega pripeti v lupinice, vozičke, hkrati pa starši otrokom ne dovolijo "norenja" ali pa preprosto nimajo časa za preživljanje časa na svežem zraku.

Gibanje na prostem je prav tako pomembno za razvoj kognitivnih sposobnosti.
Gibanje na prostem je prav tako pomembno za razvoj kognitivnih sposobnosti./ FOTO: Shutterstock

Igrače

Najboljše igrače so tiste, ki jih otroci najdejo v naravi, kuhinji, škatli z orodjem, če niso nevarne. Še boljše je, da imajo možnost, da sami poskrbijo za svojo zabavo, da se morajo znajti in uporabiti palice, listje …

Otroška domišljija nima meja, če le dovolite svojemu otroku, da jo uporablja. Starši danes kupujejo predvsem igrače iz trgovine, ki ne spodbujajo lastnega razmišljanja, ustvarjanja in tako dalje.

Take igrače se otrok hitro naveliča, hkrati pa mu razen razvajenosti ne prinese veliko dobrega. Če že kupujete igrače, kupite take, ob katerih se bo lahko tudi učil. Zaželeno je, da igrač ni preveč, ker boste s tem otroka naučili, da bo v življenju brez truda dobil vse, kar si bo zaželel.

Glasba, lutkovne in gledališke predstave

Otroku omogočite kakovosten prosti čas in ga že zgodaj seznanite tudi z glasbo, obiskom različnih predstav, tako lutkovnih kot gledaliških. Po predstavi se pogovarjate z otrokom o njej. Podarite svojemu otroku širino razmišljanja, ki mu bo še zelo koristila. Predstavite mu čim več svetov za več možnosti. To je veliko bolje zapravljen čas, kot samo obisk kinopredstav ali gledanje televizije, kjer so ob gledanju možgani predvsem pasivni. Lahko gleda tudi risanke, ampak naj ne bo na sporedu samo to.

Torej kot starši imate izjemen vpliv na svojega otroka in v prvi vrsti ga imejte radi takega, kot je. Še vedno pa imate v svojih rokah tudi veliko moč, da poskrbite, da bo šel vaš otrok pametno skozi življenje, pravzaprav je to poslanstvo vseh staršev.

Janša: S ponedeljkom cepivo na voljo za vse ...
Mavericksi so vzeli mero Netsom kljub razgretemu ...
Katherine Schwarzenegger meni, da je Chris Pratt ...
V šov Sanjski moški vstopa pet novih deklet: ...
Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?
Okusna jed na žlico, ki jo lahko pripravite tudi ...
Ana Praznik na robu solz: 'Mama je ena sama'
Koliko časa bi človek preživel na drugih planetih?
Kaj je ta izboklinica na trebuščku?
Tako se letos pripravljamo na dopust. Oziroma se ...
Mnogi ga imenujejo čudež narave
5 zanimivih tematskih poti v Sloveniji