Takrat morate nujno ukrepati!

S.C. /
ŠOLA ZA STARŠE
0
04.09.2018, 8:19

Nosečnice, ki so se v tej vlogi znašle prvič, se pogosto sprašujejo, ali bodo prepoznale očitne znake bližajočega se poroda. Ti se namreč lahko od nosečnice do nosečnice razlikujejo in nemalokrat se zgodi, da pari prihajajo v porodnišnico, prepričani, da bo otročiček prišel na svet čez nekaj minut, v resnici pa gre za lažni alarm. Kateri so torej znaki, ki napovedujejo porod, in kdaj je čas za odhod v porodnišnico?

Takrat morate nujno ukrepati!

Vsaka nosečnica želi vedeti, kdaj bo napočil ta srečni dan, ko bo lahko prvič zagledala in objela svojega otročička. Kot vemo, predvideni datum poroda lahko izračunamo, a statistike kažejo, da se le peščica otrok rodi na napovedan datum. Če ste se v vlogi bodoče mamice znašle prvič, se torej nikar ne zanašajte preveč na izračune; telo vam bo samo sporočilo, kdaj je napočil čas poroda. To je lahko celo nekaj tednov pred predvidenim datumom ali teden, morda dva pozneje. Seveda vsaka sprememba počutja ali vsaka bolečina še ni znak za alarm. Pogosto celo mamice, ki so že enkrat ali večkrat rodile, ne vedo vedno, kdaj se bo porod dejansko začel. Mnogi zgodnji znaki so namreč lahko zelo blagi, krči pa so lahko tudi posledica prebavnih težav. Ravno tako nekaj kapljic na spodnjicah ni nujno znak, da vam je odtekla voda. Kako torej prepoznati znake, ki napovedujejo porod?

Nosečnica
Nosečnica / FOTO: Profimedia

Popadki

Pravi popadki

Popadke boste čutili kot krče. Takrat spremljajte, koliko časa preteče od začetka enega do začetka drugega popadka ter kako pogosto se pojavljajo. Sicer ni strogih pravil, a načelno velja, da je, če so popadki redni (torej se pojavljajo na manj kot 30 minut) in močni (tako boleči, da se morate ustaviti in počakati, da minejo), čas za odhod v porodnišnico. Seveda pa niso vsi krči znak, da je napočil čas poroda.

Če povzamemo, je za prave popadke značilno:

– potekanje v rednih časovnih intervalih,
– postajajo čedalje bolj boleči in močnejši ne glede na gibanje,
– premori med njimi so vedno krajši,
– ritem popadkov postaja enakomernejši (popadek traja od 30 do 60 sekund).

Pravi popadki so torej vse pogostejši in močnejši, v čemer se razlikujejo od lažnih.

Lažni oziroma Braxton-Hicksovi popadki

Skoraj vse nosečnice – nekatere bolj, druge manj – občutijo otrdevanje trebuha. To je posledica nerednega krčenja maternice v zadnjem trimesečju, s katerim se telo pripravlja na porod. Občutile boste nekakšno zatezanje, ki pa bo popustilo. Ob popadku se namreč napne mišično tkivo v maternici – trebuh postane trd kot kamen in se po nekaj minutah zmehča. Nosečnice imajo občutek, da maternica postaja bolj okrogla, ali začutijo, da dojenček dela prevale. Lažni popadki ne vodijo v odpiranje materničnega vratu, so neredni in trajajo kratek čas – manj kot pol minute. Ravno tako niso nevarni ali boleči, so le neprijetni. Nosečnico lahko motijo med spanjem, občuti jih tudi plod, vendar ne vplivajo na njegovo počutje. Ko se soočate z otrdevanjem trebuha, se sprostite in vadite pravilno dihanje, ki so vam ga pokazali v šoli za starše. Ob bolečini dvignite noge na oporo, se udobno namestite in nekaj časa mirujte. Bolečine bodo tako hitro prenehale. Izogibajte se stresu, hitrim premikom in vzdigovanju ter si vzemite čas za počitek.

Odtekanje vode

Med najbolj očitnimi znaki, da se začenja porod, je odtekanje vode oziroma plodovnice. Plodovnica (tekočina v plodniku, ki varuje otroka v maternici) je praviloma bistra ali rahlo rumenkasta (barva slame), brez vonja in njenega iztekanja ne morete nadzorovati. V tem se tudi razlikuje od urina. Lahko se namreč zgodi, da nosečnici uhaja urin in je zato prepričana, da so ji torej počili jajčni ovoji in ji je odtekla plodovnica. Če ste v dvomih, morate vedeti, da se slednja od urina razlikuje tako po barvi kot po vonju. V kolikor vam je čisto zares odtekla voda, ste lahko prepričani, da boste rodili, kajti takrat se maternični vrat zaradi popadkov odpre in otrok potuje navzdol. Kljub temu pa se morate zavedati, da ne boste rodili v tistem hipu, ko vam odteče voda, še posebno če niste zaznali popadkov. Statistični podatki kažejo, da 90 odstotkov nosečnic rodi v naslednjih 48 urah.

Popadki
Popadki / FOTO: Profimedia

Odluščenje sluzastega čepa

V času nosečnosti spodnji del materničnega vratu zapira prav poseben čep, ki med drugim preprečuje vdor bakterij v maternico. Ta se načelno odlušči v 39. tednu, ni pa nujno. Na spodnjih hlačkah ga boste zaznali kot prozorno sluz, ki je lahko pri nekaterih zaradi prisotnosti krvi obarvana rdeče. A to ne pomeni, da morate takoj oddrveti v porodnišnico. Čeprav gre za enega prvih znakov, ki nakazujejo, da boste kmalu rodili, se čep lahko odlušči celo do šest tednov pred dejanskim porodom. Če ga opazite, bodite torej potrpežljivi in počakajte še na druge znake, torej na popadke ali odtekanje vode.

Drugi znaki

Če znate prisluhniti svojemu telesu, boste v dnevih ali tednih pred prihodom otroka verjetno opazili tudi nekatere druge znake. Vendar nikar ne bodite presenečeni, če se bo vse odvijalo nekoliko bolj počasi. Verjetno boste zaznali, da je otrok bolj miren in se manj premika, saj je v maternici manj prostora. Če vas bo situacija zaskrbela, se pogovorite z ginekologom. Lahko se boste srečali tudi z močnimi bolečinami v križu, nespečnostjo, nemirnostjo ali mehkejšim blatom. Ko se bo otrokova glavica spustila v medenico, boste občutili nelagodje, pogosteje boste morali na vodo ali veliko potrebo, saj bo otrok pritiskal na mehur in črevesje.

Kdaj v porodnišnico?

Če povzamemo, je znakov bližajočega se poroda veliko, a ta se bo dejansko kmalu sprožil, če se popadki pojavljajo na pet minut ali manj in trajajo več kot pol ure, če so popadki tako boleči, da potrebujete pomoč ali če vam je odtekla voda oziroma krvavite. V kolikor še vedno niste prepričani, je najbolje, da pokličete v porodnišnico in dežurni sestri ali babici razložite svoje simptome.

Sponzorirana vsebina

Razkritje Putinovih 'vulkanskih datotek': vojska ...
Sobotno bo začinila kratka sprint dirka, pred tem ...
Tožba obrekovanja sestre Meghan Markle na sodišču ...
Sabina Jeršin: Ni mi žal za nobeno solzo, ki sem ...
Spomladansko čiščenje: 20 stvari, ki jih vrzite ...
Finsko podjetje ustvarilo prvo leseno stranišče ...
Marjetka Vovk se je poslovila od dolgih las
Manekenka podaljšala svoje noge, zrasla je za 16 ...
'To sem rekla možu, ko mi je povedal, da me ...
'Imela sem dobrega delodajalca in solidno plačo, ...
Popolno pomladno pecivo, ki se topi v ustih
Peteršilj je lahko tudi zelo strupen