Pomembno je, da postopoma začnemo z uvajanjem. Nekje po dopolnjenem šestem mesecu starosti lahko začnemo otroku predstavljati tudi drugo hrano, poleg materinega mleka. In dovolj je, če otrok prvič poskusi le žličko ali dve. Ne pričakujte, da bo vaš malček kar takoj pojedel celoten pripravljen obrok, zato imejte to v mislih tudi pred pripravo hrane in prilagodite količino pripravljenega obroka otrokovim potrebam. Sprva je torej bolj pomembno, da otroka navadite na okus in da preverite morebitne alergijske reakcije. Poskusite nekaj časa vztrajati pri različni zelenjavi, potem mešajte zelenjavo s sadjem in šele nato ponudite sadje, kajti naši otroci so izjemni sladokusci in ko enkrat probajo sladko, težko sprejmejo okus zelenjave. Pozorni bodite le pri uvajanju jagodičevja, agrumov, ananasa in kivija, saj lahko pri občutljivejših dojenčkih povzročijo morebitne reakcije.

V prvem tednu uvajanja goste hrane poskusite z uvajanjem kuhane in pretlačene bučke, ki ji dodate žličko ali dve vode ali npr. korenčka, saj imata ti dve zelenjavi izjemno blag okus in ju bodo dojenčki lažje sprejeli. Če bo prvi teden otrok dobro prenašal uvajanje hrane, lahko v drugem tednu nadaljujete s pokušanjem sladkega krompirja, cvetače, kolerabe, brokolija ipd. Tretji teden poskusite dodati žličko olivnega ali konopljinega olja, medtem ko je četrti teden že počasi pravi čas za spoznavanje sadnega pireja. V petem tednu lahko dojenčku ponudite nesladkan kuhan riž, z dodatkom vode ali materinega mleka. V kolikor bo šlo uvajanje dobro, lahko otroku v šestem tednu ponudite mleto in kuhano meso, kot so perutnina, jagnjetina, zajec ali teletina.
Ko otrok dopolni deveti mesec starosti, mu lahko začnete v kašice dodajati žličko smetane ali jogurta ter različna žita in stročnice. Hkrati v tem obdobju lahko v zelenjavno kašico dodamo trdo kuhan rumenjak, medtem ko z beljakom počakamo do prvega leta starosti. Po prvem letu starosti pa lahko poskusimo tudi z medom, citrusi, paradižnikom, mlekom (z vsaj 3,2 odstotki maščobe), jagodami in kislim zeljem.

Za vas imamo nekaj predlogov za okusne malice, ki jih glede na zgornja navodila pripravljajte glede na otrokovo starost:
Zdrava malica
Sestavine:
2 zrela avokada
2 zreli banani
2 žlički limoninega ali ananasovega soka
Postopek: Olupite avokada in jima odstranite koščico. Narežite ga na koščke. Olupite banani ter ju narežite na koščke. Oboje dodajte v posodo in jima prilijte 2 do 3 žličke limoninega ali ananasovega soka. To bo namreč preprečilo, da se sestavine obarvajo rjavo. Zmiksajte v mešalniku in sladka malica je pripravljena. Obroke lahko razdelite tudi na več delov in do 4 dni v plastičnih posodicah shranite v hladilniku.
Zelenjavno sadni pire
Sestavine:
Žlička rastlinskega masla
1 srednje velik olupljen in nasekljan pastinak
250 g sladkega krompirja
1 olupljeno in na koščke narezano jabolko
250 ml nesoljene zelenjavne jušne osnove ali vode
75g mlade špinače
Postopek:
V segreti ponvi raztopite maslo, dodajte na kocke narezan pastinak, sladki krompir in jabolko. Na hitro popražite, od dve do tri minute, nato dodajte tekočino. Zmanjšajte jakost ognja ter pokrijte ponev s pokrovko in dušite vsebino dokler se ne zmehča. Dodajte špinačo in dušite še dve minuti. Pire zmešajte v mešalniku do gladkega.

Zelenjavne dobrote
1 korenček
1 sladki krompir
1 bučka
1 žlička olivnega olja
Postopek
Olupite in na kockice narežite krompir, korenček in bučko. Skuhajte na sopari ter jim dodajte žličko olivnega olja. Potlačite s tlačilko v pire ali premešajte v mešalniku do gladke mase oz. toliko, da bo primerno za zaužitje malčka.
Gurmanski obrok za malčke
Sestavine
1 brokoli
2 hruški
šopek špargljev
pest stročjega fižola
Postopek:
Brokoli, šparglje in stročji fižol narežemo na koščke ter skuhamo na sopari in jih do gladkega zmešamo v sekljalniku. Kašico posladkamo tako, da ji dodamo še na sopari kuhane in pretlačene koščke hruške. Tudi najmlajši gurmančki bodo ob tovrstni malici siti in zadovoljni.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV