6 prekrasnih in zelo priljubljenih imen

J.V. /
OTROŠKA IMENA
0
07.05.2022, 5:00

Vsi tisti, ki se boste v prihajajočih mesecih razveselili naraščaja, verjetno že razmišljate, kakšno ime boste izbrali za otroka. Dejstvo je, da ima ime zelo velik vpliv na naše življenje, zato izbiri namenite dovolj premisleka in se nikar ne prenaglite. V zadnjih letih so postala zelo priljubljena nenavadna imena, mnogi starši se odločijo za dve imeni, obstajajo pa tudi tisti, ki se trudijo ohraniti nekoč slovenska imena, ki so nekoč veljala za tradicionalna in jih dandanes skorajda ni več.

6 prekrasnih in zelo priljubljenih imen

Ste vedeli, da otroci staršev, ki za svoje nadobudneže izberejo več kot dve imeni,  lahko uporabljalo le dve od njih? Namreč, starši morajo podati izjavo, v kateri določijo kateri dve imeni oziroma priimka, bo otrok uporabljal. Ko gre za izbiro imena otroka pa se sicer pogosto zgodi, da čeprav imajo slatrši pripravljen nek 'seznam' imen že pred samim rojstvom, pa se pogosto zgodi, da se jih večina ob pogledu na novorojenčka premisli. Ali pa se morda premisli le eden od staršev. V primerih, ko se starša ne moreta sporazumeti, kako bo ime njunemu otroku, imata 30 dni časa, da se odločita za ime in ga sporočila upravni enoti. Nekateri se odločijo za ime, ki je že nekaj časa v njihovi družini, morda je to ime enega od staršev ali starih staršev. In ravno zaradi tega, ker je toliko možnosti, odločitev za ime mnogim staršem povzroča preglavice.

Če tudi vi še vedno nimate ideje, kakšno ime bi izbrali za svojega princa ali princesko, smo za vas izbrali nekaj predlogov imen, ki morda ne sodijo na seznam najbolj priljubljenih, a zato niso nič manj lepa. Izbrskali pa smo tudi to, kaj nekatera od njih pomenijo in kakšne naj bi bile lastnosti oseb, ki jih nosijo. 

LEA

V latinskem jeziku ime Lea pomeni levinja, in sicer gre za "osebe, ki so pogumne in neustrašne", "tiste ženske, ki so borbene", "močne ali zelo vztrajne osebe", "tisti, ki imajo veliko ali levje srce", "tisti, ki ne popuščajo in so zelo plemeniti in požrtvovalni", "osebe, ki so prave kraljice". Ime Lea je latinsko, izvira pa iz grškega jezika z istim pomenom - lev ali levinja. Obstaja pa seveda tudi moška različica imena, in sicer Leon, Leo, Leonardo.

V Sloveniji je 3673 pripadnic nežnejšega spola z imenom Lea, kar pa se tiče pogostosti imen, se ime uvršča na 76. mesto. Najbolj znana pri nas s tem imenom je zagotovo priljubljena pevka Lea Sirk.

 

Izbira imena za otroka je zelo pomembna odločitev.
Izbira imena za otroka je zelo pomembna odločitev. / FOTO: Dreamstime

SOFIA

Ime Sofia izvira iz grške besede 'sophos', kar pomeni 'modrost', zato bi bil opisni pomen imena 'tisti, ki je moder', 'oseba, ki je pronicljiva', 'modra'. Ime, ki je zadnja leta zelo priljubljeno tudi med slovenskimi starši, naj bi izhajalo iz besede 'philosophia', kar pomeni 'znanje', 'delo', 'modrost', 'pamet', nekateri drugi opisni pomeni imena Sofia pa so ''ženska, ki je utelešenje uma in vrtinec znanja'', " ljubezen do modrosti "," ženska, ki je zelo pronicljiva in preudarna''.

V Sloveniji živi 334 Sofij, kar ime uvršča na 345. mesto po pogostosti. Od leta 2001 do leta 2010 je dobilo 54 deklic to ime, od leta 2011 do leta 2016 pa kar 267, kar je največ od leta 1940.

To prekrasno ime so za svojo princesko med drugim izbrali tudi Luka Jezeršek in njegova soproga Aleksandra, Aljoša Bagola in igralka Iva Krajnc Bagola ter Filip Flisar in njegova srčna izbranka Monika. 

IVANA

Ime je bilo v Sloveniji zelo priljubljeno v 80ih letih prejšnjega stoletja, njegova priljubljenost, sicer ne v takšni meri, pa je ponovno narasla v zadnjih letih. Ime izvira iz hebrejskega jezika, in sicer iz hebrejskega imena Yochanan, kar pomeni, da je Jahve usmiljen. To je svetopisemsko ime, ki je bilo omenjeno že v Stari zavezi, vendar svojo priljubljenost dolguje dvema novozaveznima svetnikoma - Janezu Krstniku in apostolu Janezu.

Kakšne pa naj bi bile osebe z imenom Ivana po numerologiji? Komunikativne, prijazne, zelo priljubljene v družbi in živahne. Všeč jim je udoben način življenja, rade imajo lepe stvari, ne predstavljajo si življenje brez duženjaz ljudmi, saj niso rade same, obenem pa se zelo hitro učijo. 

Število prebivalk Slovenije z imenom Ivana je 6.941. To ime pa je po pogostnosti med ženskimi imeni na ​30. mestu. 

PATRIK

Gre za imeno, ki je zelo priljubljeno na Irskem, kar nekaj pa jih je prostnih tudi pri nas. Ime Patrik izhaja iz latinskega imena "Patricius", kar pomeni plemeniti človek.

Po numeroloških analizah imena so osebe, ki ga nosijo, zelo družabne, igrive in ​​optimistične. So zelo neposredne, rade govorijo in odlično delujejo v velikih skupinah ljudi. S svojo energijo pogosto navdihujejo in motivirajo druge. Sami sprejemajo svoje odločitve in le redkokdaj padejo pod vpliv drugih ljudi. Na prvi pogled delujejo zelo glasni in živahni, zato so mnogi presenečeni, ko spoznajo, da so pravzaprav nežni in občutljivi. Medtem ko bodo svoje veselje delili z drugimi, ta nežnejši del ostaja njihova majhna skrivnost, ki jo delijo le z redkimi.

Število prebivalcev Slovenije z imenom Patrik je 2.188. To ime je po pogostnosti med moškimi imeni na ​108. mestu.

 

Ste že izbrali ime?
Ste že izbrali ime? / FOTO: Dreamstime

LIAM

Ime se je leta 2018 uvrstilo na lestvico najbolj priljubljenih fantovskih imen pri nas. Izhaja iz daljše različice irskega imena 'Uilliam' in pomeni 'odločni branilec'.

Sodeč po numerološkem izračunu so to osebe, ki želijo voditi in usmerjali, so rade samostojne in za svoje delo tudi nagrajene. So zelo uspešni in se dobro znajdejo v vsaki situaciji. So zelo intuitivne osebe, kar pomeni, da hitro zaznajo občutke drugih ljudi. So zelo samozavestni in osredotočni na svoj cilj. 

Število prebivalcev Slovenije z imenom Liam je 954. To ime je po pogostnosti med moškimi imeni na 175. mestu. Pri nas se je prvič pojavilo med leti 1991 do 2000, njegova priljubljenost pa je najbolj narasla v zadnjih desetih letih. 

JAKOB

Gre za eno od fantovskih imen, ki se pri nas že desetleje uvršča med najbolj priljubljena. Gre za svetopisemsko ime, ki izhaja iz latinskega imena Jacobus in grškega Ιακωβ (Jakōb) iz hebrejskega Jaakób, katerega pomen ni zanesljivo pojasnjen. Največkrat ga povezujejo z besedo peta, hebrejsko Hákeb v pomenu besede »on drži za peto« ali »on sledi za kom«, ker se je očak Jakob rodil kot dvojček in se držal svojega brata Ezava za peto. 

Njegova numerološka številka je 4, med njegovimi značajskimi lastnostmi pa prevladujeta dobrota in marljivost. Osebe s tem imenom so zelo praktične, imajo občutek za podrobnosti, so zanesljive in vedno pripravljene pomagati. Ko pa njihova osebnost pokaže svojo manj lepo stran, se to lahko izraža kot upor, kot trmoglavost. V ljubezni stojijo trdno na tleh in so predani in zvesti partnerji.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo na dan 31. decembra 2007 v Sloveniji število moških oseb z imenom Jakob: 3.335. Med vsemi moškimi imeni pa je ime Jakob po pogostosti uporabe uvrščeno na 75. mesto.

 

Rusija trdi, da je preprečila 'veliko ukrajinsko ...
Irving si v Dallasu želi LeBrona
Na Kongresnem trgu prve vaje 'breakinga', novega ...
V boju za superfinale bodo šli pari prek sebe
Previdno, če imate takšne izpuščaje
Z nekaj žlicami moke bo vaše kuhinjsko korito ...
Je po več kot treh letih res konec?
Susan Boyle zadela možganska kap, tako je videti ...
Porod pri prvorodkah lahko traja tudi do 24 ur
Tudi vas moti to početje v trgovinah?
Hitra in enostavna kosila za hujšanje
Se tudi na vašem vrtu pojavljajo takšne tvorbe?