dominvrt

Kakšni so prvi znaki, da se otrok duši zaradi tujka v dihalnih poteh?

NEGA IN ZDRAVJE
0
11.09.2019, 8:01

Čeprav je bila prijateljica v bližini - v kopalnici je zlagala perilo, medtem ko se je hčerkica igrala v dnevni sobi -, dejansko ni videla, kako in kakšen kovanec je pogoltnila.

Kakšni so prvi znaki, da se otrok duši zaradi tujka v dihalnih poteh?

 Prijateljičina triletna hčerka je med igranjem začela nenadoma močno jokati. "Pogoltnila sem kovanček!" je prestrašeno hlipala. Čeprav je bila prijateljica v bližini - v kopalnici je zlagala perilo, medtem ko se je hčerkica igrala v dnevni sobi -, dejansko ni videla, kako in kakšen kovanec je pogoltnila. Za vsak slučaj jo je odpeljala k zdravniku, kjer so opravili ultrazvok trebuščka. Kovanec v trebuščku je bil dobro viden in zdravnik je razložil, da ga mora izločiti z blatom v 48 urah po zaužitju. In ga je ... naslednji dan.

Kaj vse morate skriti pred otroci?
Preberi še:
Kaj vse morate skriti pred otroci?

Triletnici se kovanec na srečo ni zataknil v dihalnih poteh in se ni začela dušiti. Spada pa v ogroženo skupino, saj tujek največkrat pogoltnejo ravno najmlajši. In pozor! Pri otrocih, mlajših od štirih let, vdih tujka spada med vodilne vzroke smrti, kažejo podatki poročila Ameriške akademije za pediatrijo iz leta 2010.

Prvi znaki, da se otrok duši zaradi tujka v dihalnih poteh:
→ kašelj
→ davljenje
→ piskanje ob dihanju
→ pomodrela koža

Dojenčki se lahko na primer začnejo dušiti pri uvajanju goste hrane, ko se jim morda zatakne prevelik košček, seme, koščica. Zaradi nevarnosti zadušitve je smrtno nevarno hranjenje mlajših od treh let z drobnimi orehi in semeni, je še posebej opozoril vodja Službe za pljučne bolezni na ljubljanski pediatrični kliniki, dr. Uroš Krivec. Tudi starejši malčki lahko pogoltnejo cel lešnik, arašid ali prevelik košček jabolka, težave jim lahko povzroči slabo prežvečen kos tršega mesa ali trd okrogel bonbon. Nevarni so še kovanci, frnikole, pokrovčki kemičnih svinčnikov, manjši nakit, igračke, lešniki, lego kocke ... Vse našteto ne bi smelo biti na dosegu majhnih otrok. Ne vem, zakaj, ampak izredno radi dajo marsikaj v usta, in veliko staršev je že trepetalo za življenje svojega malčka, ker je kaj pogoltnil.

V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji zaradi "skoraj" zadušitev zdravljenih v bolnišnici letno povprečno 25 otrok in mladostnikov, v letih 2010–2015 pa sta umrla en otrok in en mladostnik.
Vir: Nijz

In - zaskrbljujoče - veliko mamic in očkov ne ve, kaj storiti, ko se dojenček ali otrok duši. "Zapora dihalnih poti je izredno dramatična situacija, ki zagotovo starše spravi v hudi stisko. Poznavanje postopkov prve pomoči je edina rešitev," je poudaril strokovni sodelavec za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije Željko Malić. Na začetku je poudaril zelo, zelo pomembno stvar, da nikoli nikomur ne smete zariniti prsta v grlo, četudi se duši. "Tako lahko namreč zelo poslabšamo stanje ali celo ogrozimo življenje," je opozoril.

Prva pomoč pri otroku
Preberi še:
Prva pomoč pri otroku

Ob sumu na zaporo dihalne poti s tujkom je najprej treba preveriti ustno votlino. Če vidimo tujek, ga poskušamo z enkratnim potegom s prsti odstraniti iz ust. "Tega ne poskušamo večkrat, saj obstaja velika nevarnost, da bomo sam tujek porinili še globlje v dihalno pot, posledično bomo dihalno pot popolnoma zaprli," je pojasnil. Če tujka ne vidimo oziroma nismo bili v prejšnjem primeru uspešni, dojenčka položimo na lastna kolena, obrnjenega na trebuh, pri čemer je rahlo nagnjen naprej. Izvedemo pet udarcev s peto roke med dojenčkovi lopatici. Po vsakem udarcu preverimo, ali smo tujek uspešno odstranili. Če nam po petih udarcih ni uspelo, dojenčka obrnemo na hrbet, položenega z glavo nižje od trupa in nadaljujemo s petimi stisi, z dvema prstoma, en prst nad žličko. Potisk izvedemo navzdol.

Če se duši, otroka najprej petkrat udarite po lopaticah.
Če se duši, otroka najprej petkrat udarite po lopaticah./ FOTO: Dreamstime

Pri otroku je podoben postopek, le da ta stoji rahlo nagnjen naprej. "S peto roke izvedemo pet udarcev med lopatici in spremljamo, če je tujek izletel. Če ni, se postavimo otroku za hrbet in izvedemo pet Heimlichovih stisov – pest dominantne roke položimo v dlan druge roke med žličko in popek otroka ter sunemo proti sebi in navzgor." Nadaljujemo izmenično pet udarcev med lopatici in pet stisov prsnega koša (dojenček)/sunkov v trebuh (otrok) do odstranitve tujka oziroma do izgube zavesti dojenčka/otroka, ko nemudoma začnemo oživljati, je dodal Željko Malić.

Poučen video britanske bolnišnice St. Johns, kaj storiti, če se otrok duši:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Video britanskega Rdečega križa:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Na zaporo dihalne poti s tujkom je treba pomisliti, če začne otrok med hranjenjem ali med igro nenadoma kašljati, se dušiti in hripati, obenem pa nima drugih znakov bolezni. Pomoč potrebuje, če njegov kašelj postaja neučinkovit:

→ takrat so na mestu udarci po hrbtu in Heimlichov manever oziroma pri dojenčku stisi prsnega koša;
→ če otrok izgubi zavest, ga položimo na čvrsto, ravno podlago, preverimo ustno votlino in izvajamo temeljne postopke oživljanja;
→ če smo sami, oživljanje po eni minuti prekinemo in pokličemo pomoč, sicer pa pomoč pokličemo takoj.

Vir: Nijz

In kdaj je nujna zdravniška pomoč? "Klic službe nujne medicinske pomoči je nujen, če je ogroženo otrokovo življenje (izguba zavesti, prenehanje dihanja) in če tujka iz dihal na zgoraj opisan način ne uspemo odstraniti. Na pregled k zdravniku napotimo vsakega, pri katerem smo odstranjevali tujek s sunki v trebuh ali pritiski na prsni koš – zaradi možnih poškodb notranjih organov ob omenjenih manevrih," je pojasnil Željko Malić.

Kaj storiti, ko ste sami in se dušite?
Preberi še:
Kaj storiti, ko ste sami in se dušite?

Dobro je vedeti in biti pripravljen, saj nesreča res nikoli ne počiva. Mamica Trudi Scrase se je na primer znašla pred strašno preizkušnjo, ko je bila njena hčerkica Lucy stara komaj devet tednov. "Bila je prehlajena in večino noči sva z možem prečula. V nekem trenutku pa smo vsi zaspali. Ko sem se znova zbudila, sem opazila, kako je Lucy postajala vse bolj modra v obraz, ni mogla dihati in njeno telo je postajalo mlahavo," je zaupala v zapisu britanski bolnišnici St. Johns. Na srečo je vedela, kaj storiti, saj se je pred porodom udeležila tečajev prve pomoči. Lucy je večkrat udarila po hrbtu, s čimer je odstranila sluz, ki je zapirala njene dihalne poti. "Ob prihodu reševalcev je hčerkica znova normalno dihala. Srečna sem, da sem ji znala rešiti življenje," je povedala.

Res je.

Dojenček in kovančki
Dojenček in kovančki/ FOTO: Dreamstime

Vrnimo se k zgornji zgodbi, ki se je na srečo srečno končala. Punčka in mamica sta spravili kovanček za 20 centov. Punčka za spomin, ko bo večja, mamica v opomin. Da mora biti še bolj pozorna, da mora pospraviti predmete, ki bi lahko predstavljale nevarnost za njeno malčico. Pa še nekaj - s prijateljico sva se dogovorili, da bova šli na tečaj prve pomoči. Nikoli ne veš, kdaj ti bo prav prišlo dragoceno znanje, s katerim lahko nekomu rešiš življenje.

Pravilnih postopkov in izvedbe prijemov se lahko naučite na tečajih prve pomoči na enotah Rdečega križa. Osnovne informacije o nudenju prve pomoči lahko pridobite na številnih brezplačnih delavnicah, ki so organizirane ob pomembnih dogodkih, kot so Teden Rdečega križa (vsako leto poteka od 8. do 15. maja), Svetovni dan prve pomoči (vsaka druga sobota v letu) in Svetovni dan oživljanja (16. oktober).

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Babjemu poletju bo v prihodnjem tednu sledila ...
Pri Dallasu pripravljeni na 'začetek ere Dončića ...
Poročil se je smučarski skakalec Jurij Tepeš
Mihu so se ob pogledu na Toma cedile sline
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne ...
Najboljše jedi za uživanje z družino
Dekle Luke Dončića pod suknjičem ni nosilo ničesar
Prvak formule 1 žaluje za mlado hčerko
Pri 44 letih bo dobila 22. otroka
Majhen aparat, ki lahko porabi ogromno elektrike
Uspešno nad madeže
Pomembne informacije za vse voznike