Ideje za venčke, ki jih lahko ustvarite z otroki

USTVARJAMO
0
21.11.2022, 5:00

Ideja o morskih venčkih je tlela vse od vročega poletja dalje in se udejanjila ob ravno pravem času – nekaj dni pred čarobnim decembrom. Zdaj pod umetniškimi vtisi vsi skupaj veliko lažje odštevamo dneve do Miklavža, adventnih nedelj, božiča in končno do novega leta.

Ideje za venčke, ki jih lahko ustvarite z otroki

Od izjemno uspešnega poletnega snorkljanja nam je ostalo kar nekaj lepih školjčnih lupin in polžjih hišic. Med počitnicami smo jih neutrudno pobirali s peščenih morskih tal ter skritih in bolj nedostopnih plaž. Pred odhodom domov smo jih prekuhali v slani vodi s sodo bikarbono in narezanimi rezinami limone, kjer so 20 minut brbotale v vreli vodi. Odcejene in ohlajene smo očistili z gobico in v detergentom za ročno pranje posode, ter jim na koncu dopustili, da so se čez dan posušile in še dokončno razkužile na žgočem soncu.

Vse od vročega poletja so bile na domačem balkonu skrbno spravljene v škatli, kjer so potrpežljivo čakale na navdih. Zasnovali smo ga skupaj. Ideja se je porodila naključno med kosilom in na našo veliko veselje ob ravno pravem času – nekaj dni pred čarobnim decembrom. Zdaj pod umetniškimi vtisi vsi skupaj veliko lažje odštevamo dneve do Miklavža, adventnih nedelj, božiča in končno novega leta.

Izdelali smo dva venčka, enega s svečkami in v tradicionalno vijolični barvi, drugega smo prestižno zlato obarvali. Prvi krasi središče jedilne mize, drugi notranjo stran vhodnih vrat.

Za izdelavo morskih venčkov smo skrbno izbrali že očiščene školjčne lupine in polžje hišice različnih oblik. Natančno smo jih pobarvali zlato in vijolično, v istih odtenkih smo s čopiči prekrili tudi osnovi za venčka. Pobarvano smo pustili čisto pri miru čez noč, da se je dokončno posušilo. Z delom smo nadaljevali zjutraj po obilnem zajtrku z debelo namazanimi palačinkami in toplim mlekom.

Za izdelovanje venčkov s školjčnimi lupinami in polžjimi hišicami smo (u)porabili:

- školjčne lupine in polžje hišice,
- metalik tempera vijolične in zlate barve (lahko tudi akrilne ali druge barve poljubnih tonov),
- čopiče,
- bunkice in kristalčke za okraske,
- osnovo za venček (mi smo uporabili okrogel venček iz upogljivih vej in leseno podlogo, lahko pa tudi izrežete krog ali kvadrat iz tršega kartona ali v trgovini kupite obroč iz stiroporja),
- štiri svečke,
- pištolo za vroče lepljenje s silikonskim lepilom in
- okrasni zlat trak za navezo venčka na vrata.

Najprej smo se lotili vijoličnega adventnega venčka z angelčkom iz školjk. Podlago smo obračali, nanjo polagali školjke in svečke, razglabljali in ugibali, kako bi naredili kar se da lep izdelek. Po končnem usklajevanju smo s pištolico za vroče lepljenje najprej pritrdili školjke in svečke, oblikovali angelčka iz školjčnih lupin in na koncu vse skupaj popestrili s sijočimi kristalčki. Postopek izdelave in končni rezultat skupnega truda si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji:

Po vijoličnem smo se lotili izdelave zlatega venčka. Na spodnji del podloge iz upognjenih vejic v belo-zlati barvi smo najprej pritrdili veliko polžjo hišico in nato v njeno bližnjo okolico eno po eno lepili zlato obarvane školjčne lupine. Čisto na koncu smo skrbno izbrali zlate in biserne novoletne bunkice ter jih dodali poljubno in s prav posebnim občutkom. Na zgornji del venčka smo navezali zlat okrasni trak, naredili trdno zanko ter z ustvarjenim popestrili bela in preprosta vrata. Postopek in končni izgled si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

FOTOGALERIJA ZLATI VENČEK

Otroci so bili očarani nad končnimi izdelki. Ponosni so bili nase, navdušeni so bili, ker so zmožni pomagati pri ustvarjanju lepih venčkov. Ob oblikovanju se je razvil živahen pogovor. Razglabljali so, da so zadnjič na rožnatem nebu opazili, kako dobri Miklavž peče piškote, in v naslednjem trenutku so že šteli, čez koliko dni jih bo končno obiskal. Skupaj so na koncu ugotovili, da se zdaj bolj kot kdaj koli prej izplača ubogati, kajti dobri možje opazujejo, kukajo, preverjajo ... vse opazijo in vidijo. Sklenili so, da se bodo trudili biti kolikor je le mogoče pridni. Oh, ko bi le trajalo ...

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Posli partneric z občino, kdo je neodvisni ...
Belgijci zapravili obilico priložnosti in ...
Alya in Erosi o sodelovanju: Kdor še ni bil ...
V prvem troboju sezone se bodo pomerili Aneta, ...
To je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen
VIDEO: Prikupni piškoti, ki se jih bodo ...
Ali s hojo lahko shujšamo in kako hitra mora biti?
To je recept za bolj srečno življenje
Kmetija: Prihajajo obiski družin!
Adventni sejmi tudi letos izjemno popularni
Ukazi, ki bi jih moral poznati vsak pes
Ta dieta slovi kot ena najbolj zdravih in ...