Z otroki v London – kaj si ogledati?

Ma.K. /
IZLETI IN POČITNICE
0
29.03.2019, 8:20

London vsako leto obišče več kot 30 milijonov ljudi z vsega sveta, in glede na številne atrakcije in znamenitosti niti malo ne preseneča, da velja za eno najbolj priljubljenih popotniških točk – tako med odraslimi kot med otroki. Pripravili smo seznam znamenitosti, ki si jih izplača ogledati in bodo zagotovo navdušile tudi najmlajše, za lažjo orientacijo pa smo dodali podrobne opise in cene vstopnic.

Z otroki v London – kaj si ogledati?

Kdaj je pravi čas, da otroke peljemo na raziskovanje evropskih prestolnic? Vprašanje, ki si ga zastavlja veliko staršev. Vsi namreč želimo, da bi naši malčki čim več odnesli od vsakega potovanja, na katero se odpravimo, ob tem pa je treba poskrbeti, da se med počitnikovanjem ne bodo dolgočasili. Če vprašate poznavalce, se je z otroki na tovrstno pot najbolje podati takrat, ko pridejo v fazo vprašanja 'zakaj'. To je obdobje, ko se začnejo intenzivno zanimati za svet okrog sebe in jim domišljija dela na polno. Precej pozornosti je treba nameniti tudi izbiri primerne destinacije za potovanje z malčki, saj vsa evropska mesta niso enako zanimiva za vse starostne skupine.

Morski izlet jeseni: Gradež in Oglej
Preberi še:
Morski izlet jeseni: Gradež in Oglej

London bodo z zanimanjem raziskovali tudi najmlajši popotniki.
London bodo z zanimanjem raziskovali tudi najmlajši popotniki. / FOTO: Shutterstock

Ob pregledu številnih forumov in popotniških portalov smo ugotovili, da z izbiro Londona kot popotniške destinacije zagotovo ne boste zgrešili – pa če imate doma nekajletnega malčka ali muhastega najstnika. V britanski prestolnici je dogajanje namreč tako pestro, da bo zagotovo vsak našel kaj zase. Seveda je še vedno pomembno upoštevati starost otrok, njihove interese, finančna sredstva, ki jih imate na voljo, trajanje obiska in letni čas. Da vam načrtovanje ne bo vzelo preveč dragocenega časa, smo pripravili seznam atrakcij in znamenitosti, v katerih bo zagotovo uživala vsa družina.

London Eye

To ogromno panoramsko kolo ponuja fantastičen razgled na celoten London. Krožna vožnja na njem traja 30 minut, premika pa se tako počasi, da ni strašljiva niti za najmlajše raziskovalce. Potniki so povsem zaprti v klimatiziranih (ali ogrevanih) steklenih kabinah, katerih kapaciteta znaša 25 potnikov. Odrasli boste za krog nad Londonom morali odšteti 24,30 britanskega funta*, otroci od 3. do 15. leta pa 19,80 funta. Z nakupom prek spleta lahko prihranite do 15 odstotkov.

Ledeniško jezero, primerno za kopanje
Preberi še:
Ledeniško jezero, primerno za kopanje

Krožna vožnja na panoramskem kolesu London Eye traja 30 minut, premika pa se tako počasi, da ni strašljiva niti za najmlajše raziskovalce.
Krožna vožnja na panoramskem kolesu London Eye traja 30 minut, premika pa se tako počasi, da ni strašljiva niti za najmlajše raziskovalce. / FOTO: Shutterstock

Akvarij (London Sea Life Aquarium)

Velik, sodoben akvarij je še ena od atrakcij, nad katero bodo otroci zagotovo navdušeni. Pot vas bo popeljala skozi 17 tematskih območij, ki predstavljajo podvodno življenje na različnih koncih sveta. Atlantski in tihooceanski habitati vam bodo razkrili bitja iz globin, medtem ko bo cona plimovanja dokazala, da so obalne britanske vode vse prej kot dolgočasne. Med sprehodom skozi akvarij boste zagotovo videli tudi morske pse, v toplih vodah tropskega deževnega gozda bodo na vas prežali pošastni somi, otroci pa bodo lahko v akvarijih, polnih rib, iskali Nema in Dory ter modre kirurge. Ogled vključuje tudi tako imenovani Ocean Tunnel, v katerem bodo nad vašimi glavami plavali morski psi, hranjenje rib v akvarijih ter ogled antarktičnega dela akvarija, v katerem vas bodo pozdravili pingvini. Standardna cena vstopnice za odrasle znaša 21 funtov, za otroke od 4. do 15. leta pa 16,80 funta. V primeru spletne rezervacije lahko prihranite tudi do 30 odstotkov, prav tako si lahko popust zagotovite tudi ob nakupu enotne vstopnice za več londonskih atrakcij.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vikend izlet: ruševine gradu Devin
Preberi še:
Vikend izlet: ruševine gradu Devin

Živalski vrt

Londonski živalski vrt je v severnem delu Regent's Parka in je med družinami že vrsto let izjemno priljubljena atrakcija. Malčki bodo zagotovo uživali ob ogledu tigrov, goril, levov, pingvinov ter plazilcev – ti bodo zanimivi zlasti za ljubitelje prigod malega čarovnika Harryja Potterja, saj so v delu vrta, kjer domujejo, posneli nekaj scen priljubljenega filma. Srečanje z opicami bo zanimivo zlasti za mlajše otroke, prav tako tudi obisk plazečih se žužkov in pajkov. Otroci med 11. in 15. letom imajo možnost, da se za en dan prelevijo v malega oskrbnika živalskega vrta (to je treba rezervirati vnaprej), živalski vrt pa organizira tudi prenočitve BegBugs v hiši hroščev. Odrasli boste za vstopnico odšteli 29,75 funta, otroška (3 do 15 let) stane 22 funtov, družinsko vstopnico pa lahko prek spleta dobite za 75,80 funta. Tudi posamezne vstopnice je ob rezervaciji prek spleta mogoče dobiti do 20 odstotkov ceneje kot na blagajni.

Živalski vrt v Londonu navdušuje mlado in staro.
Živalski vrt v Londonu navdušuje mlado in staro. / FOTO: Shutterstock

Muzej voščenih lutk Madame Tussaud's

Londonska podružnica svetovno znanega muzeja voščenih lutk je primeren kraj za obisk zlasti z nekoliko starejšimi, najstniškimi otroki. Ti se bodo namreč nadvse zabavali ob fotografiranju s svojimi vzorniki iz sveta filma, glasbe in športa. Za začetek se lahko medsebojno fotografirate z različnimi hollywoodskimi zvezdami, nato pa pot nadaljujete do kraljeve družine, cele vrste pop zvezdnikov (Lady Gaga, One Direction ...), olimpijskih športnikov (Usain Bolt, Mo Farah, Serena Williams ...) in mnogih drugih. Skupno je v muzeju na voljo 15 interaktivnih območij, zato ga je dobro obiskati že malo pred 8.30, ko se muzej odpre, saj se pozneje pred njim običajno vijejo dolge kolone obiska željnih navdušencev. Vstopnica za odrasle stane 35 funtov, za otroke od 4. do 15. leta pa 30 funtov. Na voljo vam je tudi tako imenovana priority vstopnica, ki vam bo omogočila ogled Star Wars doživetja in 4D- filma Marvel Super Heroes. Zanjo boste morali odšteti 50 funtov, ne glede na starost. S spletnim nakupov vstopnic lahko prihranite do 15 odstotkov, popust pa dobite tudi ob nakupu vstopnic za več londonskih atrakcij skupaj.

Kam na izlet? Ponujamo številne ideje vsak petek!
Preberi še:
Kam na izlet? Ponujamo številne ideje vsak petek!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Z ladjico po reki Temzi

Veliko najbolj znanih londonskih atrakcij na prostem in kulturnih znamenitosti si lahko ogledate tudi med vožnjo z ladjico po reki Temzi in obenem poskrbite, da se vaši najmlajši ob tem ne bodo (preveč) dolgočasili. Na ta izlet se lahko odpravite tudi v deževnem vremenu, saj so sedeži na ladjicah pod steklenim ohišjem. Iz smeri Westministra vas bodo City Cruises in Thames River Services popeljale proti vzhodu, mimo parlamenta, velikega razglednega kolesa London Eye, katedrale svetega Pavla, moderne galerije Tate Modern, utrdbe Tower of London, pod mostom Tower Bridge in mimo ladje Cutty Sark vse do Greenwicha. Če se boste na pot odpravili z najstniki, bodo zagotovo bolj uživali v adrenalinski vožnji po Temzi z gliserji, imenovanimi Thames Rockets. Cene panoramskih voženj po Temzi se gibljejo med 12 in 17 funti za odrasle ter 6 in 9 funti za otroke.

Glavne znamenitosti Londona si lahko z otroki ogledate tudi med plovbo po reki Temzi.
Glavne znamenitosti Londona si lahko z otroki ogledate tudi med plovbo po reki Temzi. / FOTO: Shutterstock

The Harry Potter Experience (Warner Bros Studio Tour)

Vsi oboževalci čarovnika Harryja Potterja se morajo ob obisku Londona nujno sprehoditi skozi studie, v katerih je bila posneta večina filmov o mladem čarovniku. So v Leavesdenu, dobrih 30 kilometrov severno od središča britanske prestolnice, za obisk pa si je dobro rezervirati ves dan. Obiskovalci lahko raziščejo različne epizode in prizore življenja Harryja Potterja: veliko dvorano, gryffindorsko spalnico in dnevno sobo, učilnice,  Hagridovo kočo in prepovedani gozd. V prostorih je ogromno rekvizitov iz filmov, prav tako pa tudi oblek in interaktivnih točk (čaranje s palicami, letenje na metli). Dodatno je mogoče popiti vrček maslenuška, si ogledati vse pošasti in stvore, ki so nastopili v filmih, ter se na koncu odpraviti še na Prečno ulico, kjer so makete in risbe prizorov iz filmov, tudi maketa slavne Bradavičarke. Odrasli boste za vstopnico v svet Harryja Potterja odšteli 39 funtov, otroci med 5. in 15. letom 31 funtov, na voljo je tudi družinska vstopnica, za katero je treba odšteti 126 funtov. Z nakupom prek spleta si lahko zagotovite do 8 odstotkov popusta na vse vrste vstopnic.

Najlepši izlet: Planina nad Vrhniko
Preberi še:
Najlepši izlet: Planina nad Vrhniko

Vsi oboževalci čarovnika Harryja Potterja se morajo ob obisku Londona nujno sprehoditi skozi studie, v katerih je bila posneta večina filmov o mladem čarovniku.
Vsi oboževalci čarovnika Harryja Potterja se morajo ob obisku Londona nujno sprehoditi skozi studie, v katerih je bila posneta večina filmov o mladem čarovniku. / FOTO: Shutterstock

Legoland Windsor

Legoland je vsekakor kraj, ki ga oboževalci svetovno znanih pisanih kock enostavno ne smejo zaobiti. Do tja boste najlažje prišli z vlakom, obratuje pa vsak dan od 10. do 18. ure (pozimi do 17.00). Park je razdeljen na več različnih 'svetov', od kraljestva faraonov in dežele Vikingov pa vse do sveta Ninjago in Minilanda, kjer si boste lahko ogledati vse znamenite londonske stavbe in kulturne atrakcije v miniaturni različici, narejene iz legokock. Na voljo je pestra mešanica voženj po Legolandu tako za malčke kot za predšolske otroke in osnovnošolce, zagotovo pa bodo vsi očarani nad fantastičnimi kreacijami iz kock, 4D-filmi, predstavami v živo in pustolovskimi parki. Med nekaterimi vožnjami se lahko zmočite, kar še posebej prija poleti, v hladnejših dneh pa je priporočljivo s seboj imeti dodaten par oblačil. Za lažjo orientacijo po parku si lahko na pametni telefon prenesete aplikacijo Legoland. Posamezna vstopnica za Legoland znaša 45 funtov, nekoliko cene jo lahko dobite, če jo rezervirate vnaprej prek spleta: takrat boste za vstop odšteli 40 funtov na osebo.

Legoland je vsekakor kraj, ki ga oboževalci svetovno znanih pisanih kock enostavno ne smejo zaobiti.
Legoland je vsekakor kraj, ki ga oboževalci svetovno znanih pisanih kock enostavno ne smejo zaobiti. / FOTO: Shutterstock

Londonska ječa (London Dungeon)

Londonska ječa je interaktivno spoznavanje grozljivih delov tisočletne zgodovine Londona. Igralci bodo skozi predstave tako starejše otroke kot odrasle popeljali skozi strokovno ustvarjene grozljive scene britanske preteklosti. Iz oči v oči se boste srečali s kraljem Henrikom VIII, ki je naročil usmrtitev svoje soproge, Guyem Fawkesom, članom skupine rimokatolikov, ki je poskušala 5. novembra 1605 v tako imenovani smodniški zaroti izvesti atentat na kralja Jakoba I., a so ga ujeli in mučili, ter drugimi svetovno znanimi londonskimi kriminalci, morilci in psihopati. Da je celotna zadeva videti še bolj pristno, poskrbijo strašljivi rekviziti, zvočni in svetlobni učinki, velika vključevanja občinstva v igro, igralci, ki iz temnih kotov prežijo na vas, in vožnja z vlakcem smrti. Vsekakor tovrstno doživetje ni primerno za mlajše otroke, saj jih lahko preveč prestraši. Vstopnica za odrasle stane 30 funtov, za otroke od 3 do 15 leta pa 24 funtov. Z vnaprejšnjim spletnim nakupom lahko prihranite do 30 odstotkov, popusti so na voljo tudi ob nakupu vstopnic za več atrakcij in znamenitosti hkrati.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Prestale znamenitosti

Seveda to še zdaleč niso vse atrakcije, ki so zanimive za otroke različnih starosti. Tako rekoč nemogoče je podrobno opisati vse, zato naj ji še nekaj samo naštejemo: otroci bodo morda navdušeni tudi nad vožnjo s slavnim londonskim dvonadstropnim avtobusom (zlasti, če boste izbrali takega z odprto streho in boste imeli srečo z vremenom), brezplačen razgled na mesto s 155 metrov višine si ob pravočasni rezervaciji lahko zagotovite v stolpnici Sky Garden, prav tako pa bodo malčki navdušeni tudi med sprehodom po južnem bregu reke Temze (Southbank), kjer je veliko zanimivih stavb, uličnih umetnikov, vrtiljak in otroško igrišče. Veverice, račke in preostale živali vas bodo navdušeno pozdravile v številnih londonskih parkih, zato je priporočljivo s seboj imeti kakšen priboljšek zanje.

Od katere starosti dalje lahko dojenček potuje z letalom?
Preberi še:
Od katere starosti dalje lahko dojenček potuje z letalom?

Malčki bodo navdušeni nad sprehodom po južnem bregu reke Temze (Southbank), kjer je veliko zanimivih stavb, uličnih umetnikov, vrtiljak in otroško igrišče.
Malčki bodo navdušeni nad sprehodom po južnem bregu reke Temze (Southbank), kjer je veliko zanimivih stavb, uličnih umetnikov, vrtiljak in otroško igrišče. / FOTO: Shutterstock

Tisti, ki bi otroke radi peljali v kakšen muzej, zagotovo ne boste zgrešili z izbiro Natural History Museuma, kjer se boste spoznali z ogromnimi dinozavri, dragimi kamni in preverili, kako je videti, ko Zemljo strese potres. Interaktivnost tako za otroke kot odrasle je zagotovljena tudi v srednjeveškem gradu Tower of London, v londonskem transportnem muzeju (London Transport Museum) pa si boste z veseljem ogledali bogato zbirko avtobusov, vlakov, tramvajev in podzemnih vlakov. V znanstvenem muzeju (Science Museum) se boste lahko v sedmih nadstropjih na otrokom prijazen način spoznali tako s potovanjem v vesolje kot industrijsko revolucijo. Vrhunec obiska bo zagotovo ogromen teleskop na oddelku za raziskovanje vesolja, leteči stroji in prikaz podvodnega sveta.

V muzeju Natural History Museum se boste spoznali z ogromnimi dinozavri, dragimi kamni in preverili, kako je videti, ko Zemljo strese potres.
V muzeju Natural History Museum se boste spoznali z ogromnimi dinozavri, dragimi kamni in preverili, kako je videti, ko Zemljo strese potres. / FOTO: Shutterstock

Precej manj zanimive znamenitosti z otroškega vidika bodo znamenitosti, kot so Trafalgar Square, Buckighamska palača, Big Ben, Houses of Parliament in Tower Bridge, zato bo povsem dovolj, da si jih ogledate samo od zunaj. Nekaterim otrokom se bo morda zdela zabavna menjava straže na ulici The Mall med Buckingamsko palačo in Trafalgar Squarom, a je lahko tam velika gneča, zato bodo najmlajši od tega doživetja imeli precej malo. Za konec lahko otroke za pridnost nagradite z obiskom trgovine z igračami Hamley's, kjer vam bodo animatorji z veseljem predstavili novosti, ki jih do zdaj še niste videli, ter vam pokazali, kako delujejo. Vsekakor več kot dovolj razlogov, da za svojo naslednjo popotniško destinacijo izberete britansko prestolnico, se strinjate?

 

* 1 britanski funt je 0,86 evra.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Tobogani so lahko nevarni: pretrgana križna vez ...
Jakobsenu druga etapa, van Aert prevzel rumeno ...
Luka Dončić si je med letom na Švedsko privoščil ...
Gordana in Dejan sta prvi par, ki je odstopil
5 navad, ki lahko podaljšujejo življenje
To je najbolj priljubljena pasma psa na svetu
Predporočna pogodba ni bila po godu Davidu in ...
Kopanje v teh slovenskih jezerih je strogo ...
Babica je komentirala, da je hčerki izbrala grdo ...
Premožne družine in njihove skrivnosti
Zmagovalec MasterChefa razkriva, kaj v šovu ...
6 trikov v gospodinjstvu, ki jih še ne poznate