Bibaleze.si

FOTO: Tako smo naravno obarvali pirhe. In zmagovalna barva je ...

Špela Zupan

Prosti čas

0
01. 04. 2021 08.59

Mamice smo čedalje bolj osveščene in se skušamo pri pripravi jedi, ki jih uživajo naši otroci, praviloma izogibati umetnim barvilom, če je le mogoče. Tudi pri pripravi velikonočnih jedi se lahko obrnemo k naravi, ki nam na vsakem koraku ponuja prečudovite barve. Preverite, s čim vse lahko obarvate velikonočna jajca!

Barvanje pirhov z naravnimi barvami-3

Pirhe lahko naravno pobarvamo z različnimi čudovitimi barvami, ki ne bodo onesnažile okolja ali škodovale občutljivim otroškim želodčkom. 

– Kurkuma bo denimo dala lepo rumeno, oranžno ali zlatorjavkasto barvo. V liter vode dodajte dve ali tri žlički kurkume in žličko kisa ter kuhajte na zmernem ognju do vretja in nato še 15 minut.

– Rdeča paprika v prahu jajca obarva oranžno, priprava pa je enaka kot pri kurkumi.

– Rjava ali rdeča čebula bo jajca obarvala rjavordeče, oker ali rjavo. Liste čebule položite v vodo z nekaj kapljicami kisa in vse skupaj kuhajte približno pol ure.

– Svežo rdečo peso olupite in jo narežite na koščke ter vse skupaj dodajte v vodo s kisom. Jajca kuhajte približno pol ure, da dobite rožnato barvo. Za barvanje lahko uporabite tudi sok rdeče pese ali tekočino, v kateri je vložena, pri čemer bodo rezultat bolj bledo rožnata jajca.

– Borovnice dajejo modrovijolično barvo. Dodajte jih v vodo s kisom in jih kuhajte okoli 15 minut, da se voda obarva. Nato dodajte jajca in vse skupaj kuhajte še približno pol ure. Podoben rezultat in način kuhe boste dosegli tudi z rdečim zeljem, morda pa bodo jajca bolj modra kot pri borovnicah.

– Kava bo dala rumenorjava listasta jajca. V vodo je dodajte kar nekaj – več kot če bi kuhali turško kavo, recimo po dve žlički na skodelico – in v njej kuhajte jajca približno pol ure.

– Svetlo zelena jajca nastanejo s špinačo ali s peteršiljem, če ju kar v obilnih količinah najprej skuhamo v vodi, ki ji nato dodamo jajca in zatem vse skupaj kuhamo še pol ure. Za boljši učinek pirhe pustite stati v zeleni mešanici več ur ali kar čez noč.

– Jajca, skuhana v teranu, bodo dobila globoko vijoličnosivo barvo, čudovito posebna pa bodo zaradi kristalčkov, ki jih teran med kuho "posuje" po njih. Za bolj rdečkaste pirhe s podobnim učinkom lahko uporabite katero koli rdeče vino.

Osnoven "recept" za naravno barvanje brez nepotrebnih umetnih barvil je: voda, jajca in dodatek živila, začimbe ali tekočine, pri čemer lahko v lonec dodate še žlico kisa za intenzivnejšo barvo. In še izredno dober nasvet: naravna barvila bodo najbolje učinkovala, če boste uporabili svetlejša jajca. Najboljša so bela, ki smo jih mi dobili pri sorodnikih s kmetije, sicer pa lahko običajna jajca pred barvanjem skuhate v mešanici vode in kisa v razmerju ena : ena, ki ste ji dodali še žličko ali dve sode bikarbone. Rezultat bodo pobeljena jajca, na katerih bo barva kar najbolj zasijala. Naravno obarvane pirhe po kuhi še vsaj uro ali uro in pol pustite v obarvani vodi (lahko tudi čez noč), da se barva resnično lepo prime. Na koncu jih lahko za lepši sijaj po želji premažete z mastjo, maslom ali oljem.

Tako smo barvali pri nas doma

V naši družini praviloma barvamo pirhe s čebulnimi listi, ki jih damo v vodo z žlico domačega jabolčnega kisa. Pred hišo naberemo različne cvetlice, deteljice, liste in travice ter jih pritrdimo na jajca s pomočjo najlonk. Vse skupaj kuhamo približno 15 minut in zatem jajca pustimo v čebulni vodi še približno eno uro, da je barva karseda intenzivna.

Letos smo za razliko od lani poskusili s kurkumo, teranom, sokom rdeče pese in kavo. Imeli smo bela, bledo oker in temno rjava domača jajca različnih kokošk in temu primerna je bila intenzivnost barv. Na glasovanju za najlepše obarvane pirhe so si po vrsti sledili teranovi s kristalčki, rumeni kurkumini, čebulni, kavni in pesini pirhi.

V spodnji galeriji lahko preverite rezultate:

Lepe praznike!

Velika noč je družinski praznik, ko se verni spominjajo Jezusovega trpljenja, križanja in vstajenja. Na velikonočno soboto je blagoslov velikonočnih jedi, med katerimi poleg pirhov ne smejojo manjkati šunka, kruh, hren in potica, vsaka jed pa ima svoj simbolni pomen. Šunka predstavlja podobo Jezusa Kristusa, kruh Božjo dobroto, pirhi, ki naj bi bili tradicionalno rdeče barve, Jezusove rane, korenine hrena pa žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Potica je sladica za piko na i. Ob mizi, bogato obloženi z velikonočnimi dobrotami, se družina tradicionalno zbere v nedeljo na velikonočnem zajtrku, kar je lep obred, ki se ga bodo malčki spominjali vse življenje in ki ga bodo verjetno ohranjali tudi v svojih družinah, tako da se bo prenašal iz roda v rod. 

Barvanje pirhov z naravnimi barvami-3
Barvanje pirhov z naravnimi barvami-3 FOTO: Špela Zupan
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 740