Bibaleze.si

Kdaj in kako uvajati alergena živila v prehrano otroka?

S.B.

Recepti za malčke

0
14. 07. 2023 05.00

Uvajanje goste hrane je mejnik, ki se ga starši prav posebej veselijo. A pri tem je treba biti previden, še posebej, ko gre za alergena živila.

jagode

Alergije na hrano so vse pogostejša skrb, zlasti pri otrocih. Za starše je ključnega pomena, da razumete vzroke, simptome in preventivne ukrepe glede morebitnih alergijskih reakcij, da bo vaš otrok varen in zdrav. Pri uvajanju alergenih živil v prehrano je treba biti izredno previden. 

Alergije na hrano se pojavijo, ko imunski sistem zmotno prepozna določeno hrano kot škodljivo. Razvijejo se lahko v kateri koli starosti. Pri otrocih so najpogostejša alergena živila mleko, jajca, arašidi, oreščki, soja, pšenica, ribe, jagode in školjke. Že majhne količine teh alergenov lahko sprožijo hudo alergijsko reakcijo, zato je nujno, da alergije na hrano prepoznate in obvladate zgodaj.

Kdaj in kako otrokom varno uvajati alergena živila?

Ko otroku želite predstaviti eno izmed alergenih živil, pa to naredite tako, da mu prvič ponudite živilo v manjši količini in spremljate morebitne reakcije. Če otrok ne dobi nobenih reakcij na določeno živilo, mu ga lahko ponudite večkrat. Odkrivanje simptomov alergije na hrano je bistvenega pomena za hitro in preventivno ukrepanje. Bodite pozorni na vsakršne  znake, ko vaš otrok zaužije določeno hrano.

Hrana
HranaFOTO: Adobe Stock

Kakšni pa so znaki alergije na živila?

Alergijska reakcija je odziv imunskega sistema, pri katerem se v telesu sproščajo kemikalije, kot je histamin. Alergijska reakcija je lahko blaga ali huda. Oseba ima lahko hudo reakcijo na hrano, tudi če so bile prejšnje reakcije blage. Simptomi alergijske reakcije lahko vključujejo:

- piskajoče dihanje

- težave z dihanjem

- kašelj

- hripavost

- tiščanje v grlu

- bolečine v trebuhu

- bruhanje ali driska

- srbeče, solzne ali otekle oči

- koprivnica

- rdeče lise

- otekanje

- padec krvnega tlaka, ki povzroči omotico ali izgubo zavesti (omedlevico).

jagode
jagodeFOTO: Shutterstock

Kaj je intoleranca na hrano?

Veliko ljudi zamenjuje alergijo in intoleranco na hrano. Intoleranca na hrano pomeni, da gre za preobčutljivost na določeno živilo ali vrsto hrane. Takrat lahko pride do izpuščaja, srbečice, glavobola, utrujenosti, napihnjenosti, prebavnih težav in zaspanosti. Simptomi so lahko pri vsakem posamezniku različni, vendar se pokažejo nekje v 4–72 urah po zaužitju živila. 

Kako dokažemo alergijo na živila?

Če ima vaš otrok simptome alergije na hrano, vas bo zdravnik najprej vprašal, kakšni simptomi so se pokazali z zaužitjem živila, koliko časa je minilo od zaužitja alergena do reakcije pri otroku in ali je kdo od družinskih članov tudi na kaj alergičen. Nato pa lahko zdravnik predlaga test kožne alergijske reakcije ali krvni test. 

Otroci z družinsko anamnezo alergij imajo večjo verjetnost za razvoj alergij na hrano. Poznejša uvedba alergenih živil v otrokovo prehrano lahko poveča tveganje za razvoj alergij. Vedno preverite oznake na živilih za informacije o alergenih, preden kupite ali postrežete hrano svojemu otroku.

Obvestite vzgojitelje ali učitelje ter ostale, ki v nekem obdobju skrbijo za vašega otroka, o njegovih alergijah na hrano in jim dajte jasna navodila o tem, kateri hrani naj se izogibajo in kako ravnati, če otrok ponesreči zaužije nekaj, na kar je alergičen. V primerih hudih alergij poskrbite, da so predpisana zdravila za nujne primere, kot so avtomatski injektorji epinefrina, takoj otroku vedno na voljo.

Vir: kidshealth.org

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 740