Narava nas spomladi najprej obdari z več zelenjavnimi izbirami, npr. šparglji, čemažem, regratom, redkvicami ..., ki jih otroci navadno zavračajo oz. sprejemajo z manj veselja kot spomladansko sadje, pri čimer se kot prvega gotovo razveselimo jagod. A z nekaj malega iznajdljivosti lahko tudi zelenjavo otroku ponudimo v obliki, ki jo bo morda sprejel z malenkost več odobravanja, sladko sadje pa uporabimo kot osnovo za hranilno bogate sladice, ki naj zamenjajo kupljene sladkarije.
Predstavljamo vam štiri obroke, v katere lahko otroku skrijete ogromno spomladanskih izbir:
Spomladanska solata s špinačo in jagodami

Izberemo mlado, svežo špinačo in jo operemo. Prav tako operemo jagode in jim odrežemo peclje. Narežemo jih na manjše koščke. Olupimo ter narežemo šalotko, ki jo damo na stran za solato za odrasle, ter pripravimo še orehova jedrca in na koščke narežemo feta sir. Vse skupaj pretresemo v skledo za solato, rahlo posolimo (slan je že feta sir) ter dodamo oljčno olje in sok iztisnjene limone. Premešamo, odstavimo del solate za mlajše, v preostanek pa za starejše dodamo še poper in šalotko. Solato lahko ponudimo kot malico ali večerjo, zraven pa se prileže tudi košček popečenega kruha.
Jajčni muffini s špinačo in šparglji
Otroci obožujejo muffine, odrasli pa to lahko izkoristimo, da jim v muffin skrijemo kakšno izbiro, ki bi jo sicer na krožniku pustili. Izberemo zelenjavo, ki jo imamo na voljo. Pri tem razmišljajmo tako, da dodamo določene izbire, ki bodo imele sladek okus (npr. rdeča paprika, koruza) in tiste, ki jih zaradi grenčice otroci raje izpustijo (npr. špinača, šparglji ...). Zelenjavo operemo in narežemo na kar se da majhne koščke – sploh tisto, ki bi jo radi skrili. Prepražimo na oljčnem olju, rahlo posolimo in dodamo začimbe, ki jih naš otrok sprejema. Navadno je to origano, saj jih vonj spomni na pico. Poleg zelenjave lahko popečemo še kak košček piščančjih prsi, kuhanega pršuta ali morda celo tune. Mešanico preložimo v pladenj za muffine, ki ga zaščitimo z modelčki. Čez vse skupaj prelijemo razžvrkljano jajce, ki mu lahko dodamo tudi malce naribanega sira. Pečico ogrejemo na 180 C in pečemo do 15 minut. Jajčni muffini so super izbira kot malica za izlet ali tudi za doma, sploh kadar želimo na hitro pripraviti obrok za večje število oseb. Zraven ponudimo še žemljico oz. kruh, ki ga otrok obožuje, in tako še dodatno preusmerimo pozornost od skrite zelenjave.

Sladki muffini s skuto in jagodami
Pečico segrejemo na 180 C. Na pladenj za peko muffinov pripravimo papirnate modelčke. Recept je za 6 muffinov, za velik pladenj (12 muffinov) ga je treba podvojiti. Jagode operemo in jim odrežemo peclje ter jih narežemo na majhne kocke oz. lahko tudi spasiramo.
V prvi posodi zmešamo suhe sestavine: 100 g pirine moke, 30 g rjavega sladkorja (po okusu lahko tudi manj) in 5 g pecilnega praška ter vrečko vaniljevega sladkorja.
V drugi posodi zmešamo mokre sestavine: jajce, 40 g stopljenega in ohlajenega masla in 1 dl mleka.
V tretji posodi pripravimo nadev: zmešamo sok ene iztisnjene limone in 60 g skute. Dodamo še do 2 žlici sladkorja v prahu, lahko seveda manj, ter jagodne koščke ali jagodni pire.

Ko pripravimo vse tri mešanice, vsebino iz mokre posode vmešamo v suho posodo. Nato v vsako vdolbinico na pladnju vstavimo žlico mase in žlico skutinega nadeva, nato pa muffin zaključimo z žlico mase. Pečemo 25 minut. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo.
Otroški tiramisu z jagodami
Operemo 500 g jagod ter jim odstranimo peclje. Če so večje, jih narežemo na manjše koščke. Pripravimo maso. Petim svežim jajcem ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa zmešamo s 50 g sladkorja ter 500 g maskarponeja. Beljake z žlico rahlo vmešamo k rumenjakom. Stisnemo sok treh velikih pomaranč in nasekljamo pest neslanih pistacij ali drugih oreškov. Pripravimo kozarce, kamor bomo pripravili tiramisu. Sladice v kozarcih dodajo sladici še dodaten čar, obenem pa jo porcijsko omejijo, da si ne naložimo preveč. Najprej v kozarec nalomimo izbrane piškote (plazma, bebe ...), ki jih prelijemo z malce pomarančnega soka, da jih zmehča. Nato dodamo plast jagod ter plast kreme iz maskarponeja. Postopek še enkrat ponovimo (piškoti, sok, jagode, maskarpone), na koncu pa dodamo še izbrane oreške. Kozarce postavimo v hladilnik in pustimo vsaj 4 ure, da se dobro ohladijo. Naš tiramisu moramo porabiti najkasneje v treh dneh.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV