Bibaleze.si

6 najboljših poletnih superživil za zdravje vašega otroka

B.R.
Prehrana 0
01. 07. 2025 03.21

Poletje je čas obilja svežega sadja in zelenjave, ki ne le razveseljujejo oči s svojimi živahnimi barvami, ampak so tudi polni hranilnih snovi, ključnih za rast, razvoj in dobro počutje otrok.

lubenica

Vsaka vrsta sadja in zelenjave vsebuje specifične vitamine, minerale in fitonutriente, ki skupaj ustvarjajo močno podporo zdravju. Še posebej so poletni pridelki, dozoreli na soncu, bogati z najmočnejšimi hranilnimi snovmi. Spodaj predstavljamo šest poletnih superživil, ki jih je vredno vključiti v otrokovo prehrano.

1. Lubenica – sladka in osvežujoča poletna klasika

Čeprav mnogi lubenico smatrajo za sadje, gre pravzaprav za zelenjavo iz družine kumaric. Njena globoko rdeča barva izvira iz likopena, močnega antioksidanta, ki ščiti telo pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Lubenica je bogat vir folne kisline, ki je nujna za tvorbo rdečih krvnih celic, prav tako vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem. Zaradi visoke vsebnosti vode (kar 92 %) lubenica spodbuja delovanje ledvic in deluje kot naravni čistilec telesa. Otrokom je lubenica idealna kot malica po plavanju ali kot osvežilen prigrizek v vročih poletnih dneh.

Fige veljajo za enega najbolj zdravih sadežev.
Fige veljajo za enega najbolj zdravih sadežev. FOTO: Adobe Stock

2. Fige – naravna sladkost z zdravilnimi učinki

Fige so znane po svojem aromatičnem, medeno sladkem okusu in spadajo med najbolj zdrave prigrizke med obroki. Že v antičnem Egiptu so jih priporočali kot preventivo za številne bolezni. Fige vsebujejo encime, ki pospešujejo prebavo, antibakterijske spojine ter kombinacijo vitaminov, mineralov in aminokislin, ki delujejo v sinergiji in krepijo zdravje. Sveže fige so še posebej okusne z jogurtom ali svežim sirom, kar jih naredi izvrstno in zdravo malico.

3. Breskve – mehka in hranilna sladica narave

Breskve so priljubljene zaradi svoje mehke, žametne teksture in sladkega okusa, ki nagovarja otroke, da jih z veseljem zaužijejo. So bogat vir niacina, magnezija, selena in cinka, ki lahko pomagajo pomiriti nemirnost in razdražljivost. Pomembno je, da breskve nabiramo, ko so popolnoma zrele na drevesu, saj le takrat razvijejo polno aromo in hranilno vrednost. Poleg uživanja surovih breskev jih lahko poleti pripravimo tudi pečene, na primer v kombinaciji s piščančjimi nabodalci, kar ustvari zanimivo združitev okusov.

Breskve so priljubljene zaradi svoje mehke, žametne teksture in sladkega okusa, ki nagovarja otroke, da jih z veseljem zaužijejo.
Breskve so priljubljene zaradi svoje mehke, žametne teksture in sladkega okusa, ki nagovarja otroke, da jih z veseljem zaužijejo. FOTO: Profimedia

4. Paradižnik – vsestranska poletna superhrana

Paradižnik je bogat z beta-karotenom, vitamini C in E ter kalijem, kar ga uvršča med popolna poletna živila. Njegova značilna rdeča barva izvira iz likopena, močnega antioksidanta, ki pomaga varovati telo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov. Paradižnik lahko otrokom ponudimo svežega ali kuhanega, na primer v omakah in juhah. Pri pripravi kuhane omake dodajte nekaj kapljic oljčnega olja, ki omogoči boljšo absorpcijo likopena.

5. Bučke – hranilne in enostavne za pripravo

Bučke so med prvimi zelenjavnimi kašicami za dojenčke in so zaradi nežnega okusa ter bogastva karotena in magnezija zelo primerne tudi za starejše otroke. Priporočljivo jih je kratko kuhati ali pa ponuditi sveže naribane v solati. Da bi otroci optimalno izkoristili provitamin A iz bučk, je dobro dodati žličko hladno stisnjenega oljčnega olja. Preprost in okusen poletni recept so bučke na buzaro – na oljčnem olju jih pražimo z malo vode in začinimo s česnom ter zelišči.

Bučke so med prvimi zelenjavnimi kašicami za dojenčke in so zaradi nežnega okusa ter bogastva karotena in magnezija zelo primerne tudi za starejše otroke.
Bučke so med prvimi zelenjavnimi kašicami za dojenčke in so zaradi nežnega okusa ter bogastva karotena in magnezija zelo primerne tudi za starejše otroke. FOTO: AdobeStock

6. Paprika – barvita in polna vitamina C

Paprika je odlična zelenjava za otroke, saj je polna fitonutrientov, vitaminov in mineralov. Rdeča paprika vsebuje celo 14-krat več beta-karotena kot zelena in je dober vir likopena, medtem ko zelena paprika vsebuje več folne kisline. Vse vrste paprik so bogate z vitaminom C, ki je ključnega pomena za krepitev imunskega sistema in zdrave dlesni. Če otroci ne marajo surove paprike, jo lahko ponudite na primer v omleti, kjer rahlo popraženi koščki paprike dodajo okus brez potrebe po dodatnih začimbah.

Vključevanje teh šestih poletnih superživil v otrokovo prehrano ni le korak k okusni in barviti hrani, ampak predvsem pomemben doprinos k zdravju in razvoju. Raznolika, bogata in uravnotežena prehrana, polna svežega sadja in zelenjave, zagotavlja otrokom vse potrebne hranilne snovi, ki jih potrebujejo za rast, moč in dobro počutje. Zato ne pozabite vsak dan na otrokov krožnik dodati čim več barv in svežine!

Vir: miss7mama

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 986