
700 g moke
200 g kisle smetane
100 g mleka
90 g masla
70 g sladkorja
3 jajca
limonina lupinica
2 mali žlički soli
1 jajce za premaz
Mandljeve lističe za krilca in repek
Rozine za oči
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo počasi, na koncu na visoki hitrosti deset minut, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in razrežemo na enako velike koščke. Vsakega oblikujemo v svaljek, tega pa zapletemo v zanko. Iz gornjega dela zanke oblikujemo glavico piščančka, iz spodnjega pa repek. Tako oblikovanega piščančka položimo na pekač, na obeh straneh na mesto krilc v testo zapičimo še enega ali dva mandljeva lističa, enako lahko tudi zadaj za repek. V glavico pa namestimo polovičke rozin ali poprova zrna na mesto oči.
Če želimo, lahko oblikujemo tudi zajčke. Testo razrežemo na enako velike koščke. Polovico koščkov oblikujemo v kroglico za trebušček. Vse ostale koščke pa uporabimo za ostale dele zajca – od vsakega koščka najprej odrežemo del za glavo, jo oblikujemo v kroglico, iz druge polovice koščka pa oblikujemo ušesi, nogici in smrček. Oblikovane dele zložimo skupaj na pekaču, na mesto oči vtisnemo rozino, na pod smrčkom pa še dve sončnični semeni ali mandljeva lističa za zobke zajca. Če želimo, lahko oblikujemo samo glave zajčkov.
Piščančke (in zajce) pustimo vzhajati na toplem, nato jih premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 20 minut na 175 °C, da se lepo obarvajo.

Naročnik oglasa je Lesaffre Slovenija d.o.o.