Bibaleze.si

Slovenski zajtrk naj bo doma. In otrokom povejte, da brez čebel ni življenja

Špela Zupan

Novice

0
20. 11. 2020 08.25

Iz naše šole je na začetku tedna po elektronski pošti prišlo vabilo, naj si doma privoščimo zajtrk s tradicionalno slovensko hrano. Še pred letom dni so v našem vrtcu na zajtrk povabili tudi starše, postregli pa so nam ga otroci, oblečeni v čebelice. Boljšega zajtrka še nisem jedla. Letos to žal ni mogoče.

slovenski zajtrk

Letošnji jubilejni, že 10. tradicionalni slovenski zajtrk je zelo drugačen. Če so se z njim tretji petek v novembru doslej vsako leto v šolah in vrtcih sladkali vsi slovenski otroci, tokrat njegova izvedba v taki obliki žal ni mogoča. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so namreč zaprte šole, v vrtcih pa nudijo le nujno varstvo. A to ne pomeni, da si ga ne moremo vseeno privoščiti. In mi smo si ga. Doma.

Na njegov predvečer smo spekli ajdov in pirin kruh s sodo za naju in belega za otroke – oba smo zamesili iz moke iz bližnjega mlina. Uporabili smo biološko pridelano maslo in med iz čebelnjaka v sosednji ulici. Pili smo mleko slovenskega proizvajalca, ki zagotavlja, da odkupuje zgolj od slovenskih mlekarjev. Grizljali smo domača ekološka jabolka iz Bele krajine, kakiji na družinski mizi pa so bili z drevesa na domačem vrtu.

 

Med zajtrkom smo govorili o pomembnosti uživanja in kupovanja lokalnih živil, domače samooskrbe, dobrih prehranskih navad in rednega uživanja zdravega zajtrka. Otrokom sem razložila, da je najboljše, če je pot z njive do krožnika čim krajša, zato je fino jesti čim več lokalnih živil. Da je hrana, pridelana v bližini, bolj sveža in hranljiva, da z njenim nakupom spodbujamo samooskrbo, da pomagamo slovenskemu kmetu in da pripomoremo k ohranitvi podeželja. Da tudi manj onesnažujemo, saj se izognemo dolgemu transporta in posledično puščamo manjši ogljični odtis.

Tradicionalni slovenski zajtrk:

– kruh,
– maslo,
– med,
– mleko in 
– jabolko.

Sicer pa so tipične slovenske jedi za zajtrk tudi različne kaše, jajca, ponekod tudi žganci z mlekom.

Nadalje smo se med sladkanjem z domačimi dobrotami pogovarjali, kako pomembno je, da zjutraj nekaj pojemo. Da, redno uživanje zajtrka je res zdravo in ga vsi priporočajo, saj med drugim zvišuje stopnjo osredotočenosti, viša pozornost, vpliva na miselna področja, povečuje telesne zmožnosti, zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni in srčno-žilnih obolenj in še mnogo, mnogo več. O pomembnosti zajtrka za otroke si lahko preberete v spodnjem članku:

 

Otrokom se je zdel zajtrk izjemno okusen in vsi so z užitkom pojedli čisto vse – do zadnje drobtinice. Ni čudno, saj je tradicionalni slovenski zajtrk resnično sestavljen iz samih dobrot: postrežemo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsako našteto živilo je izjemno okusno že samo po sebi, poleg tega pa je tudi tradicionalno slovensko in nenazadnje zdravo. Poglejmo recimo kruh (v zmernih količinah, seveda): ta je del naše prehranjevalne zgodovine že več desetletij in po zadnjih podatkih statističnega urada ga Slovenec letno poje od 60 do 70 kilogramov, kar pomeni, da si privošči približno košček ali dva dnevno. Najraje imamo sicer belega, sicer pa pogosto jemo tudi pirinega, črnega, polnozrnatega, ajdovega in rženega.

Tradicionalni slovenski zajtrk leta 2019. Letos pozivajo, naj si ga privoščimo doma.
Tradicionalni slovenski zajtrk leta 2019. Letos pozivajo, naj si ga privoščimo doma.FOTO: Aljoša Kravanja

Poleg masla in mleka, ki ju v Sloveniji pogosto uživamo, je med živili tradicionalnega slovenskega zajtrka tudi jabolko. Zanj velja, da eno na dan odžene zdravnika stran. Vsebuje ogromno antioksidantov in vitamine za krepitev imunskega sistema. Izboljšuje prebavo, pripomore k hitrejšemu izločanju strupov iz telesa, znižuje raven maščob v krvi ter tveganje za nastanek krvnih strdkov in posledično za kap. Radi imamo tudi med – leta 2018 ga je vsak Slovenec porabil približno kilogram. Super živilo proizvajajo pridne čebelice in zanj velja, da se nikoli ne pokvari. Je izjemno vsestranski, prileže se skorajda povsod in iz njega je moč izdelati marsikaj zdravilnega, dišečega in vsesplošno uporabnega – vsi denimo poznamo propolis, medeno milo in negovalne kreme. In čebele so neprecenljivo dragocene. So edine živali, ki ne poginejo, temveč umrejo. Brez njih ni opraševanja, ni plodov, ni hrane. Brez njih ni življenja. Naj vaši otroci to vedo in naj se tega zavedajo.

 

V naši družini smo že prej vedeli, da je najbolj zdravo lokalno, in zdaj, v času epidemije, še večkrat posegamo po živilih, pridelanih v bližini. Pogosto jih naročamo od lokalnih kmetov in proizvajalcev. Živimo na podeželju, zato je ta namera enostavno uresničljiva. K uporabi lokalnega pozivajo vsi, tako ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot tudi kmetje sami. Pomena se zavedajo tudi pri Zvezi slovenske podeželske mladine, kjer so pripravili video, s katerim želijo predstaviti pomen lokalne slovenske hrane in glavne sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka. V njem Lovro ob pomoči mladih s kmetij nadobudno spoznava izvor in pomen sestavin slovenskega zajtrka. V spodnjem videu lahko preverite, kaj vse je izvedel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako pa vi začnete svoj dan?

Pri naši hiši bomo ne glede na vse nadaljevali tradicijo, pa tudi sicer v resnici pogosto jemo slovenski zajtrk. Včasih ga malce priredimo ter namesto domačega kruha jemo kupljenega, maslo zamenjamo s kislo smetano ali skuto. Med je stalnica in vedno "pravi", od preverjenih lokalnih čebelarjev in njihovih pridnih čebelic. Mleku pogosto dodamo kakav, poleg jabolk pa obožujemo tudi hruške, slive, kakije in poleti jagode, maline, češnje. Imamo srečo, saj skoraj vse našteto raste na našem vrtu in v našem sadovnjaku. Odraslim se zraven vselej priležeta tudi kavica, ki je zjutraj obvezna, in orehova jedrca. Kako pa vi začnete svoj dan?

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 740