Beži na milijone otrok. Iščejo boljše življenje, priložnost. Tudi v Sloveniji

NOVICE
0
22.02.2021, 9:09

Tudi otroci stopajo po migrantski in begunski poti. Ranljivi, nič krivi in nikomur nič dolžni so bili zaradi nasilja, spopadov, vojn in revščine prisiljeni zapustiti svoje domove. Mnogi med njimi so prepuščeni samim sebi; ostali so brez staršev, brez tolažbe, varnega objema, topline, ljubezni. V Sloveniji jih nastanijo v azilnem domu.

Beži na milijone otrok. Iščejo boljše življenje, priložnost. Tudi v Sloveniji

Trije milijoni otrok, starih do pet let, vsako leto umrejo zaradi lakote. Več kot 150 milijonov jih prisilno dela, na milijone jih ne hodi v šolo, stanje pa je še poslabšala pandemija covida-19. Več kot 240 milijonov otrok živi na območjih, kjer divjajo vojne in oboroženi spopadi. V nevarnosti so, zlorabljajo jih, so žrtve nasilja, izkoriščajo jih na vsakem koraku.

Po begunski in migrantski poti beži na milijone otrok. V Unicefovem poročilu Grozljiva potovanja opozarjajo, da so še posebej ranljivi otroci, ki potujejo brez družine, deklice pa so pogosteje žrtve spolnih zlorab in nasilja. Ob prihodu v ciljno državo ne znajo jezika, soočajo se s številnimi ovirami in težavami. Nič niso krivi, nikomur niso nič dolžni. Otroci so in zato so najranljivejši. Bežijo ter iščejo boljše življenje, priložnost. Tudi v Sloveniji.

Še en krut obraz covid-19: prekinjeno in nedostopno šolanje
Preberi še:
Še en krut obraz covid-19: prekinjeno in nedostopno šolanje

Letno pri nas v azilnem domu nastanijo več sto otrok. Lani so jih sprejeli 778, med njimi 673 dečkov in 105 deklic. 228 otrok je bilo z družinami, 550 brez. Velika manjšina jih ostane v Sloveniji, večina nadaljuje pot naprej v tujino. "Otroci so ranljivi, pogosto jih zaznamujejo različne zlorabe in druge oblike izkoriščanja. Še posebej so ranljivi zaradi svoje starosti in oddaljenosti od doma, kar še posebej velja za otroke, ki so ločeni od svojih staršev in družin. Otroci v procesu migracij tudi pogosto doživljajo travmatične dogodke, njihove zgodbe pa so zelo različne," je opozorila direktorica vladnega Urada za oskrbo in integracijo migrantov, Katarina Štrukelj.

Pred zimo malo časa za zaščito otrok beguncev
Preberi še:
Pred zimo malo časa za zaščito otrok beguncev

V izpostavi azilnega doma v Logatcu, kjer so nastanjene družine, je bilo 20. januarja 2021 10 otrok. Sedem jih prihaja iz Afganistana (pet deklic, starih dve, tri, 14, 16 in 17 let, in dva dečka, stara šest let), dva iz Azerbajdžana (šestletna deklica in devetletni deček) in sedemletnica iz Irana. V Logatcu so vsi z družinami, medtem ko so otroci brez družin nastanjeni v dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. 20. januarja 2021 je bilo tam 10 otrok brez spremstva, med njimi štirje iz Afganistana, dva iz Alžirije, dva iz Kosova in dva iz Maroka. Šest med njimi je starih 17, dva sta stara 16 in dva sta stara 15 let.

Število begunskih otrok brez spremstva narašča
Preberi še:
Število begunskih otrok brez spremstva narašča

Družine so v azilnem domu nastanjene skupaj in vsaka ima svojo sobo. Podporo in pomoč jim zagotavlja socialna služba in po navedbah Štrukljeve jih usmerjajo tudi pri ohranjanju integritete družine in premagovanju kulturnih razlik med njihovo matično državo in Slovenijo. Otroci so vpisani v šole, a se zaradi trenutne situacije tudi oni šolajo na daljavo, pri izpolnjevanju šolskih obveznosti pa jim poleg staršev pomagajo socialni delavci in predstavniki različnih nevladnih organizacij. Otroci brez staršev so medtem nastanjeni v Postojni, kjer imajo tudi oskrbo in 24-urno strokovno podporo, ki po besedah Štrukljeve zajema psihosocialno pomoč in podporo v smeri največje otrokove koristi in nudenja varnega okolja za otrokov razvoj. Pomoč je individualna in vsebinska, zajema tudi socialno aktivacijo in učenje socialnih veščin, je sporočila.

Tudi vi lahko pomagate

Po njenih navedbah jim skladno z zakonodajo zagotavljajo vso potrebno oskrbo. "Se pa velikokrat na prosilce za mednarodno zaščito spomnijo dobri ljudje in v mesecu decembru smo prejeli veliko donacij, recimo igrače, rabljena oblačila in obutev in podobno," je pojasnila.Če bi želeli kaj podariti, se obrnite na socialno službo azilnega doma v Ljubljani. Otroci, ki imajo za seboj težke in travmatične izkušnje, vam bodo neizmerno hvaležni.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

 

Potrdili 35 primerov angleške različice, okužen ...
Vratar Gollini z obrambo Casemiru preprečil ...
Kim Kardashian znova objavila hčerino sliko in jo ...
Prihaja nova sezona Malega šefa
9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če ...
Da ne bodo vedno samo sladke, tukaj so odlični ...
Josipa tik pred finalom čaka košarica
Veronika Železnik: "Upam, da se čim prej vrnemo v ...
Beži na milijone otrok. Iščejo boljše življenje, ...
To je prihodnost električnih avtomobilov
Zbogom pajki: Preprosti triki, ki delujejo
Če to pustite pri smetnjaku, lahko dobite kazen