Obvezno cepljenje in vpis v vrtec - to morate vedeti

NOVICE
2
22.02.2021, 9:03

Bližajo se vpisi v novo vrtčevsko leto in po sprejemu novele Zakona o nalezljivih boleznih, po kateri morajo javni vrtci in javno sofinancirani programi zasebnih vrtcev zavrniti vpis necepljenih otrok, se pojavljajo določena vprašanja. Med drugim starše zanima, katera zdravniška potrdila bo potrebno predložiti ob vpisu, ali lahko vrtec še naprej obiskuje otrok, ki je sicer že vpisan, a ni bil cepljen, in ali se lahko vpiše otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja. Odgovore in pojasnila so podali na ministrstvu za zdravje.

Obvezno cepljenje in vpis v vrtec - to morate vedeti

V skladu z Zakonom o vrtcih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih je ob vpisu otroka v vrtec v vrtčevskem letu 2021/2022 treba predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka. Z zdravniškega potrdila mora biti razvidno, ali je bil otrok cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter ali za morebitno opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi, so razložili na ministrstvu za zdravje.

Otroci, ki so bili cepljeni po programu in so že vpisani v vrtec, ob novem vrtčevskem letu ne potrebujejo dodatnega zdravniškega potrdila pediatra o cepljenju. Če je v javni vrtec že vpisan otrok, ki ni bil cepljen po programu, lahko še naprej obiskuje vrtec, saj je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu. Torej velja od 15. oktobra 2020 dalje.

Otrok, ki ni bil cepljen in ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja, se medtem lahko vključi v javni vrtec in v javno sofinanciran program zasebnega vrtca. Zanj velja, da se pogoji za vključitev preverjajo ob vključitvi v naslednje vrtčevsko leto, so dodali na ministrstvu.

Letno prejmejo med 250 in 300 vlog za opustitev cepljenja in večino zavrnejo

V Sloveniji vsako leto sicer v povprečju prejmejo med 250 in 300 vlog za opustitev obveznega cepljenja otrok, pri čemer ne opažajo povečanega števila vlog po sprejetju novele Zakona o nalezljivih boleznih. V letih od 2013 do 2016 so jih na ministrstvu za zdravje denimo prejeli letno okoli 350, v letih 2017 in 2018 okrog 1000 in v zadnjih dveh letih približno 250. V večini primerov so jih vložili starši ali skrbniki in le redko otrokov izbrani pediater.

Koledar cepljenj predšolskih in šolskih otrok
Koledar cepljenj predšolskih in šolskih otrok/ FOTO: NIJZ

Večina vlog je bila zavrnjena, saj člani Komisije za cepljenje niso ugotovili zdravstvenih razlogov za opustitev obveznega cepljenja, medtem ko so le v nekaj primerih odločili, da se lahko trajno opusti obvezno cepljenje. Obvezno cepljenje se sicer lahko po presoji Komisije opusti samo zaradi zdravstvenih razlogov, med katerimi so alergija na sestavine cepiva, resen neželeni učinek po predhodnem odmerku istega cepiva in bolezen ali zdravstveno stanje, zaradi katerega se oseba ne sme cepiti. Za ostale je obvezno, pri čemer bo pediater pred cepljenjem vedno pregledal otroka. Če bo ugotovil, da je bolan, prehlajen, da ima morda povišano telesno temperaturo, bo cepljenje prestavil do otrokove ozdravitve.

Na področju cepljenja z novim letom spremembe tudi za najmlajše
Preberi še:
Na področju cepljenja z novim letom spremembe tudi za najmlajše

Če za opustitev obveznega cepljenja otroka ne obstajajo zdravstveni razlogi in starši cepljenje tudi po odločitvi Komisije za cepljenje vseeno odklanjajo, otrokov izbrani pediater obvesti Zdravstveni inšpektorat. Tedaj praviloma povabijo starše oziroma skrbnike k navedbi razlogov za zavračanje cepljenja. Če se izkaže, da ni ugotovljenih zdravstvenih razlogov, je njihovo izogibanje po Zakonu o nalezljivih boleznih lahko obravnavano kot prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen v višini med 400 do 4000 evrov.

Cepljenih je čedalje več slovenskih otrok

Sicer pa delež cepljenih predšolskih otrok v Sloveniji po podatkih zdravstvenega ministrstva ostaja relativno visok in v povprečju znaša 95 odstotkov. Podatki celo kažejo, da se je krivulja precepljenosti obrnila nekoliko navzgor, kar pomeni, da je v bistvu cepljenih čedalje več otrok.

Knjižica za starše "Cepljenje otrok" (NIJZ)

V zadnjih 10 letih se je delež precepljenosti gibal med 93,4 in 96,8 odstotka za cepljenje s petvalentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam s hemofilusom influence tipa b in otroški paralizi ter med 92,3 in 94,8 odstotka za cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam s trivalentnim cepivom. Delež cepljenih otrok proti pnevmokoknim okužbam je bil v letu 2019 64,9 odstotka, v letu 2018 je bil 59,9 odstotka, v letu 2017 pa je bil 55,2 odstotka.

Pomanjkanje in začasna prekinitev cepljenja. Tudi to je nevarnost koronavirusa
Preberi še:
Pomanjkanje in začasna prekinitev cepljenja. Tudi to je nevarnost koronavirusa

Na ministrstvu za zdravje so na koncu še izpostavili, da bi se morali zavedati, da je cepljenje pravica in privilegij ter ne prisila. Danes je modro, če si cepljen, cepiva so varna, le z dovoljšnjo precepljenostjo bodo nekatere nalezljive bolezni pozabljene, so poudarili. Določena cepiva so predpisana kot obvezna, saj z njimi zagotavljamo kolektivno imunost, zaščitimo sebe, svoje otroke. Nenazadnje pa s cepljenjem ščitimo tudi druge, ki se morda ne smejo cepiti zaradi avtoimunih in drugih bolezni ali stanj, alergij na sestavine v cepivu in drugih zdravstvenih razlogov.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Potrdili 35 primerov angleške različice, okužen ...
Šok za Atalanto: sodnik Stieler že v 17. minuti ...
Kim Kardashian znova objavila hčerino sliko in jo ...
Prihaja nova sezona Malega šefa
9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če ...
Da ne bodo vedno samo sladke, tukaj so odlični ...
Josipa tik pred finalom čaka košarica
Veronika Železnik: "Upam, da se čim prej vrnemo v ...
Beži na milijone otrok. Iščejo boljše življenje, ...
To je prihodnost električnih avtomobilov
Zbogom pajki: Preprosti triki, ki delujejo
Če to pustite pri smetnjaku, lahko dobite kazen