Bibaleze.si

Nujno opozorilo glede sadnih jogurtov!

STA/N. K.
Novice 23
17. 01. 2014 15.17

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat vzeli pod drobnogled sadne jogurte. Po analizi 26 vzorcev potrošnike opozarjajo, da sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni, da je v njih kljub obljubam z lične embalaže malo sadja ter da ti lahko vsebujejo arome, barvila, sredstva za zgostitev in konzervanse.

image (28)
Imate radi jogurt? Naredite ga sami.
Imate radi jogurt? Naredite ga sami.FOTO: Profimedia

Medtem ko navadni jogurti vsebujejo od tri do pet gramov sladkorja oziroma laktoze iz mleka v 100 gramih, so vzorci sadnih jogurtov vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih. Eden od njih, namenjen otrokom, je po podatkih z označbe vseboval kar 8,6 grama sladkorja na 100 gramov, so zapisali v ZPS.

"To pomeni, da bi na prehranskem semaforju vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," so opozorili in pojasnili: Običajno pojemo vsebino celega lončka, zato zaužijemo od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno tri do sedem kock sladkorja.

Njihova analiza je pokazala tudi, da je v 180-gramskem lončku lahko le manjša jagoda. V ZPS so izpostavili, da iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati, koliko sadja jogurt sploh vsebuje. "V sadnem pripravku ni zgolj sadje, ampak tudi druge sestavine, kot so sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok," so opozorili.

Se sprašujete, ali se jogurt sploh splača pripraviti doma? Vsekakor, saj je priprava neverjetno preprosta. Obenem ima tak jogurt veliko boljši okus in točno veste, kaj vsebuje.

Komentarji (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Tomaz1980 06. 05. 2016 09.40
Ma zadnje cajte delajo presladke stvari... Bolje potem dat v navaden jogurt sadje pa zmiksat s "paličnjakom"
menegane999 19. 01. 2014 09.00
+11
Ok, ampak zakaj tisti "nujno opozorilo" v naslovu? Kot da je konc sveta. Sicer pa neki naredte in prepovejte izdelavo, ce je tak nujno.
derus 18. 01. 2014 18.24
+4
kaj pa če v navaden jogurt umešam dve žlice domače marmelade, koliko je to sladkorja ? malo manj kot 2 žlici ;)
domentovornik 18. 01. 2014 14.10
+3
v državi je ful problem sladkor in ostalo a vlada je pa zakon al kaj
User500868 17. 01. 2014 21.16
+16
Res atraktivna novica. Tistim, ki obcasno preberemo kaksno deklaracijo, je to ze precej casa jasno.
BŠK 18. 01. 2014 11.12
+5
Samo nažalost je to tako predrobno napisano, samo da so zaščiteni.
Helianthus 17. 01. 2014 10.26
+11
Naša celotna hrana, ki jo uživamo, sploh tistih znanih proizvajalcev je navaden balast. Ker je to slučajno moje področje vem o tem ogromno in vam po pravici povem, da sem najbolj vesela hrane iz domačega vrta. Če ga imaš. Ostalo je vse tako kemijsko obdelano, da nima nobenih hranil, vitaminov ali česarkoli drugega. Najbolj od vseh stvari pa izstopa losos in polnozrnati piškoti, teh dveh stvari se pa sploh ne dotikam...
Tonček Balonček 17. 01. 2014 08.12
+9
To so že vse zdavnaj znana dejstva, brez zveze potrošnikov! Dejstvo je, da je kvaliteta hrane bistveno slabša kot v komunzmu, brez oznak, pol blaga v samopostrežbah bi takrat prepovedali prodajati!
jaka 17. 01. 2014 07.24
+33
Odkar sem zasledil, da imajo JOGURTI več kot 60 dni rok trajanja jih sploh ne jem. Za tako dolg rok uporabe sta vsaj zame dve razlagi: ali je v njem toooooliko sladkorja kot v marmeladi, da deluje kot konzervans ali pa je vanj vmešana še kakšna tako huda kemija, ki ustavi delo mikroorganizmov, ki so smisel jogurta in ostane enak še tri mesece...????? Najbrž pa je resnica nekje vmes, torej kemija za crknit+ cukra, da te kap!
chili 17. 01. 2014 07.08
+22
Niso samo jogurti problematični ampak vsa hrana ne ustreza,normam,samo se o tem ne sme pisati
User653452 17. 01. 2014 06.31
+15
nič novega.... No, samo konec koncev bi to ljudje tut že lahko vedeli...jst že nekaj let ne jem sadnih jogurtov, ker so mi presladki.. Raje si v navadnega vmešam sadje. lp
User1102550 16. 01. 2014 17.55
+2
požrem jogobele preveč
soba666 16. 01. 2014 20.48
-2
meni pa je bil dober Megamilk, ananas, malo večji lonček, mislim, da je bil z Gorenjske, med nosečnostjo sem ga dosti pojedla, sedaj pa ga že dolgo ni
User754443 16. 01. 2014 22.13
+12
Haha, kolk časa so že jogurti in to zdej pride ven. Seveda imajo sadni jogurti več sladkorja, kot navadni, ker ga dodajo, v navadnem ga pa ni, oz. je v obliki laktoze. Pa ne nasedat napisom: brez maščob - te jogurti majo tolk cukra, da ima jogurt več kalorij s tem, kot pa navadni jogurt. Jogurt lahko drugače naredite tudi doma. Prekuhaš mleko, porazdeliš v lončke in vmešaš v vsak lonček žličko navadnega jogurta (ko je mleko mlačno) in pustiš bakterije delat dan do dva na toplem (optimalno 37°C). Pol pa lahko dodajate cukr pa sadje po želji, sicer pa lahko to počnete tud z navadnimi kupljenimi jogurti. Tolk o jogurtih, drgač so pa men glede cukra bol kritične pjače, sploh tiste z umetnimi sladili, aspartam pa to...
Luna Mesec 1 16. 01. 2014 17.25
+58
...zveza potrošnikov naj se gre mal solit, bog ne daj da bi objavili prekrškarje, razen če jim plačasš...toliko o skrbi za potrošnike
User962286 16. 01. 2014 20.36
-2
Kup si revijo. Notri jih najdeš ;)
Nina Nubia 1 16. 01. 2014 16.58
+46
Sem kupil jogurt(navadni) in sem ga pozabil v hladilniku,jogurt je dva mesca cez rok in se se vedno ni napihnil pa se to je tisti z bakterijami,raznesti bi ga moralo....
Amethist 16. 01. 2014 17.41
+19
sej jst kupujem une k so tik pred iztekom roka, k so cenejsi, doobri pa so itak se najmanj 14 dni.
Amethist 16. 01. 2014 16.11
+33
Sadni joggurt, notr pa nc sadja.... klasika
Amethist 16. 01. 2014 16.12
+17
kljub obljubam v zvezi z ekstremno velikimi koscki sadja... my ass
User754443 16. 01. 2014 22.15
+0
jah, ej. vsi ljudje majo kulturo. ampak na žalost eni samo v želudcu, pa še za to morjo pojest jogurt XD
SkokecPokec 16. 01. 2014 14.36
+12
Enkrat je sol, potem je cukr, pa holesterol, pa maščobe... No, enkrat sm vidu in poskusil tisto reč, k dajejo v jogurt, da dobijo sadni jogurt. Je podobno navadni marmeladi, le da imam manj kislin, ker ima že jugurt sam dovolj lastne kisline. Citronska in mlečna kislina pa po tem še želodčna... rata preveč kisline. pozabil sem že, kolikšno razmerje mešajo. Če je te '' marmelade'' premalo, pa tudi ni zdravo, saj nam že telo naredi reakcijo, ker pride preveč kisline...
User1018564 16. 01. 2014 14.10
+70
Ne vem v čemu je tukaj problem. da je sadni jogurt bolj sladek kot navadni vedo tudi triletni otroci. Koliko je v posameznem sladkorja in ostalih vsebin je označeno na embalaži in sam se odločiš kaj kupiš. Če pa to proizvajalci kršijo, naj pa ZPS jasno napiše in tudi to kateri proizvajalci (odnosno proizvodi) so to !
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1104