Moški je bolj zdrav v zakonu, kjer mu žena ukazuje

PARTNERSKI ODNOSI

0
09.09.2023, 5:00

Nedavna študija je pokazala, da imajo moški, ki so v "slabih" zakonih, manjše tveganje za sladkorno bolezen kot moški, ki so v srečnih zakonih.

Moški je bolj zdrav v zakonu, kjer mu žena ukazuje

Sociologi z univerze Michigan State in Univerze v Chicagu so predstavili rezultate dveh velikih raziskav, ki sta temeljili na nekoliko starejših zakonskih parih. V anketi je sodelovalo kar 1228 parov - poročenih žensk in moških med 57. in 84. letom, ki so na vprašanja odgovarjali dvakrat - leta 2005 in 2010. Obakrat so udeležencem zastavljali vprašanja o njunem zakonu in odnosu z zakoncem ter odvzeli laboratorijske vzorce.

Glede na rezultate raziskav sociologi trdijo, da je včasih nerganje lahko celo koristno. Pri analizi pridobljenih podatkov so raziskovalci namreč ugotovili, kako 'dober' ali 'slab' zakon vpliva na zdravje zakonca in možnost, da zboli za sladkorno boleznijo. Ženske, ki so pet let po prvem testu izjavile, da so v boljšem zakonu, so imele manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Ženske večkrat skrbijo za zdravje moških, kot obratno.
Ženske večkrat skrbijo za zdravje moških, kot obratno. / FOTO: Adobe Stock

Nenavadno in zanimivo pa je, da se je pri moških zgodilo ravno nasprotno. Tisti moški, ki so pet let po prvem testu rekli, da se je njihov zakon poslabšal in da jim žene pogosto ukazujejo, so imeli tudi zelo majhno tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, razkriva nacionalna študija, ki so jo vodili sociologi z univerze Michigan State.

"Študija izpodbija tradicionalno domnevo, da negativna zakonska kakovost vedno škodi zdravju," je povedal Hui Liu, izredni profesor sociologije na MSU in glavni raziskovalec. "Včasih je nerganje lahko koristno." Raziskovalce je to dejstvo sprva zmedlo in ni jim bilo povsem jasno, kako to, da je tveganje za sladkorno bolezen pri moških in ženskah različno glede na kakovost njihovega zakona. Liu je odkril podoben pojav, povezan s srčno-žilnim sistemom. 

In sicer naj bi zakonske partnerke skrbele za svoje moške partnerje, krepile njihovo zdravo vedenje in zagotavljale več priložnosti za zdrave odločitve. Zato tudi ukazujejo soprogom, da naj se udeležijo zdravstvenega pregleda, skrbijo, da redno jemljejo zdravila ipd. Medtem, ko pa je na drugi strani manj verjetno, da bodo poročeni moški poskušali vplivati na zdravstveno vedenje svojih žena.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Predvolilno soočenje: Šarec in Brglez JEK 2 ...

ŠPORT

Pogačar: To etapo smo imeli v mislih vse od ...

POP IN

Slovenski nogometaš, ki s svetom rad deli ...

TV ODDAJE

Lidija je ob dobrosrčnem nasprotniku odkrila svoj ...

VIZITA.SI

Ima urin čuden vonj? Kdaj k zdravniku?

OKUSNO.JE

Tudi brez te sestavine lahko spečete odlične ...

ZADOVOLJNA.SI

Device čakajo nove zgodbe, škorpijoni bodo zvesti ...

MOSKISVET.COM

Neverjetne zgodbe jadralcev o dramatičnih ...

BIBALEZE.SI

Ne boste verjeli, kako je ime njegovemu sinu

CEKIN.SI

Toliko plačajo, da se opravičijo nekomu v ...

DOMINVRT.SI

5 prikupnih dejstev o pasjih poljubih

BIBALEZE.SI

Tega nosečnice ne vedo, pa bi morale