Zdravi in osvežilni napitki za nosečnice

S.B. /
ZDRAVA NOSEČNICA
0
04.06.2021, 8:11

Zadostna hidracija telesa je v obdobju nosečnosti izjemno pomembna, zato vam predstavljamo nekaj idej za osvežilne in zdrave napitke, ki vas bodo navdušili.

Zdravi in osvežilni napitki za nosečnice

Pitje zadostnih količin tekočine je izjemno pomembno za naše zdravje. Še pomembnejše pa je, da svoje telo zadostno hidrirate v obdobju nosečnosti. Takrat morate v telo vnašati še nekoliko več tekočine kot pred tem. Zato smo za vas poiskali nekaj idealnih osvežilnih in zdravih napitkov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Zakaj je pomembno, da pijete dovolj tekočine?

To vam bo pomagalo hidrirati telo. Posledično boste imeli več energije in se boste počutili bolje. Pitje zadostnih količin tekočine lahko prepreči tudi nosečniške tegobe, kot so vnetje mehurja, zaprtje, hemoroidi ali splošna utrujenost in slabo počutje. 

V nosečnosti morate poskrbeti za vnos zadostne količine tekočin.
V nosečnosti morate poskrbeti za vnos zadostne količine tekočin. / FOTO: Shutterstock

Koliko tekočine bi morali spiti dnevno?

Strokovnjaki priporočajo vsaj deset kozarcev tekočine na dan, vendar pa je lahko spijemo bistveno več. Pomembno je, da čez dan ne čutite žeje. Pravijo, da smo takrat, ko začutimo žejo in imamo suha usta, že škodovali svojemu organizmu. Telo lahko hidrirate tudi s pomočjo sočnega in svežega sadja in zelenjave, kot so lubenica, paradižniki, kumare ali pomaranča. 

Kateri napitki so zdravi in primerni za nosečnice?

V obdobju nosečnosti je priporočljivo zaužiti tisoč miligramov kalcija na dan, da bi podprli rast in razvoj kosti otroka in hkrati poskrbeli za dobro kondicijo lastnega mišičnega in živčnega sistema. Mleko je eden izmed najboljših virov kalcija in beljakovin, zato je super, če v svoj vsakdan vnesete pitje jogurta, kefirja, mleka in drugih mlečnih napitkov. 

Mleko je najboljši vir kalcija.
Mleko je najboljši vir kalcija. / FOTO: Dreamstime

Ingverjev čaj 

Pravi osvežujoči in zdravi napitek, ki bo pripomogel tudi k zmanjšanju nosečniške slabosti, je ingverjev čaj, ki ga lahko ohladite, dodate mu lahko rezino limone in listič mete ter ga pripravite kot ledeni napitek. Njegove koristi so znane že vrsto let, med drugim pa naj bi pomagal umiriti želodčne težave ter izboljšati počutje. Z nekaj dekoracije pa boste z njim navdušile tudi svoje prijateljice ob popoldanskem druženju na terasi. 

Ledeni čaj je lahko pravi osvežilni napitek.
Ledeni čaj je lahko pravi osvežilni napitek. / FOTO: Dreamstime

Mineralna voda z dodatki sadja

Če ste že site okusa navadne vode, niste pa ljubiteljice presladkih pijač, si lahko postrežete alternativno pijačo. V gazirano vodo narežete koščke sadja, lahko tudi sveže kumare, limone, limete in listke mete ter na ta način pripravite okusen osvežujoč napitek, ki vas bo v obdobju nosečnosti napolnil z energijo. Limona in meta naj bi tudi pripomogli k zmanjševanju slabosti in k boljšemu počutju.

Voda z okusom
Voda z okusom / FOTO: iStock

Sadni smutiji

Smuti je napitek, ki je dober za potešitev žeje, pripravimo pa ga lahko tudi kot vmesno malico, saj gre za hranilen napitek, s katerim pridobimo dodatno dozo vitaminov, mineralov in tudi tekočine. Da bi se dlje časa počutile site, lahko v smuti dodate oreščke ali mandljevo maslo. 

Sadno-zelenjavni smutiji so tudi odlična izbira za malico.
Sadno-zelenjavni smutiji so tudi odlična izbira za malico. / FOTO: Thinkstock

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Journal.hr

Medicinske sestre množično odhajajo: raje za ...
Ducati že letos z laskavim naslovom v kraljevem ...
Mark Wahlberg znova v formi
Gregor ni bil Sandrin sanjski moški, na njenem ...
Kako se spreminja naše telo po štiridesetem letu?
Najbolj hrustljav in slasten krompir, kar ste ga ...
Anja brskala po telefonu, številne pošiljale gole ...
Vroča Brazilka želi največjo naravno zadnjico na ...
Njo je princ Harry prvo obvestil o rojstvu ...
To vse je treba urediti pred odhodom na dopust na ...
To so najbolj priljubljene pasme psov pri nas
Za boljše počutje in fit telo ne potrebujete časa