Vlaknine so izjemno pomembne za vsakega človeka, še posebej pa so priporočljive v času nosečnosti, saj skrbijo za zdrav prebavni sistem in so v tem obdobju zelo pomembne. Ko dojenček raste, lahko vedno bolj pritiska na vaše notranje organe, zaradi česar se lahko počutite neugodno, občasno pa to povzroči tudi zaprtje. Zato vsak dan izbirajte živila z visoko vsebnostjo vlaknin, da vaš prebavni sistem ostane zdrav.
Najbrž ste že večkrat olupili jabolko, lupino pa zavrgli? Škoda. Ravno v lupini se namreč nahaja ogromno koristnih snovi, med njimi tudi vlaknine. To so snovi, ki jih človeška prebavila ne prebavijo, bakterije v črevesju lahko fermentirajo nekatere vrste vlaknin. Obstajajo namreč topne in netopne vlaknine.

Kakšna pa je njihova vloga v telesu?
Vlaknine so za človeka izjemno pomembne, saj varujejo pred zaprtjem (ki je v nosečnosti še posebej pogosta težava), pred rakom (predvsem na debelem črevesju), debelostjo, žolčnimi kamni, sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom ter boleznimi srca in ožilja. Netopne vlaknine so zadolžene predvsem za povečanje volumna blata in skrajšanje prehoda vsebine skozi naše črevesje. Posledično preprečujejo zaprtje in skrajšujejo čas delovanja škodljivih snovi, ki jih vnašamo v telo ali pa se tam ustvarjajo. Medtem pa topne vlaknine vežejo vodo, žolčne soli (holesterol), preprečujejo nagel porast krvnega sladkorja po obroku in zavirajo vsrkavanje nekaterih hranil. Po zaužitju vlaknine nabreknejo in dajejo občutek sitosti.
Kje najdete vlaknine?
Odličen vir vlaknin so sadje, zelenjava in rjava živila – priporočljivo je torej uživati veliko celih žit, polnozrnatega kruha, rjavega riža in polnozrnatih testenin (ješprenj, ajda, proso, oves ipd.) ter pečenega neolupljenega krompirja, stročjega fižola, graha, paprike, jajčevca, solate, blitve, cvetače, brokolija, ohrovta, zelja, pora, čebule, rdeče pese, jagodičevja, jabolk, hrušk, sliv, marelic, kutin, breskev, banan, mandarin in pomaranč. Ta živila vsebujejo veliko vlaknin, ki vas bodo nasitile za dalj časa in prispevale k pravilnemu delovanju vašega prebavnega sistema.

Kako jih uživati?
Če vaša prehrana v preteklosti ni bila obogatena z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin, je priporočljivo, da količino vlaknin postopoma zvišujete v nekaj tednih. Bodite pozorni na to, da hrano, ki vsebuje več vlaknin, razporedite v več obrokov. Pri uživanju večjih količin vlaknin se lahko namreč sprva pojavi napenjanje, zato poleg uživanja tovrstne hrane spijte tudi veliko vode.
Koliko hrane in katera hrana zadostuje dnevni potrebi po vlakninah?
Za predstavo vam navajamo osnovni primer enodnevne prehrane: 2 sadeža in kosmiči ali polnozrnata rezina kruha za zajtrk, med obroki sadež, tri do pet enot zelenjave dnevno ter nekajkrat na dan košček polnozrnatega kruha.
Kako povečati vnos vlaknin?
Za zajtrk uživajte kosmiče, najboljše tiste brez dodanih sladkorjev. Kosmičem lahko dodate še suho ali sveže sadje, s tem boste povečali tudi vnos vlaknin. Ravno tako sta odličen zajtrk prosena kaša v mleku in dodatek suhega sadja. Za kruh si izberite takšnega iz polnovredne moke, vključite tudi piro. Večkrat posezite po ajdovi kaši, piri, integralnem rižu, ješprenju ... Enolončnice in omake zgostite s pretlačenim fižolom, solati dodajte pest kuhanega fižola. Pripravljajte si jedi z lečo, grahom in sojo. Uživajte čim več neolupljenega sadja, dodajate ga lahko tudi solatam. Obroke popestrite tudi z dodatki orehov, mandeljnov in lešnikov.
Vir: Lahko jem v nosečnosti: nasveti in kuharski recepti, prim. mag. Branislava Belović, dr. med.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV