Bibaleze.si

Katere vrste rib so priporočljive za nosečnice in katere ne?

S.B.

Prehrana v nosečnosti

0
05. 02. 2021 08.04

Ribe so zaradi omega-3-maščobnih kislin, B-vitaminov, železa in beljakovin zelo zdrave in primerne tudi za nosečnice in doječe mamice, vendar pa je vseeno treba več pozornosti nameniti temu, kje in katero ribo kupiti.

ribe

Vnos omega-3-maščobnih kislin  v času pred nosečnostjo in med njo statistično pomembno vpliva na razvoj otrokovih motoričnih, komunikacijskih in socialnih sposobnosti v obdobju od 6. meseca do 8. leta. Očitna razlika se pokaže tudi pri testih inteligence. Največ omega-3-maščobnih kislin pa pridobimo ravno z uživanjem rib. Ribe je v času nosečnosti po mnenju raziskovalcev priporočljivo uživati tri- do štirikrat tedensko, vendar pa je treba biti previden pri izbiri rib, saj nekatere spadajo med bolj kontaminirane z živim srebrom ali ostalimi težkimi kovinami, kot so poliklorirani bifenili (PCB), radioaktivni elementi, kadmij, svinec, krom in arzen, spet druge ribe, tiste manjše, pa spadajo med čistejše oz. primerne za uživanje v času nosečnosti.

Losos je riba, ki jo je priporočljivo uživati v nosečnosti.
Losos je riba, ki jo je priporočljivo uživati v nosečnosti.FOTO: Shutterstock

Zakaj jesti ribe v nosečnosti?

Ker vsebujejo dragocene snovi, kot so jod in omega-3-maščobne kisline. Jod je namreč pomemben za razvoj otrokove ščitnice in možganov. Omega-3-maščobne kisline pa imajo še več pozitivnih učinkov: znižujejo tveganje za prezgodnji porod, če ribe jeste vsaj enkrat tedensko, hkrati pa spodbujajo razvoj otrokovih možganov in vida.

Katere ribe so primerne in katere ne?

Med bolj kontaminirane z živim srebrom in ostalimi težkimi kovinami spadajo večje ribe, kot so:

morski pes,
kraljevska skuša,
mečarica ter ostale roparice,
velikooki tun,
večina rib, ki so konzervirane v raznih omakah in zelenjavi.

**Priporočljivo je tudi, da se v času nosečnosti odpoveste sušiju in ostalim surovim ribam. V njih se lahko – podobno kot v surovem mleku ali siru ter v premalo pečenem mesu – pojavijo bakterije.

 

Boljšo in 'čistejšo' alternativo pa predstavljajo:

sardine,
sardele,
postrv,
sled,
inčuni,
divji losos,
tudi skuša in konzervirana tuna prej koristita kot škodita, če ju uživate občasno.

Kaj je še pomembno vedeti o uživanju rib v nosečnosti?

"Zelo veliko je odvisno od tega, ali je okolje, v katerem je zrasla riba, zdravo in ali je riba majhna ali velika, torej ali je na začetku ali koncu prehranjevalne verige. Riba naj bo sveža iz morja, reke ali jezera, za katero vemo, da ni onesnaženo. Zaradi nizke vsebnosti živega srebra so posebej zdrave sardele, maslenke, somi, polenovke, lososi, pa tudi raki in lignji," je za naš portal povedala prehranska svetovalka Mojca Cepuš.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 740