V katerih primerih govorimo o rizični nosečnosti?

S.B. /

ZANOSITEV

0
11.08.2023, 5:00

Rizična nosečnost je nosečnost, pri kateri je pri materi ali otroku tveganje bolezni ali smrti pred porodom ali po njem večje kot normalno. V primerjavi s preteklimi obdobji je danes rizičnih nosečnosti več, vendar so zaradi napredka medicine obravnavane veliko bolje.

V katerih primerih govorimo o rizični nosečnosti?

Kako poteka diagnoza rizične nosečnosti? 

Za diagnozo rizične nosečnosti zdravnik pregleda nosečo žensko, da bi ugotovil, ali ima morebiti kakšna bolezenska stanja in dejavnike tveganja, zaradi katerih lahko obstaja večja verjetnost, da bi ona ali njen otrok zbolela ali umrla med nosečnostjo. Dejavnike tveganja lahko ugotovi in potrdi s pomočjo točk, ki ustrezajo stopnji tveganja. Ugotavljanje rizične nosečnosti pa je pomembno, saj je le na ta način nosečnica potem tudi primerno obravnavana in zdravljena, s čimer se preprečuje kasnejša tveganja za zaplete. 

Kaj morate vedeti, če imate v bližini visoko nosečo žensko
Preberi še:

Kaj morate vedeti, če imate v bližini visoko nosečo žensko

V Sloveniji umre 10 žensk na 100.000 živorojenih otrok

Med glavne vzroke smrti štejemo nesreče, poškodbe in zaplete med nosečnostjo ali porodom. V tem obdobju namreč lahko pride do krvnih strdkov, ki potujejo naprej v pljuča, zapletov pri anesteziji, pa do krvavitev, okužb ali zapletov zaradi povišanega krvnega tlaka. Pred porodom, med njim ali po njem pa v Sloveniji umre približno 8 otrok na 1000 rojstev. Pri nekaj več kot polovici primerov gre za mrtvorojenost, ostale smrti nastopijo do 28. tedna nosečnosti. Med najizrazitejši vzrok spadajo prirojene anomalije, po pogostosti jim sledi prezgodnji porod. 

Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu in se ne naprezate.
Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu in se ne naprezate. / FOTO: Shutterstock

Kateri so dejavniki tveganja za rizično nosečnost?

Običajno gre pri rizični nosečnosti za nosečnice, ki so starejše od 35. ali mlajše od 18. leta, za tiste, ki so imele kakšne kronične bolezni, ki so imele težave že v prejšnjih nosečnostih, bile noseče več kot štirikrat, so imele spontane splave, prezgodnje porode ali pa imajo način življenja, ki jih ogroža: imajo zelo težko delo, živijo v življenjskih razmerah, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihovo in otrokovo zdravje.

Nekateri dejavniki tveganja so prisotni, še preden ženska zanosi, drugi se razvijejo v nosečnosti. Tako med pogoste dejavnike tveganja pred nosečnostjo spada tudi starost nosečnice. Tiste mlajše, še posebej pod 15. letom starosti, imajo večjo verjetnost za razvoj preeklampsije (visok krvni tlak, beljakovine v urinu in otekanje) in eklampsije (epileptičnim napadom podobni krči, nosečnica lahko izgubi zavest). V tem primeru pa obstaja tudi večja verjetnost, da bo nosečnica rodila podhranjene novorojenčke ali dojenčke z nižjo porodno težo. Po drugi strani pa tveganje povzroča tudi zanositev po 35. letu starosti, ko obstaja verjetnost, da bo nosečnica imela težave z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in miomi ter da se bodo tekom poroda pojavili kakšni zapleti. Tudi tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom pri nosečnicah, starejših od 35 let, narašča. 

Tako preveč sladkorja vpliva na vašega otroka
Preberi še:

Tako preveč sladkorja vpliva na vašega otroka

Ravno tako lahko na rizično nosečnost vpliva teža ženske, ki zanosi. Če ženska pred zanositvijo tehta manj kot 50 kilogramov, obstaja namreč večja verjetnost, da bo rodila manjšega otroka, kot je pričakovati glede na dolžino nosečnosti. Za žensko s prekomerno telesno težo pa je verjetneje, da bo rodila večjega otroka. Debelost pa hkrati povečuje tudi tveganje za razvoj nosečniške sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka. Pri ženskah, ki so nižje od 155 cm, pa obstaja večja verjetnost, da imajo ozko medenico, zato je večje tudi tveganje, da se bo otrok rodil prezgodaj.

Ravno tako lahko na rizično nosečnost vpliva tudi število predhodnih porodov. Pri ženski, ki je imela šest ali več nosečnosti, je namreč verjetneje, da bo imela zaradi oslabljenih mišic maternice med porodom šibke popadke, po porodu pa krvavitve. Ravno tako je verjetneje, da bo hitro rodila, kar pa poveča tveganje za hudo krvavitev iz nožnice. Na potek nosečnosti pa lahko med drugim vplivajo tudi določene bolezni. Med najpomembnejše bolezni, ki lahko ovirajo normalen potek nosečnosti, spadajo kronično zvišan krvni tlak, ledvične bolezni, sladkorna bolezen, hude oblike bolezni srca, bolezen srpastih celic, bolezni ščitnice, sistemski eritematozni lupus ter motnje strjevanja krvi. Možna pa je tudi zanositev izven maternice, ki je lahko hudo obolenje in lahko v primeru, da se ga ne prepozna pravočasno, vodi do smrti ženske. Pri tem se oplojeno jajčece namesto v maternici ugnezdi nekje drugje v trebušni votlini, najpogosteje v jajčnikih ali jajcevodu. Nekaj časa raste in ko pogoji niso več ugodni, odmre. To lahko povzroči hudo krvavitev v trebušno votlino. 

Kako ravnati v primeru rizične nosečnosti?

Izjemno pomembno je, da se v primeru, ko so ženski že znani omenjeni dejavniki tveganja, nosečnica čimprej zglasi na prvem pregledu oziroma to naredi vsaj do osmega tedna nosečnosti in zdravnika tudi opozori na to. Zdravnik bo potem nosečnost lahko spremljal od samega začetka, nosečnica pa bo morala pozorneje opazovati morebitne spremembe stanja. V primeru da nosečnica opravlja kakšno izmed obremenilnih služb, ji zdravnik po navadi dodeli bolniški stalež. Pri ženskah z rizično nosečnostjo pa so tudi pregledi pogostejši oziroma se jih pregleduje strogo na štiri tedne; proti koncu tudi enkrat ali večkrat na teden, odvisno od tega, kaj se z nosečnostjo dogaja. Ginekologi večini nosečnic priporočajo mirovanje. To pomeni ležanje in izogibanje fizičnim naporom ter stresu. Hkrati pa bodite pozorni na zadostno uživanje tekočin in raznoliko ter zdravo prehrano. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Zelenski kongresnikom: Ukrajina bo brez nadaljnje ...

ŠPORT

Jani Kovačič: Vemo, da bo težko, a mi smo ...

POP IN

PRENOS V ŽIVO: Miss Slovenije 2023 je 19-letna ...

TV ODDAJE

Ostro soočenje med Kristijanom in Timom. Ali bodo ...

VIZITA.SI

Fotografija plaže iz 1976 šokirala ljudi – ne ...

OKUSNO.JE

Preprost kolač s slivami, ki vedno uspe

ZADOVOLJNA.SI

Nina Osenar po težki zdravstveni bitki spet žari

MOSKISVET.COM

Zvezdnik prevaral nosečo partnerko, tako je ...

BIBALEZE.SI

Družina 'posvojila' osamljenega dedka in ga vzela ...

CEKIN.SI

Ali ste med najnižje plačanimi delavci v ...

DOMINVRT.SI

Delovna akcija: Tako danes živi družina Dolar

OKUSNO.JE

Napake, ki jih delamo pri pripravi gob