Vakuumski porod: vzroki, način, prednosti in slabosti

Š.Z. /

NOSEČNOST

0
16.09.2023, 5:00

Vakuumski porod je eden od načinov dokončanja vaginalnega poroda. Običajno se za takšno metodo zdravniki odločijo, ko se otrok po naravni poti ne rodi v času, kot bi se moral, saj je za drugo porodno dobo, kot razlaga primarij dr. Neda Bizjak, dr. med. spec. ginek. in porodničarstva, predviden časovni okvir ali zaradi zapletov z mamo ali otrokom. Kako vakuumski porod izvedejo, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni in ali je poseg tvegan, si preberite v članku.

Vakuumski porod: vzroki, način, prednosti in slabosti

Razlaga primarij dr. Neda Bizjak, dr. med. spec. ginek. in porodničarstva.

Vrste porodov

Porode v grobem delimo na dve vrsti:

Vaginalni porod, pri katerem ženska rodi skozi nožnico, po naravni oziroma običajni poti.

Porod s pomočjo carskega reza, ko porod poteka preko trebuha. Zdravnica pojasnjuje, da tovrstna metoda rojevanja v slovenskih porodnišnicah narašča.

Vaginalni porod in vrste pomoči pri zapletu

Vaginalni porod lahko poteka naravno, spontano in brez zapletov, takrat se porodnico normalno spremlja, se ji daje navodila, osredotoča se na dihanje in potiskanje. Nenehno se preverja otrokov utrip. Če porod ne gre gladko, se lahko porodnici pri rojevanju pomaga z različnimi metodami, ki se zopet delijo v dve skupini. V prvo spada:

Epiziotomija – prerez presredka med vaginalno in zadnjično odprtino. Ta omogoča razširitev poti, da otrokova glavica lažje porodi.

Prerez presredka pri slovenskih porodnicah
Preberi še:

Prerez presredka pri slovenskih porodnicah

V drugo skupino spada dokončanje poroda s pomočjo medicinskih instrumentov. V takšna dokončanja porodov spadajo:

Vakuumski porod – pri katerem s pomočjo vakuuma, ki ga pritrdijo na otrokovo glavico, pomagajo poroditi otroka. Procent vakuumskih porodov je v Sloveniji izredno nizek, okrog dva odstotka vseh porodov.

Uporaba forcepsa – porajanje s pomočjo klešč. Tovrstna metoda se uporablja zares redko.

Pomoč pri medenični vstavi – ko se otrok rojeva obrnjen z ritko naprej. Pri takšnem porodu mora zdravnik dobro oceniti, ali ni primerneje opraviti carskega reza.

Vse pomoči se izvajajo izključno zato, da bi se porodnici pomagalo roditi, poudarja strokovnjakinja. Naštete pomoči pri vaginalnem porodu se uporabijo takrat, ko se druga porodna doba podaljša toliko, da je ogroženo bodisi otrokovo bodisi materino zdravje.

To so prednosti in slabosti različnih porodnih položajev
Preberi še:

To so prednosti in slabosti različnih porodnih položajev

Razložimo porodne dobe.

Prva porodna doba zajema odpiranje materničnega ustja. Ko se maternično ustje popolnoma odpre, to pomeni do velikosti 10 cm nastopi druga porodna doba.

Druga porodna doba traja od popolnega odprtja materničnega ustja do poroda otroka. Ta doba je časovno omejena. Pri ženski, ki je že rodila, traja do ene ure. Za žensko, ki rojeva prvič, kjer se pot šele utira, velja, da lahko ta doba traja od dve do tri ure. Kot zanimivost, sodobna metoda lajšanja bolečin, ki jo imenujemo epiduralna analgezija, lahko podaljša porajanje tudi do ene ure.

Tretja porodna doba vključuje rojstvo placente oziroma posteljice in je časovno najkrajša.

Vakuum se lahko izvede izključno v drugi porodni dobi, ko je ustje popolnoma odprto.
Vakuum se lahko izvede izključno v drugi porodni dobi, ko je ustje popolnoma odprto. / FOTO: Profimedia

Dokončanje poroda s pomočjo vakuma

Kot že zapisano, se vakuum uporablja za dokončanje vaginalnega poroda, natančneje za skrajšanje druge porodne dobe. V Sloveniji se to obliko pomoči pri porodu uporablja v okrog dva odstotka vseh porodov. V kolikor začne porod zastajati in se ne odvija po ustaljenih okvirjih, strokovnjakinja razlaga, da se v takrat odločijo porodnici pomagati tako, da otroka porodi z vakuumom. Druga pomembna indikacija, da se porodničar odloči za vakuumski porod je, da se kljub pravim časovnim okvirjem začnejo zapleti, običajno se na CTG-ju zazna padec utripa, ki je lahko posledica insufience – posteljica otroku ne nudi dovolj oksiginacije, lahko se popkovnica ovije okrog vratu itd. Takrat je treba hitro ukrepati. Tretja indikacija za vakuumski porod je, če se pri porodnici začnejo kazati neobičajni znaki ali ima zdravstvene omejitve. Te so:

– visok krvni pritisk, ki se ob potisku še poviša,

– visoka dioptrija, ki se ob potiskanju lahko poslabša, v skrajnem primeru lahko privede tudi do odstopa mrežnice,

– porodnica je tako izčrpana, da ji zmanjka moči za potiskanje.

Pogoji, da se vakuum lahko izvede:

Vakuum se lahko izvede izključno v drugi porodni dobi, ko je ustje popolnoma odprto (če se padec utripa zgodi v prvi porodni dobi, potem je edina rešitev carski rez) in ko je nosečnica vsaj v 34. tednu nosečnosti. Drugi pogoj je, da je otrokova glavica že prešla najožji medenični del, torej je pod medenično sredino. Na podlagi tega, se predpostavi, da otrok ni prevelik za mamino medenico, saj je glavica otrokov vodilni in največji del telesa, in bo vakuum pripomogel k otrokovemu porodu, otrok se ne bo zagozdil. Zdravnik se mora, preden opravi vakuum, do potankosti prepričati o legi otroka. Pomembno je, kako otrok leži in kako se ga bo izvleklo, saj se mora glavica ob izvleku usločiti proti prsnici. Največkrat se pri vakuumskem porodu naredi tudi epiziotomijo, ki omogoči lažji dostop z vakuumom in olajša porod.   

Tako si Slovenke lajšajo porodne bolečine
Preberi še:

Tako si Slovenke lajšajo porodne bolečine

Kaj je vakuum?

Vakuum je mehanizem, pri katerem zdravnik postavi peloto – kapico na otrokovo glavico in s pomočjo podpritiska, ki je točno določen, pomaga otrokovo glavico izvleči iz nožnice, nato vakuum odstrani in otrokovo telo se porodi samo, brez vakuuma. Posebno priročni in dobri so t. i. kivi vakuumi, ki imajo majhno peloto, ki se jo pritrdi nad otrokovo zatilje in elegantno izvleče glavico. Za razliko od klasičnih, ti mali zahtevajo bistveno manjši vakuum za izvlek.

Vakuumski porodi se razlikujejo

Če je glavica že čisto na dnu, da se jo v zunanjem spolovilu že vidi, vakuumu, ki se ga takrat naredi, pravimo izhodni vakuum. Takšen vakuum običajno uspe že v prvi frakciji, v prvem izvleku med popadkom. Višje kot je glavica, vendar vedno nižje od najožjega dela porodnega kanala, več vakuuma bo potrebno, morda tudi več poskusov. Druga dva torej imenujemo nižji in višji vakuum

Kako se vakuum izvaja?

Zaželeno je, da vakuum uspe v največ treh poskusih, sicer je bolje porod dokončati drugače – običajno s carskim rezom. Vakuum mora izvajati izkušen zdravnik, ki zna z aparatom ravnati, vleči mora enakomerno in v eni smeri s kontinuirano frakcijo in občutkom. Zdravnik z eno roko kontrolira vakuum, ga prilagaja poteku vleka, z drugo roko drži otrokovo glavico in tako nadzoruje celoten izvlek.

Nevarnosti vakuumskega poroda

Če je vakuum narejen ob pravem času in na pravilen način, do poškodb, razen blagih podplutb, ne bi smelo priti. Sicer lahko vakuum porodnico poškoduje takrat, ko zdravnik ne namesti pravilno pelote na otrokovo glavico in ujame tudi mehki del porodnega kanala – na primer en delček materničnega ustja. V takšnem primeru pride do raztrganin in krvavitve. Po vsakem vakuumu mora zdravnik dodobra pregledati celotno porodno pot in oskrbeti vse rane, ki so nastale med porodom, razlaga strokovnjakinja. 

Pri otroku se lahko zgodijo krvavitve v glavico; lahko so majhne podkožne, te izginejo  v parih dneh, zelo redko pa pride tudi do večjih poškodb – krvavitev, poškodbe živčnega pleksusa, ki povzroči viseče rame, vendar se to največkrat popravi. Kot že omenjeno, se ga lahko izvaja po 34. tednu, ko so kosti že dovolj trdne in strukture v glavi prav tako, sicer lahko privede do resnih zapletov in poškodb. Strokovnjakinja pove, da je vakuumski porod sicer veliko varnejši, če je pravilno izveden, kot carski rez. Pri carskem rezu namreč lahko pride do hujših komplikacij kasneje. Vendar vedno moramo imeti v mislih skrajne primere.

''Zaradi tega so naredili vakuum. Tako so mu rešili življenje.''
''Zaradi tega so naredili vakuum. Tako so mu rešili življenje.'' / FOTO: Dreamstime

Ali porodnica lahko vakuum zavrne?

Običajno ob prihodu v porodnišnico porodnica prejme obrazce v podpis, da se v primeru, da bo potrebno, vakuum lahko izvede. V večini primerov, ki so se potrdili tudi po kratki anketi na družbenem omrežju, porodnic o tem, ali vakuum dovolijo ali ne, niso vprašali, saj so reševali otrokovo življenje. Prav tako v primerih vakuumskega poroda osebje, ki je prisotno pri porodu, naprosi partnerja, da se umakne iz porodne sobe. Zdravnica pojasni, da je ta poseg za nekoga, ki ga ni vajen, neprijetno gledati.

Ali v Sloveniji upoštevajo porodni načrt?
Preberi še:

Ali v Sloveniji upoštevajo porodni načrt?

Izkušnje mamic

Tina, 26 let, porod 2015: "Moja izkušnja z vakuumskim porodom ni najlepša, vendar sem hvaležna, da se je končala srečno. Bila sem v porodni sobi, kjer sem poleg svojih popadkov prejemala še umetne popadke. Šlo je za moj prvi porod. Popadke sem s težavo premagovala, kajti bili so res močni, vendar lahko rečem, da je še nekako šlo. 20 minut pred koncem pa je prišlo do preobrata, hčerka je začela izgubljati utrip, saj se je "zataknila" med moje kosti. Babica je poklicala še dodatno sestro in dežurno ginekologinjo. Ko je prišla ginekologinja, je hitro predala sestri in babici navodila ter se pripravila. Moža so poslali za zaveso brez kakršnih koli navodil. Nato so me prerezali in pripravili na vakuum. Sama nisem vedela, kaj se dogaja, spomnim pa se, kako zelo me je bilo strah. Ginekologinja je vstavila vakuum, od bolečine sem zakričala. Na kar je mož prišel v porodno sobo, saj se je prestrašil. Zdravnica ga je z osornim tonom poslala nazaj ven in vakuum ponovno vstavila, nakar so mi babica in sestre dobesedno skočile na trebuh in hčerka se je porodila. V tistem trenutku sem imela občutek, da so mi pobrali iz telesa vse, bilo je grozno in hkrati lepo, da se je končalo. Hčerka je imela ob porodu zlom ključnice in veliko oteklino glave, ki je v 3 mesecih izginila. Naj poudarim, da kljub obnašanju zdravnice, kar po eni strani razumem, saj je bila v stiski, ker je bila odgovorna za nastalo situacijo, sem ji iz srca hvaležna, da je vakuum opravila super in brez večjih posledic za mojo hčerko. Navsezadnje, ko dobimo otroka v naročje, je vse pozabljeno."

Vabimo vas, da nam pošljete svojo porodno zgodbo
Preberi še:

Vabimo vas, da nam pošljete svojo porodno zgodbo

Barbara, 48 let, porod 2003: "Ko sem rojevala, sem bila že od bolečin pred vakuumom na pol nezavestna in se pravzaprav sploh nisem zavedala. Tako sem bila že izmučena, ker je porod trajal šest ur, ker sem imela več kot štiri ure popadkov skoraj brez premora med enim in drugim in se zadnjih dveh ur pred porodom sploh ne spomnim. Tako da težko sodim o bolečinah pri vakuumu, ker mi ni bilo nič huje kot pred tem. Babica je rekla, da ni moglo biti huje. Jaz mislim, da smo tudi tako narejeni, da naši možgani hudo neprijetne izkušnje izbrišejo, potisnejo nekam v ozadje. Pri meni očitno zelo učinkovito, če sem se po tem odločila še za dva poroda. Sicer so mi povedali, kaj bodo naredili, moža takrat odstranili iz porodne sobe. Ukrepali so zato, ker se je otrok ustavil v porodnem kanalu in porod ni napredoval."

Katja, 43 let, porod 1999: "Bila sem 11. dan po roku, zato so mi dali umetne popadke. Voda mi je odtekla na samem začetku. Trajalo je šest ur in proti koncu sem bila popolnoma izmučena, ker so bili popadki vedno močnejši, jaz pa se nisem odpirala. Proti koncu je Lukasu začel padati utrip. Začel se je že spuščati, a se je vmes, kako bi rekla, zagozdil, ker nisem bila dovolj odprta. Zaradi tega so naredili vakuum. Tako so mu rešili življenje. Posledic ni, le takoj po porodu je imel zelo veliko oteklino na glavi. Jaz še dva meseca nisem mogla normalno sedeti, ker ko so delali vakuum, so me potrgali. Bolečin se ne spomnim. Ko jih primeš v roke je vse pozabljeno."

'Ni potreboval inkubatorja, vsi organi so bili razviti, normalno je dihal'
Preberi še:

'Ni potreboval inkubatorja, vsi organi so bili razviti, normalno je dihal'

Silvija, 38 let, porod 2018: "Porod je trajal hitro in brez velikih bolečin, pravzaprav nisem niti vedela, da so mi naredili vakuum. Ko je bilo že vsega konec, so mi povedali. Hčerki ni bilo nič, le majhno buško je imela, ki je hitro izginila."

Zdenka, 62 let, porod 1980: "Ker je porod predolgo trajal in bi otrok utrpel poškodbe, so se odločil tik pred zdajci, da so naredili vakuum. Otrok ni utrpel nobenih posledic, mislim da je kakršenkoli strah odveč. Glede bolečin bi podpisala, če bi to opravili poprej, ker mi je olajšalo veliko."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Zelenski kongresnikom: Ukrajina bo brez nadaljnje ...

ŠPORT

Jani Kovačič: Vemo, da bo težko, a mi smo ...

POP IN

Druga dvobojevalca sta David in Marcel

TV ODDAJE

Druga dvobojevalca sta David in Marcel

VIZITA.SI

Fotografija plaže iz 1976 šokirala ljudi – ne ...

OKUSNO.JE

Preprost kolač s slivami, ki vedno uspe

ZADOVOLJNA.SI

Nina Osenar po težki zdravstveni bitki spet žari

MOSKISVET.COM

Zvezdnik prevaral nosečo partnerko, tako je ...

BIBALEZE.SI

'Obžalovala bi, če bi zamudila njuno otroštvo ...

CEKIN.SI

Ali ste med najnižje plačanimi delavci v ...

DOMINVRT.SI

Delovna akcija: Tako danes živi družina Dolar

OKUSNO.JE

Napake, ki jih delamo pri pripravi gob