Medtem ko je uživanje uravnotežene prehrane bistvenega pomena tako za mamo kot za odraščajočega otroka, je enako pomembno biti previden glede varnega uživanja hrane. Bolezni, ki se prenašajo s hrano in jih povzročajo škodljive bakterije, virusi ali paraziti, lahko predstavljajo veliko tveganje med nosečnostjo.
V tem članku bomo raziskali morebitne bolezni, ki se prenašajo s hrano, na katere moramo biti pozorni med nosečnostjo, in ponudili osnovne varnostne ukrepe za zagotovitev zdrave in varne poti do materinstva.
Listerioza
Listeriozo povzroča bakterija Listeria monocytogenes, nosečnice pa imajo zaradi oslabljenega imunskega sistema večje tveganje za okužbo. To bakterijo lahko najdemo v različnih živilih, kot so:
- nepasterizirani mlečni izdelki,
- delikatesno meso,
- hrenovke in
- nekateri mehki siri.
Listerioza lahko povzroči hude posledice, vključno s spontanim splavom, prezgodnjim porodom ali mrtvorojenostjo.

Preventivni ukrepi:
Izogibajte se uživanju nepasteriziranih mlečnih izdelkov. Izogibajte se tudi mesnim delikatesam in hrenovkam.Odločite se za pasterizirane sire in se izogibajte mehkim sirom, kot so brie, camembert ali feta sir.
Toksoplazmoza
Toksoplazmozo povzroča parazit Toxoplasma, ki se običajno nahaja:
- v surovem ali premalo kuhanem mesu,
- neopranem sadju in zelenjavi ter
- onesnaženi zemlji.
Čeprav lahko okužba povzroči blage simptome pri materi, lahko resno škoduje otroku, kar povzroči poškodbe oči in možganov.
Preventivni ukrepi:
Meso temeljito prekuhajte ali pecite na varni temperaturi. Med vrtnarjenjem nosite rokavice in si nato umijte roke.Izogibajte se stiku s potepuškimi mačkami in si temeljito umivajte roke.

Salmonela in kampilobakter
Salmonella in Campylobacter sta bakteriji, ki lahko povzročita zastrupitev s hrano, kar povzroči simptome, kot so bruhanje, driska in vročina. Nosečnice so bolj dovzetne za hude primere, ki lahko povzročijo dehidracijo in škodijo razvoju otroka.
Preventivni ukrepi:
Perutnino, jajca in drugo meso temeljito kuhajte, dokler ne dosežejo varne notranje temperature. Izogibajte se uživanju surovih ali slabo kuhanih jajc. Upoštevajte dobro higieno, kot je umivanje rok in pripomočkov po rokovanju s surovim mesom.
Zastrupitev z živim srebrom
Pri uživanju nekaterih vrst rib z visoko vsebnostjo živega srebra lahko pride do zastrupitve z živim srebrom. Medtem ko so ribe dragocen vir omega-3 maščobnih kislin, morajo biti nosečnice pri izbiri previdne, saj lahko visoke ravni živega srebra škodujejo otrokovemu živčnemu sistemu v razvoju. Katere ribe izbrati, preverite tukaj.
Preventivni ukrepi:
Omejite uživanje plenilskih rib, kot so morski pes, mečarica in kraljeva skuša. Izberite ribe z nižjo vsebnostjo živega srebra, kot so losos, postrv in orada.

Kakšni so simptomi bolezni, ki se prenaša s hrano?
Simptomi se lahko razlikujejo, vendar večinoma vključujejo bolečine v trebuhu, bruhanje in/ali drisko. Včasih se bolezen, ki se prenaša s hrano, zamenjuje z gripo, ker so simptomi lahko podobni gripi z vročino, glavobolom in telesnimi bolečinami.
Kako hitro se lahko pojavijo simptomi bolezni, ki se prenašajo s hrano?
Uživanje okužene hrane običajno povzroči bolezen v enem do treh dneh, vendar se lahko bolezen pojavi tudi že 20 minut po zaužitju ali celo šest tednov kasneje. Izpostavljenost nekaterim elementom, kot je metil živo srebro, lahko traja več mesecev, preden se pojavijo kakršni koli stranski učinki, ker lahko traja nekaj časa, da se raven metil živega srebra v telesu zviša.
Kaj naj storim, če opazim simptome bolezni, ki se prenaša s hrano?
Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom. Če zbolite po tem, ko ste jedli zunaj, tudi to izrecno povejte zdravniku, da lahko zdravstvena ekipa to zabeleži in glede na podatke ugotovi, ali je na tem območju izbruh resne bolezni, ki se prenaša s hrano in bi potencialno lahko škodila množici ljudi.

Kako resna je lahko zame bolezen, ki se prenaša s hrano?
Bolezni, ki se prenašajo s hrano med nosečnostjo, lahko povzročijo resne zdravstvene težave, spontani splav, prezgodnji porod, mrtvorojenost ali celo smrt matere.
Različni mikroorganizmi ali kemični onesnaževalci lahko na različne načine vplivajo na mater in plod ali novorojenčka. Na primer, včasih lahko mati zboli zaradi bolezni, ki se prenaša s hrano, zaradi česar je izčrpana in dehidrirana.
Včasih so simptomi odsotni ali pa so tako blagi, da mati sploh ne ve, da je bila okužena, vendar še vedno prenaša okužbo na svojega nerojenega otroka, ki lahko nato doživi resne posledice bolezni.
Kako lahko bolezen, ki se prenaša s hrano, vpliva na mojega otroka?
Škodljivi mikroorganizmi, ki se prenašajo s hrano, ali nekateri elementi v hrani lahko prehajajo skozi placento in škodujejo razvijajočemu se plodu. Posledično lahko okuženi plod ali novorojenček doživi številne zdravstvene težave – ali celo smrt.
Kako lahko preprečim bolezni, ki se prenašajo s hrano?
Preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s hrano, je res zelo enostavno. Pravzaprav bi morali nadaljevati z uporabo varnega načina prehrane tudi po rojstvu otroka, ne le v času nosečnosti. In sicer se je treba držati naslednjih korakov:
- Pogosto si umivajte roke in kuhinjske površine.
- Ločite živila, da preprečite navzkrižno kontaminiranje.
- Kuhajte in pecite na ustreznih temperaturah in dovolj časa.
- Shranjujte živila pri primernih temperaturah in uporabite do roka uporabnosti.
Vir: fda.gov
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV