dominvrt

Porodnišnica Ptuj: toliko porodnic rodi v vodi

PORODNIŠNICE
1
18.09.2018, 9:52

V ptujski porodnišnici ponujajo možnost poroda v vodi, imajo masažni tuš, imajo blazino, na kateri lahko med porodom ležita porodnica in partner.

Porodnišnica Ptuj: toliko porodnic rodi v vodi

"Posebnost naše porodnišnice je individualni pristop do porodnice. Smo porodnišnica, kjer si še vedno želimo, da nosečnica pride v našo ustanovo pred pričakovanim dnevom poroda," je poudarila namestnica predstojnika ginekološko porodnega oddelka ptujske bolnišnice dr. Damijana Bosilj. Ob prihodu spozna osebje, si ogleda porodne sobe in oddelek, si ustvari občutek varnosti.

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo

"Zagotovo je v zadnjih treh letih naša posebnost tudi porod v vodi in štiri do pet odstotkov vaginalnih porodov zadnja leta izpeljemo v vodi. Menimo, da je to tudi dober način lajšanja porodne bolečine, vidimo tudi, da je manj poškodb presredka," je razložila. Tudi pri porodu v vodi uporabljajo kontinuiran CTG. Imajo brezžični CTG aparat, kar je novost v ptujski porodnišnici od leta 2017. Prej so uporabljali CTG aparat za kontinuiran nadzor ploda tudi pri porodu v vodi z aparatom, ki je deloval na baterije. Posebnost porodnišnice je vzpodbujanje gibanja v vseh fazah poroda, kar jim omogočajo tri prostorne porodne sobe in soba za porodnice z začetnimi popadki.

Želimo, da se porodnica in partner v porodnišnici počutita kot doma.
Dr. Damijana Bosilj

Želijo si, da bi nosečnice čim manj razmišljale o porodu na domu, da bi se še naprej zavedale prednosti in varnosti porajanja v porodnišnici. "Menimo, da ženske izražajo željo za porod na domu, ker zadnjih 30 let posvečamo premalo pozornosti domačnosti v porodnišnici. To poskušamo zadnja leta v naši ustanovi. Zato ponujamo možnost poroda v vodi, zato imamo masažni tuš, zato smo prijazno pobarvali porodne sobe, zato imamo blazino, na kateri lahko počivata porodnica in partner," je nanizala.

Vesela novica iz ptujske porodnišnice

Zadnjih deset let imajo v ptujski porodnišnici od 800 do 900 porodov. Lani se je pri njih rodilo 797, sicer pa zadnjih deset let vedno nad 800 otrok. Zaposlenih imajo 12 babic in sedem ginekologov porodničarjev, sodelujejo pa tudi z zunanjimi sodelavci, in sicer ginekologi porodničarji, ki sicer delajo na primarnem nivoju. Imajo tudi pet pediatrov in primerno izobražene medicinske sestre na oddelku za otročnice, ki skrbijo za novorojenčke, in diplomirane medicinske sestre, ki poleg ginekologa porodničarja skrbijo za mamice. Na oddelku za ginekologijo imajo sestre, ki so zelo izurjene pri opazovanju nosečnice s patološko nosečnostjo.

Prisotnost in plačilo: pri porodu je lahko prisotna ena oseba, vendar ob izraženi drugačni želji naredijo tudi izjemo. Omejitev števila prisotnih pri porodu velja zato, ker menijo, da je za potek poroda pomemben tudi mir, ki ga morajo zagotoviti porodnici. Preveč prisotnih je po njihovih izkušnjah lahko moteč dejavnik.
Plačilo za prisotnost ob porodu znaša 15 evrov.

Kako se pripraviti na porod?
Kakšna je vloga partnerja pri porodu?

Upoštevanje porodnega načrta: porodni načrt upoštevajo in so veseli, če ga porodnica napiše. Vsak porodni načrt ob sprejemu v porodno sobo skupaj s porodnico preberejo, analizirajo in opozorijo na morebitne želje, ki niso v skladu s strokovnimi smernicami, in se izdatno pogovorijo.

Možne vrste porodov: leže, sede, kleče, na boku, na pručki, na vseh štirih, na vrvi, v vodi, na postelji ali blazini.

Carski rez: ni se moč dogovoriti, razen izjemoma pri pacientkah, ki so že imele carski rez in kljub izdatnemu pogovoru ne želijo poskusa vaginalnega poroda. Plačila za carski rez ni in carskih rezov za denar ne delajo.

Posebne porodne sobe: imajo tri porodne sobe, vsaka je nekaj posebnega. Ena ima kad za porod v vodi in hkrati blazino za porajanje ter/ali za skupen počitek s partnerjem med popadki in za čas prvih treh ur takoj po porodu. Druga porodna soba ima masažno tuš kabino za sproščanje. Tretja je malo prostornejša in je bolj namenjena ženskam, ki želijo uporabo pručke, žoge, blazine, veliko gibanja. V vseh so sodobne porodne postelje, ki omogočajo rojevanje v zelo različnih položajih, in samostojno stranišče.

Protibolečinska sredstva: opijatni analgetiki v kratkotrajni infuziji ali v bolusu intravenozno ali intramuskularno, spazmolitiki in analgetiki za intravenozno aplikacijo. Ultivo imajo na razpolago 24 ur, imajo tudi tens. Priporočajo masaže z različnimi olji, različne načine sproščanja, tuširanje s toplo vodo, uporabo kadi. Doplačila za protibolečinska sredstva ni.

Epiduralna: nimajo, so pa v aktivni fazi organizacije.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: po vaginalnem porodu tri ure, če je porod potekal brez zapletov in če je otročnica v dobrem splošnem stanju. Po carskem rezu pa porodnice ostanejo 24 ur v intenzivni negi v sklopu porodnih sob.

Dojenje: vzpodbujajo, ker menijo, da je najboljši način prehranjevanja otroka. Koristi tudi mami za boljše krčenje maternice, zmanjšuje poporodne krvavitve, izjemno dobro vpliva na vez med mamo in otrokom s psihološkega stališča. Vzpodbujajo dojenje od prvega trenutka naprej, po vaginalnem porodu s porajanjem na trebuh in takojšnjim kožnim stikom ter po prekinitvi popkovnice, ko neha utripati s polaganjem otroka pod srajčko na prsi.

Dokazane prednosti dojenja

S prvim podojem začnejo že takoj v porodni sobi, čim prej po samem porodu. Dojenje vzpodbujajo tudi s tem, da je pri carskem rezu, ki je narejen v spinalni anesteziji, pri glavi porodnice partner. Že med carskim rezom otroka položijo na prsi mame - koža na kožo.

Na oddelku nadaljujejo z vzpodbujanjem dojenja s pomočjo pri pristavljanju in s psihološko podporo mamice, ki se uvaja v dojenje. "Mamic, ki se ne odločijo za dojenje, je pri nas zelo malo. Zelo se potrudimo, da z njimi govorimo praktično vsak dan. Velik odstotek mamic, ki razmišljajo, da ne bi dojile, pri nas v porodnišnici začne dojiti, tako da je dojenih 98 odstotkov novorojenčkov. Če nimajo dovolj mleka iz nekega drugega razloga, pa seveda otroci dobijo ustrezno prehrano," je pojasnila dr. Bosiljeva.

Kako pomagati dojenčku, ki ima vetrove?

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: ob sumu na poporodno psihozo ali depresijo pacientko predstavijo psihiatrom iz sosednje ustanove prek konziljarne službe. V primeru manjših težav sodelujejo s porodnišnico Ljubljana in s klinično psihologinjo v mariborskem kliničnem centru.

Oskrba nedonošenčkov: pri njih se lahko rodi otrok po dopolnjenem 35. tednu nosečnosti, manj donošene prepeljejo "in utero" (še v maternici) v terciarno ustanovo.

Na oddelku za neonatologijo imajo primerno opremo tudi za nedonošenčke. Premeščajo jih izključno zaradi bližine intenzivne pediatrične terapije v terciarni ustanovi. Če nedonošenček ostaja dalj časa po porodu v inkubatorju ali v porodnišnici, mamica lahko ostane z njim, dokler je novorojenček v hiši. Mamica ima možnost biti 24 ur na dan s svojim novorojenčkom. Oddelek za otročnice in oddelek za novorojenčke sta tudi prostorsko "soseda", tako da sta mamica in oče lahko 24 ur na dan v stiku s svojim novorojenčkom.

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: ob morebitnih zdravstvenih zapletih - na primer zlatenica in drugo - je z uporabo blazinic možno zagotoviti, da sta mamica in novorojenček stalno skupaj. V vsakem primeru pa sta zelo blizu in mamica se lahko vsak trenutek sprehodi do svojega novorojenčka, tudi če je na fototerapiji v sosednjem odseku, ki je v isti etaži in je v sklopu oddelka za otročnice.

Kad v porodni sobi
Kad v porodni sobi/ FOTO: Porodnišnica Ptuj

Mamica po porodu dobi: ob sprejemu dobi paket za oskrbo mamice in novorojenčka po porodu. Paket vsebuje suhe krpice za umivanje, higienske vložke, mrežaste hlačke in pleničke za novorojenčka, kar zadostuje za tri dni do odpusta iz porodnišnice. Če prej porabi stvari iz paketa ali se ji bivanje podaljša, dobi dodatno dovolj stvari za njeno oskrbo in oskrbo novorojenčka. Na začetku dobi tudi copate, spalno srajco, dve brisači in kopalni plašč. Vsak dan in po potrebi dobi spalno srajco in brisače. Ob odpustu dobi odpustnico in pisna navodila za ročno izbrizgavanje mleka, številko patronažne službe in knjižico "Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater".

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Največje število porodnic v sobi: na porodnem oddelku je mamica nameščena v posteljno enoto, pred katero sta stranišče in tuš. V sobi sta lahko največ dve mamici hkrati, lahko je tudi ena sama, če je le možno. Najprej namreč polnijo sobe tako, da so v njih po ena porodnica, da bi v prvih dneh po porodu zagotovili karseda veliko miru.  

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: imajo dve nadstandardni sobi, kjer bivajo otročnica z novorojenčkom in po želji z njima tudi partner. Porodnicam, ki želijo ostati same v sobi, ponudijo bivanje v nadstandardni sobi, kjer z njo lahko biva tudi partner, ki dobi tudi hrano. Doplačilo za bivanje v nadstandardni sobi samo za mamico znaša 36 evrov, doplačilo za sobivanje partnerja 24 ur s prehrano v nadstandardni sobi stane 20 evrov.

Oče lahko prespi v porodnišnici. Če porodne sobe niso polne, lahko spremlja porodnico v porodnih sobah že tudi v času pripravljalnih popadkov. Sicer pa partner lahko ostane z mamico in novorojenčkom, dokler ne gresta domov, kar stane za partnerja za 24 ur s hrano 20 evrov na dan. Dobi normalno bolnišnično posteljo zraven postelje mamice v isti sobi in imajo samostojno kopalnico.

Nasveti, kako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: obiski za partnerje so dovoljeni čez cel dan, za ostale čez teden od 15. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 14. do 15. ure. Sorojencem dovolijo obisk, ker menijo, da je pomembno za sprejemanje mlajšega bratca ali sestrice. Tudi glede svojcev in prijateljev ne določajo obiskov, poskusijo pa vljudno prositi, da bi se vsi obiski - razen partnerja - nekako zvrstili za obiske določenih urah.

Oddelka nikoli ne zaklepajo. "Želeli bi si, da obiskov ne bi omejevali mi, ampak da bi se širša javnost počasi zavedala, da novopečena mamica in njen novorojenček potrebujeta mir, da ne potrebujeta velikega števila zunanjih mikroorganizmov že v prvih dneh in da je čas za obiske pri novorojenčku, tako kot v starih časih, po šestih tednih," je poudarila dr. Bosiljeva.

VSE INFORMACIJE SI LAHKO NATISNETE TUKAJ

Porodnišnica Ptuj
Porodnišnica Ptuj/ FOTO: Bibaleze.si

Babjemu poletju bo v prihodnjem tednu sledila ...
Iličić z dvignjeno glavo iz Manchestra: O ...
Junak filma E.T. vozil pod vplivom alkohola in ...
Mihu so se ob pogledu na Toma cedile sline
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne ...
Najboljše jedi za uživanje z družino
Dekle Luke Dončića pod suknjičem ni nosilo ničesar
Prvak formule 1 žaluje za mlado hčerko
Pri 44 letih bo dobila 22. otroka
Koliko premoženja imajo Slovenci?
Kakšni trendi barv nas čakajo v letu 2020?
Pomembne informacije za vse voznike