Porodnišnica Murska Sobota: oče lahko prespi v porodnišnici

PORODNIŠNICE
1
18.09.2018, 10:19

V murskosoboški porodnišnici imajo možnost poroda leže, sede, kleče, na boku, na pručki in v vodi.

Porodnišnica Murska Sobota: oče lahko prespi v porodnišnici

V murskosoboški porodnišnici imajo letno od 900 do 950 porodov in imajo 47 zaposlenih. Stavba je relativno nova in sodobno opremljena, v njej so 11 let.

Ključne informacije o materinskem dopustu
Toliko so stare Slovenke, ko rodijo

Prisotnost in plačilo: pri porodu je lahko prisotna ena oseba (partner, svojec), doule niso dovoljene. Prisotnost je plačljiva in znaša 15 evrov, če ima oseba potrdilo o obisku šole za starše, in 25 evrov za spremljevalce brez šole za starše.

Vloga partnerja pri porodu

Upoštevanje porodnega načrta: skušajo ga čim bolj upoštevati, dokler ne ogroža zdravja otroka ali mame.

Kako se pripraviti na porod?
Pet skrivnosti iz porodne sobe

Možne vrste porodov: leže, sede, kleče, na boku, na pručki in v vodi.

Carski rez: upoštevajo doktrino, sprejeto na državnem nivoju, ki zahteva potrebno medicinsko indikacijo za izvedbo carskega reza. Pri porodnici se torej izvede carski rez, če zato obstaja medicinska indikacija, ne glede na njeno željo in plačljivost.

Posebne porodne sobe: porodna soba s porodno banjo, kjer je možnost poroda v vodi. Vse ostale tri porodne sobe imajo postelje, ki omogočajo alternativne položaje pri porodu. V eni izmed porodnih sob je blazina za porod.

Protibolečinska sredstva: pri porodu je možno medikamentozno lajšanje bolečin. Na razpolago je 24-urna epiduralna analgezija in lajšanje bolečin v vodi. Nobeden od postopkov ni plačljiv.

Epiduralna: na voljo je 24-urna brezplačna epiduralna anlgezija po predhodnem individualnem pregledu in pogovoru z anesteziologom.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: porodnice po vaginalnem porodu ostajajo v porodni sobi tri ure. Po carskem rezu pa so iz operacijske sobe premeščene v sobo za polintenzivno nego, kjer ostajajo pod nadzorom 24 ur. Nato so premeščene na porodniški oddelek kot ostale porodnice po vaginalnem porodu.

Dojenje: so novorojencem prijazna porodnišnica. Bodoče starše v šoli za starše seznanjajo s prednostmi in tehnikami dojenja. S spodbujanjem in praktičnim učenjem pričnejo že v porodni sobi s prvim podojem in nadaljujemo pozneje na porodniškem oddelku. Mamicam, ki se ne odločijo za dojenje, še podrobneje predstavimo prednosti dojenja za njo in njenega otroka, vendar na koncu upoštevajo željo mamice.

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: poporodna depresija se pojavi pozneje kot je ležalna doba porodnic. Ob pojavu suma imajo možnost psihiatričnega specialističnega pregleda.

Oskrba nedonošenčkov: pri njih se lahko rodijo otroci po 34. tednu nosečnosti. Trudijo se, da vse bolj ogrožene nedonošenčke transportiramo že intrauterino (v maternici) v mariborsko porodnišnico.

Nedonošenček, ki rabi intenzivno nego in je v inkubatorju, je premeščen z mamo na otroški oddelek, kjer je zagotovljena 24-urna prisotnost pediatra. Če zdravstveno stanje ne bi dopuščalo premestitve mamice na otroški oddelek skupaj z nedonošenčkom, se takoj na porodniškem oddelku educira in izvaja pri mamici brizganje mleka, ki ga sproti in večkrat dnevno prinašajo novorojencu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: novorojenček in mamica sta vedno skupaj v sobi, razen v primeru zlatenice, ko se novorojenček obseva ali ga je potrebno podrobneje opazovati. Dojenčka takrat odpeljejo v sobo za fototerapijo in mamica je lahko ob njem kdaj koli si zaželi.

Mamica po porodu dobi: paket 20 vložkov, za ostale mora poskrbeti sama. Dobi bolnišnično haljo, obuvalo, spalno srajco, mrežaste hlačke, brisačo, pleničke in oblačila za novorojenčka. Našteto ni omejeno.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Največje število porodnic v sobi: dve porodnici. Porodnicam, ki želijo biti same v sobi, ugodijo, če je dovolj prostora. Doplačila ni.

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: da. Nočitev z zajtrkom zanj stane 40, nočitev z vsemi tremi obroki pa 50 evrov.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: vsak dan v tednu od 13.30 do 16.30 brez omejitev.

VSE INFORMACIJE SI NATISNITE TUKAJ. 

Porodnišnica Murska Sobota
Porodnišnica Murska Sobota / FOTO: Bibaleze.si

'Aretacija domnevnih ruskih vohunov bi lahko bila ...
Zorman in Žvižej v en glas: Naturalizacija ...
Strast v bazenu: Temperatura se je dvignila za ...
Talenti na predizborih navdušili produkcijo: ...
Dr. Marija Anderluh: ''Pri vseh težavah je ...
Odlične palačinke brez jajc, moke in sladkorja
Polna luna bo prinesla željo po spremembah
Bila je zvezdnica 90., danes je brezdomka
Slavni igralec je resno razmišljal, da bi ubil ...
Starši želijo, da se otroci naučijo teh veščin
Obnova stare hiše ali gradnja nove?
Previdno, če imate te simptome