dominvrt

Veselje v izolski porodnišnici

PORODNIŠNICE
2
16.10.2018, 8:35

V izolski porodnišnici imajo novopečene mamice iz sob najlepši pogled na morje.

Veselje v izolski porodnišnici

V izolski porodnišnici imajo letno okoli 700 porodov. Trenutno je pri njih zaposlenih osem specialistov, dve specializantki, osem babic in osem medicinskih sester. Želijo si, da bi bilo porodov še več, da bi še več mamic doživelo pozitivno porodno izkušnjo, da bi domov odhajale z zadovoljstvom in lepimi spomini na prve dni življenja svojega novorojenca.

Toliko so stare Slovenke, ko rodijo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Prisotnost in plačilo: pri porodu je lahko prisotna le ena oseba, ki jo izbere porodnica. Število oseb v porodni sobi je omejeno zaradi pogojev in narave dela ter intimnosti porodnic, so pojasnili. Plačilo za prisotnost je 20 evrov.

Vloga partnerja pri porodu

Upoštevanje porodnega načrta: da, dokler je v skladu s stroko in so izražene želje varne tako za porodnico kot tudi za otroka.

Pet skrivnosti iz porodne sobe
Kako se pripraviti na porod?

Možne vrste porodov: sede, kleče, na pručki, na boku. Dokler porod poteka brez zapletov, se prilagodijo željam porodnic. Poroda v vodi ne ponujajo, "imajo pa porodnice s sob najlepši pogled na morje".

Carski rez: ni se možno dogovoriti. "Carski rez je poseg v maternično votlino, ki s seboj prinaša možna tveganja in zaplete. Opravimo ga, ko imamo strokovno indikacijo."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Posebne porodne sobe: /

Protibolečinska sredstva: med porodom ponujajo epiduralno analgezijo in druga farmakološka sredstva. Trenutno pridobivajo inhalacijsko analgezijo (dušikov oksidul).

Epiduralna: je brezplačna in je na voljo 24 ur na dan. Pacientka se mora pred porodom udeležiti predavanja o tovrstnem lajšanju porodne bolečine in opraviti posvet z anesteziologom, kjer se seznani s potekom nastavitve epiduralnega katetra in možnimi zapleti. Brez podpisa soglasja ni mogoče dobiti epiduralne analgezije.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: običajno so porodnice v porodni sobi še tri ure po vaginalnem porodu, v primeru uporabe epiduralne analgezije se čas podaljša za eno uro. Po porodu s carskim rezom pa so v porodni sobi še štiri ure.

Dojenje: spodbujajo pri vsaki porodnici in ji pomagajo. Na oddelku strokovni kader pomaga pri prvih korakih dojenja, porodnico seznani tudi z možnimi izzivi, s primernimi položaji in tehnikami ter porodnico podpira. Če ima mamica jasno željo, da ne želi dojiti, jo podprejo in ji pomagajo prekiniti laktacijo. Takrat ji svetujejo, kako primerno hraniti otroka z adaptiranim mlekom.

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: njihova naloga je predvsem, da prepoznajo težave. Otročnico nato usmerijo k strokovnjaku, ki se ukvarja z duševnimi težavami po porodu.

Oskrba nedonošenčkov: vodijo porode od 33. tedna nosečnosti naprej. Če porodnici grozi prezgodnji porod pred dopolnjenim 33. tednom nosečnosti, izvedejo prevoz "in utero" (v maternici) še noseče matere v ljubljansko porodnišnico. Za ogrožene in manj donošene novorojenčke imajo na razpolago usposobljeno pediatrično ekipo in opremo. Po potrebi je možen tudi postnatalni transport v Ljubljano.

Mama je lahko v stiku z otrokom, ki potrebuje intenzivno nego, prenos inkubatorja v materino sobo pa ni mogoč. Če mamica ob otroku ni hospitalizirana, je zaželeno, da ga pride obiskat vsaj enkrat na dan. Črpanje in shranjevanje materinega mleka je prav tako omogočeno.

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: novorojenček z mamico sobiva 24 ur na dan. Ob morebitnih zdravstvenih zapletih je nameščen v posebni sobi, kjer mu omogočijo potrebno strokovno oskrbo. V primeru zlatenice je med izvajanjem zdravljenja ločen od mamice, ki pa ga lahko obišče kadar želi, ga doji in si tudi črpa mleko.

Porodna soba
Porodna soba/ FOTO: Porodnišnica Izola

Mamica po porodu dobi: porodnica ima vsak dan bivanja v porodnišnici zagotovljeno bolniško haljo, brisače, tetra plenice. Po porodu dobi tri pakete bombažnih vložkov, paket mrežastih hlačk za enkratno uporabo in set za nego otroka, ki vključuje plenice za enkratno uporabo in robčke za nego novorojenca. Običajno količina zadošča potrebam porodnice in novorojenca za prve dni bivanja v porodnišnici.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu

Največje število porodnic v sobi: tri, običajno pa sta v sobi po dve. Zaradi prostorske stiske ne ponujajo možnosti, da bi bila porodnica sama v sobi.

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: ne.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: vsak dan med 15. in 16. uro. Dovoljeni so samo za osebo, ki jo izbere porodnica (običajno partner) in za sorojence. Omejeni so zaradi preventive vnašanja okužb.

VSE INFORMACIJE DOBITE TUKAJ.

Porodnišnica Izola
Porodnišnica Izola/ FOTO: Bibaleze.si

Babjemu poletju bo v prihodnjem tednu sledila ...
Zveza prikimala datumu, ki si ga želita Barca in ...
Grški policisti prekinili ogled kontroverznega ...
Mihu so se ob pogledu na Toma cedile sline
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne ...
Najboljše jedi za uživanje z družino
Dekle Luke Dončića pod suknjičem ni nosilo ničesar
Prvak formule 1 žaluje za mlado hčerko
Pri 44 letih bo dobila 22. otroka
Majhen aparat, ki lahko porabi ogromno elektrike
Kakšni trendi barv nas čakajo v letu 2020?
Pomembne informacije za vse voznike