dominvrt

Tega o porodnišnici Celje niste vedeli!

NOSEČNOST
1
18.09.2018, 10:10

Celjska porodnišnica je ena redkih na sekundarnem nivoju s stalno pediatrično oskrbo novorojenčkov.

Tega o porodnišnici Celje niste vedeli!

Celjska porodnišnica je ena redkih na sekundarnem nivoju, ki ima zagotovljeno 24-urno pediatrično oskrbo novorojenčkov. V bolnišnici sta na voljo intenzivna terapija in transfuzijski center, kar jim omogoča dobro oskrbo hudo bolnih porodnic in reševanje tudi najhujših zapletov.

O OSTALIH PORODNIŠNICAH SI PREBERITE TUKAJ.

Lani so imeli 1758 porodov. Rodilo se je 1775 novorojenčkov, med njimi 17-krat dvojčki. "Vsekakor si v porodnišnici v Celju želimo več porodov, nenazadnje so otroci temelj prihodnosti našega naroda. Trenutne kapacitete omogočajo obravnavo okrog 2500 porodov. Pred desetletji smo celo dosegali okrog 3000 porodov, vendar se časi ob trenutnem upadu natalitete žal ne bodo več ponovili," se zavedajo.

Tako stare so Slovenke, ko rojevajo
Ključne informacije o materinskem dopustu

Na ginekološko-porodniškem oddelku je redno zaposlenih 12 zdravnikov specialistov ginekologije in porodništva, štirje zdravniki specialisti pediatrije, 29 diplomiranih medicinskih sester (med njimi 12 diplomiranih babic), dve višji medicinski sestri (med njima ena babica), 55 zdravstvenih tehnikov (med njimi štiri babice).

Prisotnost in plačilo: omogočajo prisotnost ene osebe pri porodu. Število so omejili zaradi velikosti porodnih sob. Kdo bo porodnico spremljal, se sama odloči, spremstva pri porodu ne zaračunavajo.

Kako se pripraviti na porod?
Vloga partnerja pri porodu

Upoštevanje porodnega načrta: da, saj pripomore k boljši komunikaciji med nosečnico, njenim partnerjem in zdravstvenim osebjem. Pripravljen porodni načrt je seznam želja in pričakovanj, ki pa se lahko med samim porodom tudi spremenijo, predvsem pri ženskah, ki prvič rojevajo. Zato porodnice spodbujajo, da tudi med porodom povedo svoje želje. Le tako se jim lahko s svojimi aktivnostmi čim bolj približajo. Porodni načrt daje nosečnici možnost, da pove, kaj si želi med porodom in čemu se želi izogniti, če ni medicinsko nujnih indikacij. Če se zaplete, pa ne morejo več slediti porodnemu načrtu in delujejo v skladu stroke in po točno določenem protokolu.

Pet skrivnosti iz porodne sobe

Možne vrste porodov: sodobni trendi v porodništvu žensko iz ležečega, zadnjih 200 let uveljavljenega položaja med rojevanjem, vračajo nazaj v bolj naravne položaje. Sede, čepe ali stoje so načini porajanja, ki se danes označujejo za alternativne, tisočletja pa so veljali za normalne in nujne, so pojasnili v porodnišnici.

Carski rez: porodnica se ne more sama odločiti, da bi imela porod s carskim rezom. "Carski rez je operativni poseg, ki ima tako kot vsi ostali kirurški posegi, določen delež zapletov in trajnih posledic, tudi v primeru optimalno izvedenega posega. Za izvedbo posega, morebitne zaplete in posledice odgovarja operater, zato tudi edini lahko sprejme odločitev o izvedbi operacije," so pojasnili. Pri določenih stanjih, kot je na primer pri predhodnem porodu s carskim rezom ali pri medenični vstavi pri prvorodki, pa lahko nosečnica izrazi željo, da bi nosečnost dokončali z načrtovanim carskim rezom, kar nato upoštevajo v okviru strokovnih priporočil. Brez medicinske indikacije, torej brez zdravstvenega razloga in samo na zahtevo nosečnice, pa carskih rezov zaenkrat ne opravljajo.

Posebne porodne sobe: dve porodni sobi za alternativne porode sta opremljeni s številnimi pomagali (blazina, švedska lestev, velika žoga, masažni pripomočki ...), s katerimi si porodnica lahko blaži porodne bolečine in tudi rodi na blazini v položaju, ki ji najbolj ustreza. Pri iskanju alternativnih položajev sledijo predvsem udobju porodnice, lajšanju bolečin med porodom in lepšemu napredovanju poroda. Za prijetnejše počutje lahko porodnica s seboj prinese zgoščenko s priljubljeno glasbo, dišečo svečko in podobno. V porodnem bloku sta še dve manjši porodni sobi in manjša soba za opazovanje porodnice pred porodom ali po njem.

Protibolečinska sredstva: ker je porodna bolečina zelo intenzivna, uporabljajo predvsem opioidne analgetike, ki so morfiju podobna zdravila. Največkrat uporabljajo petidin (dolantin/dolcontral). Zdravilo lahko vbrizgajo v večjo mišico (učinek po 30 minutah) ali v veno (učinek takoj). Učinek lahko traja nekaj ur. Drugi opioidi, ki se uporabljajo v porodni analgeziji, so še morfij, meptazinol in fentanil.

Lahko se odločite tudi za lajšanje bolečin z opioidom remifentanilom (zdravilo ultiva). Je ultrakratko delujoči analgetik. Njegova prednost je hiter začetek in hiter konec delovanja, zato je po njihovem mnenju idealen za lajšanje porodnih bolečin. Dovajajo ga skozi venski kanal v žilo.

Porodnici omogoča aktivno sodelovanje pri porodu. Običajno uporabijo posebno PCA-črpalko, s katero si lahko porodnica sama odmerja potrebno količino zdravila za lajšanje bolečine s pritiskom na gumb, ki je povezan s črpalko. Naprava je prirejena tako, da prepogosto dajanje ali dajanje prevelikih odmerkov ni možno, zato je metoda varna in učinkovita.

Vsi potrebni postopki in obporodna analgezija so brezplačni za porodnice z zdravstvenim zavarovanjem.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Epiduralna: v dopoldanskem času izvajajo obporodno analgezijo v obliki epiduralne analgezije ali intravenske analgezije z zdravilom ultiva. Oboje je brezplačno za porodnice z zdravstvenim zavarovanjem.

Vsem nosečnicam, ki bi želele obporodno analgezijo, priporočajo, da se pred porodom udeležijo predstavitve metod analgezije ter predavanja in pogovora z zdravnikom specialistom anesteziologije, ki jim bo dal navodila glede potrebnih dodatnih preiskav in odgovoril na njihova vprašanja. Predavanje je v sklopu šole za starše.

Po porodu je porodnica še v porodni sobi: skupaj z novorojenčkom in spremljevalcem še tri ure po iztisu posteljice. Po carskem rezu, ki se izvaja v operacijski sobi, porodnico prepeljejo v sobo za intenzivno pooperativno nego.

Dojenje: vseskozi so se zavedali pomena dojenja za novorojenčke in matere, zato so že pred 20 leti začeli uveljavljati principe "10 korakov do uspešnega dojenja" in "Kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka". Pridobili so naziv "Novorojenčku prijazna porodnišnica". Ohranjali so ga v vseh naslednjih letih in postali referenčni center za učenje drugih zdravstvenih delavcev.

V porodnišnici poudarjajo, da jim je pri delu vedno v ospredju dobrobit novorojencev in mamic. Materam se trudijo omogočiti optimalne pogoje, da lahko dojijo svojega otroka. V prvi vrsti je to zgodnje pristavljanje že v porodni sobi, kožni stik, pozneje sobivanje mater in otrok "rooming-in", hranjenje po želji otroka, vzpodbuda ob težavah, dojenje otrok s posebnimi potrebami ... "Zavedamo pa se tudi pomena podpore za optimalno hranjenje in oskrbo materam tistih novorojencev, ki niso dojeni," so pojasnili.

Podporo mamicam nudijo tudi po odhodu domov, ko so jim za svetovanje na voljo na informativnem telefonu (03) 423 33 61. Vsak prvi četrtek v mesecu ob 16. uri pa lahko mamice nasvet poiščejo tudi v projektni pisarni Celje - zdravo mesto, v kateri delujejo tudi njihove medicinske sestre, ki so svetovalke za dojenje.

Med porodom
Med porodom/ FOTO: Arhiv Splošne bolnišnice Celje

Kako pomagati dojenčku, ki ima vetrove?

Pomoč ob morebitni poporodni depresiji: po potrebi prosijo za pomoč psihologinje, zaposlene v celjski bolnišnici.

Oskrba nedonošenčkov: odsek za neonatalno pediatrijo je organiziran po principu novorojenčku prijazne porodnišnice in je tretja služba za oskrbo novorojencev v Sloveniji. Odsek izvaja dejavnost preventivnega zdravstvenega varstva novorojenčkov, ki zajema preventivne sistematične preglede in dnevni nadzor zdravstvenega stanja novorojenčkov, ultrazvočno diagnostiko možganov in sečil, ultrazvočno presejanje kolkov, presejanje za hipotireozo in fenilketonurijo ter presejanje za zgodnje odkrivanje motenj sluha, srčnih napak in odkrivanje katarakte. Neonatalni pediater je v porodnišnici prisoten 24 ur dnevno.

Obenem neonatalni pediatri v celjski porodnišnici izvajajo tudi zdravljenje in nego: bolnih donošenih novorojenčkov, nedonošenčkov z gestacijsko starostjo 34 in več tednov, novorojencev nad porodno težo 1500 gramov, nazaj sprejetih bolnih donošenih novorojencev, in nedonošenčkov iz terciarnih centrov, ki ne potrebujejo več intenzivnega zdravljenja ali dodatne diagnostike, nazaj sprejetih novorojencev z zlatenico, nenapredovanjem na teži in drugo, vnovič sprejetih novorojencev zaradi bolezni matere, pripravo kritično bolnih novorojencev in nedonošenčkov za transport v terciarni center.

V terciarne centre v skladu z nacionalnim dogovorom napotujejo kritično bolne novorojenčke ter nedonošenčke z gestacijsko starostjo 33 tednov in manj ter porodno težo pod 1500 grami.

Sobivanje ob morebitnih zdravstvenih zapletih: novorojenček, ki potrebuje intenzivno ali posebno nego (nedonošenček, bolan donošen novorojenček), biva na odseku za neonatalno pediatrijo. Mati je lahko ob otroku, kolikor želi, odvisno od njenega zdravstvenega stanja in počutja. Zaželeno je, da je čim več ob otroku, ga doji in sodeluje pri negi. Omejitev obiskov za starše ni. Ko pa otrok ne potrebuje več posebne terapije, biva otrok v ogrevani posteljici z materjo v sobi (24-urni rooming-in), dokler nista oba pripravljena za odhod domov.

24-urno sobivanje matere in otroka je zelo pomembno za uspešno vzpostavljanje dojenja, zato ga v celjski porodnišnici dosledno izvajajo. Razen, ko morajo zagotoviti posebno nego novorojenčkom, ki so rojeni prezgodaj ali s prenizko porodno težo. Takšni nedonošenčki so v ogrevanih posteljicah in v inkubatorjih na odseku za neonatalno pediatrijo, ki je del porodnišnice. Mamice jih lahko kadar koli obiskujejo, kengurujčkajo, dojijo.

Mamica po porodu dobi: nosečnica naj s seboj prinese toaletne potrebščine in copate. Vse ostalo, kar potrebuje, dobi v porodnišnici.

Vse o čišči in menstruaciji po porodu  

Največje število porodnic v sobi: otročnice skupaj z otroki so v dvoposteljnih sobah, nekaj sob je tudi majhnih, enoposteljnih. Posebno plačilo je potrebno za prostornejše enosobne nadstandardne sobe z ločenimi sanitarijami in s televizorjem. Cena takšne nadstandardne sobe je 15,25 evra na dan.

Možnost, da oče prespi v porodnišnici: ne.

Tako bo starševstvo lažja naloga

Obiski: ob delavnikih od 10.30 do 11.30 in od 16. do 17. ure. Ob sobotah, nedeljah in praznikih so od 10.30 do 11.30 in od 13. do 15. ure. Pomembno je, da so vsi obiskovalci zdravi, zato so "iz epidemioloških razlogov" tudi omejeni obiski otrok. Na obisk k otročnici lahko pridejo le njeni otroci, če so zdravi, otroci drugih obiskovalcev pa le od šestega leta naprej. Na dan poroda lahko otrokov oče kadar koli obišče mamico in otroka. Zdravi obiskovalci otročnice obiskujejo v bolniških sobah, zato priporočajo, da jih ne obiskujejo v velikem številu.

VSE INFORMACIJE SI LAHKO NATISNETE TUKAJ

Porodnišnica Celje
Porodnišnica Celje/ FOTO: Bibaleze.si

Očitki tudi Jakliču: je 2015 Janšo prosil za ...
Iličić z dvignjeno glavo iz Manchestra: O ...
Junak filma E.T. vozil pod vplivom alkohola in ...
Mihu so se ob pogledu na Toma cedile sline
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne ...
Preprosto kosilo, ki navduši!
Dekle Luke Dončića pod suknjičem ni nosilo ničesar
Prvak formule 1 žaluje za mlado hčerko
Znana pevka bo marca prvič mama
Koliko premoženja imajo Slovenci?
Kakšni trendi barv nas čakajo v letu 2020?
Vozite po levem pasu? Pozor!