Imena, ki pomenijo sonce

S.B. /
OTROŠKA IMENA
1
17.06.2022, 8:14

Otrokom izbiramo imena, ki jih bodo zaznamovala celo življenje. Včasih izberemo glede na intuicijo, včasih pa glede na njihov pomen. Ker pa so vsi otroci center našega sveta ali naša sonca, smo tokrat poiskali fantovska in dekliška imena, ki so nastala v povezavi s soncem.

Imena, ki pomenijo sonce

Svojim otrokom večkrat ljubeznivo rečemo: Ti si moje sonce! Nekateri starši pa jim nadenejo tudi imena, ki predstavljajo sonce, svetlobo in sončeve žarke. Našli smo deset predlogov za imena, med katerimi bo morda tudi kakšno, ki vam bo še posebej všeč. 

Dekliška imena, ki pomenijo sonce

Aelia – gre za antično grško ime, ki pomeni sonce. Iz njega so bile kasneje ustvarjene izpeljanke imen, kot so Ella, Ayla in Isla. 

Apolonija – je latinskega izvora in pomeni žensko različico boga svetlobe, Apolona, ki je bil v grški mitologiji Zevsov sin. Različice tega imena so še Polona, Poli, Apolona, Polonca.

Eliana – ima sicer dva izvora. V hebrejščini naj bi ime pomenilo Bog je odgovoril, medtem ko v grščini 'elios' pomeni boga sonca in posledično Eliano razumejo kot hčer sonca. Različice tega imena sta tudi imeni Helena in Ilijana.

Kalinda – je ime indijskega porekla in pomeni sonce. Različica imena, ki se še uporablja je Kalindi. 

Tea – ime je grškega izvora in pomeni boginjo sijaja in svetlobe. V grški mitologiji je bila poročena s Hyperionom in je mati boga sonca Heliosa, hčere boginje lune Selene ter hčere boginje zore Eos. Imena, ki se navezujejo na ime Tea so še Thea, Doroteja, Teodora, Teja. 

Otroka lahko poimenujete tudi z imenom, ki predstavlja sonce.
Otroka lahko poimenujete tudi z imenom, ki predstavlja sonce. / FOTO: Shutterstock

Fantovska imena, ki pomenijo sonce

Arun – gre za starejše indijsko moško ime, ki pomeni zoro, oranžno nebo in sonce. Osebe z imenom Arun naj bi bile zelo komunikativne, kreativne, humane, prijateljske, živahne in priljubljene v družbi. 

Samson – iz slovanskega imena Samson, ki pomeni moški sonca, je nastalo tudi priljubljeno slovensko ime Samo. Različice tega imena so še Samoslav, Sam, Sami. V Sloveniji pa je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije le 6 moških, ki nosi to ime. 

Ravi – gre za ime indijskega izvora, ki pa je priljubljeno tudi v sosednji Dalmaciji. Pomeni sonce, v hindijščini pa predstavlja boga sonca. Ljudje poimenovani s tem imenom naj bi imeli predvsem željo po neodvisnosti in samostojnosti ter so izredno dobri voditelji. Radi imajo vznemirjenje, spremembe in svobodo. 

Inti – kečuansko pomeni sonce in predstavlja inkovskega boga sonca. V Sloveniji je postalo priljubljeno tudi kot dekliško ime in jih je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije kar 75. 

Kiran – pomeni sončev žarek ali žarek sonca. Imena, ki so izpeljana iz tega so še Karim, Karan, Kieran. Gre za indijsko ime, ljudje s tem imenom pa naj bi bili izjemno sposobni za vodenje poslov in odnose z javnostmi. 

Nekaj imen, ki so nastala v povezavi z morjem, pa si lahko ogledate TUKAJ

Tobogani so lahko nevarni: pretrgana križna vez ...
Jakobsenu druga etapa, van Aert prevzel rumeno ...
Luka Dončić si je med letom na Švedsko privoščil ...
Gordana in Dejan sta prvi par, ki je odstopil
5 navad, ki lahko podaljšujejo življenje
To je najbolj priljubljena pasma psa na svetu
Predporočna pogodba ni bila po godu Davidu in ...
Kopanje v teh slovenskih jezerih je strogo ...
Babica je komentirala, da je hčerki izbrala grdo ...
Premožne družine in njihove skrivnosti
Zmagovalec MasterChefa razkriva, kaj v šovu ...
6 trikov v gospodinjstvu, ki jih še ne poznate