Čudovita moška imena na črko D

S.B. /
OTROŠKA IMENA
0
24.11.2021, 6:00

Izbor imena za dojenčka je ena izmed pomembnejših odločitev, ki jo morata pred rojstvom otroka sprejeti starša. Včasih se zgodi, da vse do zadnjega trenutka nista prepričana, kakšno ime bi nadela svojemu sinu ali hčeri. Za vas smo pripravili nekaj lepih moških imen, ki se začnejo na črko D, da vam olajšamo izbiro.

Čudovita moška imena na črko D

Če niste popolnoma prepričani o otrokovem spolu, je pametno izbrati ime za obe možnosti. Izbirate lahko med številnimi imeni. Tokrat vam predstavljamo nekaj lepih moških imen, ki se začnejo na črko D. 

Daniel – je hebrejskega izvora in pomeni "Božja pravičnost, Bog je moj sodnik". Gre za svetopisemsko ime, ki je pri nas izjemno priljubljeno. V Sloveniji je namreč kar 1651 Danielov. Znane osebe s tem imenom: Daniel Radcliffe, Daniel Craig, Daniel Ricciardo ...

David – je svetopisemsko ime in izhaja prek latinskega David in grškega Δαυειδ (Dauéid) iz hebrejskega Dâuîd z nekdanjim pomenom "priljubljen, ljubljenec". V Sloveniji pa je 8961 Davidov. Znane osebe s tem imenom: David Bowie, David Schwimmer, David Beckham ...

Krasna dekliška imena z le tremi črkami
Preberi še:
Krasna dekliška imena z le tremi črkami

Damjan – izhaja iz latinskega imena Damianus, to pa iz grškega Δαμιανóς (Damianós). Grško ime nekateri povezujejo z imenom boginje obdelovanja zemlje Damie, drugi pa z grškim glagolom δαμαζω (damádzō) v pomenu besede "krotim, strahujem, udomačim". Iz tega imena izhajajo tudi druge različice: Damiano, Domen ... Znane osebe s tem imenom: Damiano David, Damian Lillard, Damian Lewis ...

Denis – izhaja iz francoskega imena Dionysios, slednje pa iz antično-grškega Διονυσος (Dionysos), sestavljenega iz Dios Διος (Dios) v pomenu "od Zevsa/Zevsov" (bil je namreč Zevsov sin), ter Nysa – ime regije, kjer je Dionysos (nam bolj znan kot Dioniz) odraščal. Sicer pa je Dioniz v grški mitologiji bog vina, plesa, plodnosti in razposajene objestnosti. Znane osebe s tem imenom: Dennis Rodman, Denis Porčič ...

Dennis Rodman
Dennis Rodman / FOTO: Profimedia

Davorin – izhaja iz imena Davor, katerega izvor najdemo v imenu Dažbog. Dažbog (tudi Daždbog, Dabog, Dašuba, Dašb) je slovansko sončno božanstvo. Osnova dag, bi lahko bila sorodna z gotskim dags 'dan', pruskim dagas 'poletje', litovskim dagas 'žetev', vse skupaj v zvezi soncem. Po Kulišiću Dabog oziroma Dažbog izhaja iz Dajbog, kar pomeni boga, ki daje bogastvo (deus dator).

Dion – vse bolj priljubljeno ime je krajša različica antično grškega imena Dioniz. Ime je sestavljeno iz Διός (Dios) v pomenu "od Zevsa" in pa nysa z domnevnim pomenom "drevo". Sicer pa je v grški mitologiji Nysa ime za gorsko regijo, v kateri je odraščal Dioniz – sin Zevsa in Semele, ki je veljal za boga vina in zabave.

Najlepša fantovska imena z le tremi črkami
Preberi še:
Najlepša fantovska imena z le tremi črkami

Dorian – to ime je v svojem fantazijskem romanu Slika Doriana Graya (1890/v Sloveniji 1924) prvič uporabil irski pisatelj Oscar Wilde (1854–1900). Idejo za ime je najverjetneje našel pri Dorcih – ljudstvu antične Grčije. V Sloveniji je le 156 moških s tem imenom.

Dante – ob tem imenu najverjetneje vsi pomislimo na Danteja Alighierija, največjega italijanskega pesnika in ustvarjalca najpomembnejše pesnitve srednjega veka – Božanske komedije. Njegovo pravo ime je bilo Durante degli Alighieri, kar kaže, da je Dante krajša različica imena Durante. Slednje izhaja iz latinskega Durans v pomenu "vzdržljiv, trdoživ, dolgotrajen/trajen".

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Potrdili 2364 novih okužb, odstotek pozitivnih ...
Dvojno slovensko slavje v Rusiji: zmaga Emi ...
Kanye West s pomenljivo fotografijo pokazal, da ...
Suzana in Julija: Ni lahko biti koreograf in ...
Ta funkcionalna motnja velja za bolezen sodobnega ...
Recepti, ki bodo navdušili ljubitelje slavne ...
Slovenka, ki je že 5 let ljubica poročenemu ...
Ti avtomobili so najzanesljivejši
Priljubljeno kratko ime za fante
Zato Slovenci prodajajo zlatnino in drug nakit
Luksuzno domovanje upokojene igralke vas bo ...
Ta jed je Anžetu Kupleniku prinesla uvrstitev v ...