Bibaleze.si

Na kaj mora paziti noseča vegetarijanka?

M.K.
Zdrava nosečnica 4
12. 06. 2020 08.00

Vegetarijanstvo predstavlja zdrav način prehranjevanja, ki pa mu je v obdobju nosečnosti treba posvetiti še dodatno noto pozornosti. Predvsem mora bodoča mama vegetarijanka paziti, da užije zadostno količino beljakovin, železa, kalcija, vitamina D in vitamina B12.

Presna hrana
Bodoča mama vegetarijanka mora paziti, da užije zadostno količino beljakovin, železa, kalcija, vitamina D in vitamina B12.
Bodoča mama vegetarijanka mora paziti, da užije zadostno količino beljakovin, železa, kalcija, vitamina D in vitamina B12. FOTO: iStockphoto

Pomanjkanje beljakovin je nevarno za nosečnico

Noseče vegetarijanke, ki uživajo sir, mleko ali jajca, bodo že z izbranimi živili zagotovile potreben vnos beljakovin: sir in jajca so odlični v solatah, prilogah ali tudi kot samostojna jed (sir na žaru). V nasprotnem primeru je danes na tržišču na voljo veliko z beljakovinami bogatih in raznolikih živil rastlinskega izvora. Pomanjkanje beljakovin sicer nima neposrednega vpliva na plod, je pa nevarno za nosečnico, saj lahko pride do razgradnje njenih beljakovin. Rastlinske beljakovine vsebujejo stročnice (grah, soja, leča, fižol), žitarice (riž, pšenica), oreščki.

Pomanjkanje železa vodi v slabokrvnost

Železo je mineral, ki je bistven za nastanek hemoglobina  ker sodeluje pri nastajanju novih krvnih celic, zato se mu je v času nosečnosti treba še dodatno posvetiti. Nosečnica bi morala dnevno zaužiti 14,8 g železa, ker pa se železo rastlinskega izvora slabše absorbira kot železo živalskega izvora, je priporočljivo povečati vnos z železom bogate hrane. Živil, bogatih z železom, je precej: stročnice, polnozrnata žita, listnata zelena in temno rdeča zelenjava (rdeča pesa, rdeče zelje, fižol, suho sadje), brokoli,paradižnik, špinača, oreščki (zlasti arašidi in mandlji, lešniki, orehi) soja in suho sadje (predvsem marelice, fige, slive, rozine).

Oreščki so bogati z beljakovinami, maščobami, kalijem, B vitamini in folati.
Oreščki so bogati z beljakovinami, maščobami, kalijem, B vitamini in folati. FOTO: iStockphoto

Kalcij za razvoj otrokovih kosti

Kalcij je potreben za razvoj otrokovih kosti – če ga nosečnica ne zaužije dovolj, ga telo začne črpati iz njenih kosti, kar pa je nevarno za poznejši razvoj osteoporoze. Strokovnjaki pravijo, da se potrebe po kalciju v nosečnosti povečajo s 1000 na 1400 mg na dan, zato priporočajo bolj pogosto uživanje mlečnih izdelkov (pol litra mleka vsebuje 600 mg kalcija). Če ne uživate mleka in mlečnih izdelkov, boste morali raven kalcija dvigniti z uživanjem svežih zelenjavnih sokov, brokolija, ohrovta, mandljev, tofuja, obogatenega sojinega mleka ali jogurta, sezamovih semen, stročnic (zlasti grah, fižol, leča in soja), polnovrednih žit in suhega sadja (fige). Da pa se kalcij dobro absorbira v telo, skrbi vitamin D, ki se nahaja tudi v jajcih in mleku. Vegankam zato svetujejo, da zadosten vnos vitamina D zagotovijo z uživanjem obogatenih žitaric oziroma se o prehrambenih nadomestkih posvetujejo z izbranim zdravnikom.

B12 ali nadomestki?

Vitamin B12 se nahaja v izdelkih živalskega izvora (jajca, delno posneto mleko, ribe, pusto meso), vsebujejo pa ga tudi fermentirani izdelki iz soje (sojina omaka in mleko). To pomeni, da B12 v osnovni obliki v živilih rastlinskega izvora ni. Če noseča vegetarijanska uživa tudi jajca, mleko ali morske ribe, do pomanjkanja skorajda ne pride. Drugače pa je pri tisti bodočih mamicah, ki se prehranjujejo strogo vegetarijansko ali so veganke, saj bodo težko zadostile priporočene dnevne potrebe. V takih primerih se z izbranim zdravnikom pogovorite o jemanju ustreznih nadomestkov.

Polnovreden vegetarijanski dnevni meni

Zajtrk: ovsena kaša z nemastnim jogurtom, posuta z rozinami/banana in jagode, posute s pšeničnimi kalčki
Malica: pest suhega sadja
Kosilo: omleta iz gob in brokolija, zelena solata s paradižnikom/za žaru popečena sredozemska zelenjava (paradižnik, bučke, jajčevci, paprika, olive) s testeninami/pečen ali pražen sladek krompir s skuto, belim fižolom in kuhanim korenčkom ali brokolijem
Malica: pečeno jabolko, polnjeno s suhim sadjem
Večerja: popečeni sir na polnovrednem kruhu s paradižnikom in solato iz surove špinače (ali blitve)

Težko vam bo zmanjkalo idej za pripravo odličnega vegetarijanskega kosila.
Težko vam bo zmanjkalo idej za pripravo odličnega vegetarijanskega kosila.FOTO: iStockphoto
Komentarji (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Igor ?ukanovi? 04. 02. 2021 12.35
P.S. Nasveti glede pomanjkanja beljakovin pa so zastareli. Tega na Zahodu več ne poznamo. No razen pri številnih anoreksikih.
Igor ?ukanovi? 04. 02. 2021 12.32
"Vitamina" B12 v osnovni obliki v mesu ni. Tam je v vezani obliki, ki jo velika večina nosečnic lahko uporabi. B12 proizvajajo bakterije in je kot takšen v osnovni obliki le bodisi v umazaniji bodisi v ekstraktih proizvedenih s pomočjo teh bakterij. Torej ni moč govoriti o dodatku. Razen če suhemu kvasu tudi rečete ekstrakt izločka kvasovk. Bi pa opozoril glede železa, ki ga je rastlinski hrani neprimerno več kot v tisti živalskega izvora, da je treba biti pozoren na vitamin C. Hemsko železo prehaja neposredno v našo kri (tudi kadar je to slabo), medtem ko rastlinsko železo prehaja v kri le, kadar je to potrebno in še to le ob asistenci vitamina C, ki naj bo optimalno v istem obroku kot rastlinski vir železa. K zgornjim priporočilom bi jaz morda dodal edino le še skrb za "organski" jod. (Tisti iz jodirane soli ni ravno za vse optimalen.)
User744066 16. 08. 2012 10.40
+8
B12 je BAKTERIJSKEGA izvora, zato tudi mleko, meso in jajca NISO zanesljiv izvor! B12 se krmi rejenih živali ravno tako dodaja, kot se dodaja npr. rastlinskim mlekom in drugim izdelkom. Sej že vsi vemo, da na Pro Plus delajo samo praznoglavci, ki štancajo članke tako, kot jim plačuje industrija! To so sami strokovnjaki... kot po navadi seveda ni navedenega nobenega strokovnega vira! Mislim, za bruhat! Vodilni v svetu na področju nutricionistike in prehrane celo svarijo pred mlekom in mlečnimi izdelki, ker povzročajo osteoporozo! Vi pa še kar pišete po naročilu... kdo sploh je ta Mateja Kržišnik, ima kakšno izobrazbo na področju prehrane? Kakšne izkušnje? Nič! Da vas ni sram...
User494960 16. 08. 2012 10.23
+6
Tovrstni članki so že prav smešni. Samo na 24ur se najde neprestrano strašenje češ kako je prehrana, ki izključuje mrtve živali in njihove produkte (katerih mati narava ni namenila nam - mleko je za teličke in ne za ljudi. Smo edina vrsta na tem planetu, ki v ODRASLI dobi pije mleko DRUGE VRSTE!) nezdrava. Bralci - uporabite vendar možgane in poglejte preko člankov postavljenih s strani mesne industrije. Poleg tega ne morem verjeti kakšne bedarije se najedjo v članku. Npr. večne dezinformacije glede B12 itd. ...
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1086