To je do sedaj znano o covidu-19 v nosečnosti

NOSEČNOST
0
19.02.2021, 7:18

V slovenskih porodnišnicah je rodilo že več sto nosečnic, ki so bile bodisi okužene z novim koronavirusom bodisi so prebolele koronavirusno bolezen. Covid-19 lahko v redkih primerih povzroči hude zaplete pri porodu in konec decembra 2020 je tudi v Sloveniji žal umrla nosečnica, otročka pa so rešili s carskim rezom. Čeprav gre za novo bolezen, o kateri še zbirajo podatke, pa je doslej znano, da večina nosečnic preboleva okužbo z blagimi znaki in brez večjih težav. Tudi dojenčki, ki so se rodili nosečnicam, pozitivnim na novi koronavirus, so načeloma dobro, težave imajo morda le zaradi prezgodnjega poroda.

To je do sedaj znano o covidu-19 v nosečnosti

Na Kliničnem oddelku za perinatologijo so pripravili Priporočila za strokovno obravnavo nosečnic in novorojenčkov v času epidemije covida-19. Na začetku izpostavljajo, da gre za novo bolezen, o kateri še ne vemo vsega, ter da se znanje, ugotovitve in podatki o njej hitro spreminjajo in množijo.

Doslej je znano, da so nosečnice enako dovzetne za okužbo z novim koronavirusom kot vsi drugi in da pri njih ni večjega tveganja za težji potek bolezni. Bolezen pri njih praviloma poteka v lažji obliki, največkrat s povišano telesno temperaturo, kašljem, zadihanostjo ter izgubo okusa in voha, medtem ko okoli 75 odstotkov nosečnic sploh nima simptomov. Ob morebitni hospitalizaciji pogosteje potrebujejo mehansko ventilacijo, pri čemer pa smrtnost ni višja kot pri drugih ženskah enake starosti, je pokazala analiza Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Tako potekajo porodi v času epidemije v slovenskih porodnišnicah
Preberi še:
Tako potekajo porodi v času epidemije v slovenskih porodnišnicah

Podatki britanske perinatalne baze UKOSS kažejo, da je hujši potek bolezni praviloma pogostejši v tretjem trimesečju. Nevarnost je večja pri nosečnicah, starejših od 35 let, in tistih s povišano telesno težo, visokim krvnim pritiskom ali sladkorno boleznijo. Tudi pomanjkanje vitamina D se je v več raziskavah izkazalo za dejavnik večjega tveganja, ugotavljajo pa tudi, da je pri okuženih nosečnicah lahko večje tveganje za prezgodnji porod in za carski rez. Podatkov o morebitnem večjem tveganju za splav ni, prav tako ni dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Pregledi nosečnic ter obravnave porodnic in novorojenčkov v Sloveniji kljub epidemiji potekajo kot običajno. Na nacionalnem portalu Zdaj.net je objavljen poziv, naj nosečnice ob akutni okužbi z novim koronavirusom ravnajo po uradno objavljenih priporočilih. "Ob poslabšanju simptomov ali dolgotrajnem okrevanju je potrebna nadaljnja obravnava, saj obstaja možnost hujšega poteka bolezni. O okužbi naj nosečnica nujno telefonsko obvesti tudi osebnega ginekologa,od katerega bo prejela navodila o ginekoloških pregledih v času okužbe," navajajo.

Prenos okužbe z matere na otroka v maternici ali med porodom ni izključen in novi koronavirus so doslej našli v nožnici, v plodovnici in v materinem mleku. Po trenutnih podatkih je okužba novorojenca sicer možna, a redka, poleg tega pa ni odvisna od načina poroda (vaginalni, s carskim rezom), dojenja ali izolacije od matere po rojstvu, piše v priporočilih. Covid-19 tudi načeloma ne vpliva na potek in način poroda, razen če je nosečnica v tako slabem stanju, da je nujen urgentni carski rez. Mamica in novorojenček po porodu ostajata skupaj, če je stanje obeh stabilno. Spodbujajo dojenje ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, torej ob nošenju maske in razkuževanju ali umivanju rok.

Kaj pa cepljenje?

Kliničnih preizkušanj cepiv proti covidu-19 ne opravljajo na nosečnicah in na doječih materah, zato je malo znanih podatkov o cepljenju. Cepljenje nosečnic se opravi po skrbnem premisleku in tehtanju koristi in tveganj. "To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi (na primer zdravstvene delavke). Po porodu ni zadržkov za cepljenje, enako velja za doječe matere," v Gradivu za strokovno javnost o cepivu proti covidu-19 navaja predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kot čudež: od diagnoze neozdravljiv rak do ...
Zidane upa na preblisk Isca, Iličić začenja na ...
Opozorilo za Gwyneth Paltrow: Pazljivo z nasveti ...
Spoznajte tekmovalce nove sezone MasterChefa ...
9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če ...
Da ne bodo vedno samo sladke, tukaj so odlični ...
Josipa tik pred finalom čaka košarica
Veronika Železnik: "Upam, da se čim prej vrnemo v ...
Beži na milijone otrok. Iščejo boljše življenje, ...
To je prihodnost električnih avtomobilov
Zbogom pajki: Preprosti triki, ki delujejo
Če to pustite pri smetnjaku, lahko dobite kazen