6 stvari, ki bi jih starši morali govoriti najstnikom

S.B. /

RAZVOJ IN ODNOSI

0
11.07.2024, 5:00

Obdobje, ko otrok prehaja iz otroštva v svet odraslih, imenujemo najstništvo. Zaradi nihanja hormonov, želje po samostojnosti in neodvisnosti, pa tudi uveljavljanju, lahko pride med mladimi in starši do nekaterih trenj. A kako vzpostaviti zdrav odnos in komunikacijo? Preverite.

6 stvari, ki bi jih starši morali govoriti najstnikom

Mnogokrat v vlogi staršev najstnikov podležemo določenim vzorcem izražanja in iz naših ust je slišati večinoma kritike in ukaze, kaj vse bi najstnik moral storiti in česa morda še ni storil, pa bi od njega to pričakovali. To prinaša dodaten pritisk na odraščajočega otroka, ki se že tako sooča z mnogimi spremembami, nekatere med njimi so manjše, spet druge pa zanj in njegov svet drastične. 

Zato je v obdobju najstništva pri otroku treba trdno držati krmilo in mu pomagati prepluti vse nevihte in viharje v morju odraščanja. Namesto konstantnih kritik in zasliševanja naši najstniki bolj kot vse potrebujejo spodbudo, dovolj pozornosti in občutek, da verjamemo vanje, ko tudi sami ne verjamejo vase. 

V strahu pred svetom, v katerega vstopajo, skušamo starši mnogokrat otroke pripraviti na nevarnosti, odgovornost in vsakdanje življenjske veščine. A pri tem vse prevečkrat pozabimo, da bi ga bilo dobro zgolj usmerjati, mu dovoliti tudi napake, iz katerih se bo naučil, a mu hkrati omogočiti varno zavetje, kamor se bo vedno lahko zatekel po nasvet, pogovor ali zgolj tople besede. 

Z najstnikom je treba ohranjati odnos, v katerem medsebojno zaupanje veliko šteje.
Z najstnikom je treba ohranjati odnos, v katerem medsebojno zaupanje veliko šteje. / FOTO: Adobe Stock

To pa je šest povedi, ki bi jih morali svojim najstnikom redno govoriti: 

'Slišim te'

Pomembno je, da damo najstniku občutek, da smo mu prav zares pripravljeni ne le prisluhniti, temveč ga tudi slišati. Da razumemo, od kod izhaja, zakaj tako razmišlja in česa si v življenju želi. Četudi se marsikdaj ne bomo strinjali s tem ali pa bodo njegove želje povsem drugačne od tistega, kar smo si sami želeli zanj, je treba to sprejeti, predvsem pa spoštovati. Najstniku lahko svetujemo, še posebej, kadar nas sam prosi za nasvet, in mu pomagamo z usmerjanjem. 

'Vem, kako ti je'

V odnosu do najstnika je treba pokazati več empatije. Čeprav se nam zdijo njegove težave kdaj minimalne in bi v pomanjkanju časa najraje odmahnili z roko, se je treba zavedati, da so morda te težave zanj (pre)veliko breme, ki ga včasih ni sposoben nositi sam. Poskušajte se spomniti, kako je znalo biti hudo vam v obdobju pubertete in ste si želeli takrat samo tega, da bi vas nekdo razumel. Bodite zdaj vi ta oseba, ki razume. 

Odkrito se pogovarjajte o rečeh in najstniku prisluhnite.
Odkrito se pogovarjajte o rečeh in najstniku prisluhnite. / FOTO: Adobe Stock

'Si zelo nadarjen'

Kot starši, ki preživljamo čas z otrokom vse od rojstva dalje, otroka zelo dobro poznamo. Pri tem je pomembno, da prepoznamo tudi njegove močne strani in področja, za katera je talentiran. Spodbujajmo razvoj njegovih potencialov, povejmo mu, kaj je tisto, kar pri njem občudujemo, in katere so njegove pozitivne lastnosti, ki mu bodo v življenju še kako prišle prav. Ko boste otroku izpostavili področja nadarjenosti, boste s tem tudi okrepili njegovo samozavest. 

'Verjamem vate'

Bolj kot vse pa otroci še posebej v obdobju predpubertete in pubertete potrebujejo nekoga, ki bo verjel vanje. Čeprav v najstništvu preizkušajo nove stvari, raziskujejo svoje interese in razvijajo veščine, so še vedno ranljivi v svetu, ki sloni na tekmovalnosti. Povejte jim, da verjamete vanje.

V celoti sprejmite svojega najstnika in vse njegove napake.
V celoti sprejmite svojega najstnika in vse njegove napake. / FOTO: Shutterstock

'Rad te imam ne glede na vse'

Zelo močno sporočilo, ki otroku pove, da je ljubljen in sprejet takšen, kot je, z vsemi dobrimi lastnostmi in dejanji, pa tudi napakami, ki jih bo v življenju počel. S tem, ko boste otroku redno govorili, da ga imate radi ne glede na vse, boste dosegli mero zaupanja, ko se bo otrok obrnil na vas, kadar ne bo šlo vse po načrtih in bo naredil napako. A napake so del življenja in so potrebne za zdrav napredek in razvoj. Iz njih se učimo in skoznje rastemo. 

'Vedno sem tu zate'

Eno glavnih sporočil staršev najstnikom pa temelji na tem, da boste vedno prisotni in vedno na voljo, kadar vas bodo potrebovali. Najstnikom je potrebno omogočiti mero svobode, ki jo potrebujejo za ustvarjanje lastne identitete, a hkrati jim je treba dati jasno vedeti, da ste vedno na voljo za pogovor ali nasvet, če vas bodo potrebovali. Otrokom je treba dovoliti odleteti iz gnezda, a vrata vedno pustite na stežaj odprta in prihranite toplino, nasmeh in objem zanje. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Zdravje Jadranskega morja: katere nevarnosti mu ...

ŠPORT

Pogačar znova pokazal svojo moč, s katero je ...

POP IN

Noseča in zaljubljena Margot Robbie uživala v ...

TV ODDAJE

Tekmovalci 10. sezone MasterChefa z zahvalo ...

VIZITA.SI

Simptomi, ki jih kadilci ne spreglejte

OKUSNO.JE

Poletne sladice v kozarcu, pripravljene v pol ure ...

ZADOVOLJNA.SI

Za njim trenutno norijo vse najstnice

MOSKISVET.COM

S tem se morate namazati, če vas opeče sonce

BIBALEZE.SI

To so najpogostejše napake novopečenih staršev

CEKIN.SI

Pet znakov, da imate res super šefa

DOMINVRT.SI

Cameron Diaz prodaja svoj mali raj – kam se seli?

VIZITA.SI

Grizljanje ledu prinaša neprijetne posledice