Norice ali vodene koze: simptomi in zdravljenje

S.B. /
ZDRAV OTROK
0
29.03.2023, 10:30

Nadležen in srbeč izpuščaj malčke obišče prej ali slej. Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča virus varicella-zoster. Spada v družino virusov herpes. Gre za nujno zlo ranega otroštva, saj jih večina otrok preboli že do tretjega leta starosti. Ravno zato jim pravimo otroška bolezen, ki pa za seboj pušča trajno imunost.

Norice ali vodene koze: simptomi in zdravljenje

Na kakšen način izbruhnejo?

Norice povzroča virus varicella-zoster. Prenaša se s kužnimi kapljicami v zraku, telo okuži skozi dihala in očesno veznico. V žrelu se virus nahaja dva dni prej, preden se izpuščaji sploh pojavijo, bolezen pa izbruhne po 10 do 20 dneh v obliki drobnih pegic okrogle ali ovalne oblike. Po nekaj urah se iz njih razvijejo mehurčki, napolnjeni s tekočino, te pa kmalu pokrije krastica, ki odpade v petih do sedmih dneh. Norice se najprej pojavijo na obrazu, sluznici vek in ust ter pri deklicah na spolovilih, nato se preselijo na trup, redkeje pa na okončine. Izpuščaj izredno srbi, zato ga otroci radi praskajo. 

Doba inkubacije 

Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje od 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni. 

Kakšni so simptomi?

Znaki bolezni so pri otrocih, ki imajo močan imunski sistem, blagi. Pravzaprav so to le izpuščaji. Otroci imajo lahko tudi povišano telesno temperaturo, ki se dvigne tudi do 40 stopinj in traja od tri do štiri dni, so utrujeni, imajo glavobol in bolečine v sklepih in mišicah. Bolezen traja približno teden dni. Ko krastice odpadejo, na njihovem mestu ostanejo majhne, ovalne brazgotine, ki sčasoma izginejo.

Norice lahko blažimo z antihistaminiki.
Norice lahko blažimo z antihistaminiki. / FOTO: Shutterstock

Kako ublažimo srbenje?

Zdravljenje je simptomatsko. Večini otrok zdravil proti virusom ni potrebno dajati. V primeru vročine uporabimo pripravke na osnovi paracetamola, nikakor pa ne zdravil, ki temeljijo na acetilsalicilni kislini, saj lahko povzročijo Reyev sindrom. Najpogosteje jim lahko pomagamo le s pripravki, ki zmanjšujejo občutek srbenja, ne vplivajo pa na hitrejše celjenje ali prebolevanje bolezni. Otroci se le manj praskajo in s tem ne sprožijo dodatne okužbe s stafilokoki. 

Umivanje je priporočljivo, vendar z mlačno vodo in brez uporabe mil ali gelov za tuširanje.  Po umivanju telesa ne brišemo z drgnjenjem, ampak le popivnamo odvečno vodo z brisačo. Voda namreč zmanjšuje občutek srbenja in pomaga vzdrževati higieno kože. Po tuširanju kožo z brisačo previdno popivnamo, da mehurčkov ne poškodujemo. Iz tega bi se lahko namreč razvila še večja krastica, ki lahko za seboj pusti večjo brazgotino.

Higiena

Kljub temu da je bolezen že tu, je prav, da poskrbimo za higienske ukrepe in s tem preprečimo širjenje. Prostore, v katerih se otroci zadržujejo, vsako uro temeljito prezračimo, tla in mize pogosto čistimo z mokro krpo, število igrač pa omejimo. Prav tako pogosteje peremo posteljnino in igrače iz blaga. Poskrbimo za dobro higieno vseh družinskih članov, pogosto (si) umivajmo roke in čistimo mokre noske.

Otrok naj uživa naravno hrano, bogato z vitamini, obilo sadja, zelenjave in medu, če le ni alergičen na čebelje pridelke. H krepitvi otrokovega imunskega sistema pa lahko, ko ozdravi, dodatno pripomorete s čim več gibanja na svežem zraku in navsezadnje z ljubeznijo ter toplim družinskim vzdušjem, pravi naša pediatrinja.

Pojavijo se majhne rdeče, srbeče pikice.
Pojavijo se majhne rdeče, srbeče pikice. / FOTO: Shutterstock

Obstaja zdravilo?

Za preprečevanje bolezni sicer obstaja cepivo, s katerim lahko cepijo otroke po prvem letu starosti in odrasle s šibkim imunskim sistemom. Je 98-odstotno učinkovito, tudi v primeru, ko se cepi oseba, ki je že dva ali tri dni v inkubacijski dobi. Pred okužbo naj bi ščitilo vsaj 10 let.

Izjemoma dvakrat

Ko otroci norice prebolijo, so nanje najpogosteje imuni za  vse življenje. Bolezen se lahko ponovi v primeru, ko je otrok prebolel zelo šibko obliko noric s samo tremi ali štirimi izpuščaji in se ta, ko je otrokov imunski sistem slab, ponovno pojavi z običajno jakostjo. Druga možnost je, da otrok zboli za podobnim virusom, ki je zmotno diagnosticiran. Ta ne pusti nobene imunosti za virus noric in tako se te po našem zmotnem prepričanju pojavijo še drugič.

PREBERI ŠE: Norice - huda bolezen, ki ogroža tako nosečnico kot tudi plod

Zapleti pri prebolevanju v odraslosti

Za noricami najpogosteje zbolijo otroci, ki obiskujejo vrtec ali druge oblike skupinskega varstva. Sicer jih lahko dobijo tudi starejši otroci in odrasli vseh starosti. Če je mamica za noricami zbolela v zadnjem mesecu nosečnosti, jih lahko novorojenčki dobijo takoj po rojstvu ali v prvem mesecu življenja. Takrat so norice v 30 odstotkih primerov smrtno nevarne. Predvsem so nevarne nosečnicam, ki zbolijo v prvem trimesečju nosečnosti, saj lahko pri otročičku povzročijo prirojene anomalije ali smrt. Zato je najbolje, če otroci, zlasti pa deklice, bolezen prebolijo v otroštvu, saj se s tem izognejo morebitnim zapletom v nosečnosti in pri porodu.

Kljub pogostosti noric je potrebna previdnost. Najbolje je, da bolni otroci niso v stiku z nosečnicami, ljudmi s slabim imunskim sistemom ali osebami, starejšimi od 70 let, ker ti na virus noric niso tako odporni. Pri odraslih je kasnejša oblika bolezni veliko hujši pasavec ali herpes zoster. Okužba pri starejših lahko povzroči resne zaplete, kot so vnetje velikih možganov (encefalitis), vnetje malih možganov (cerebelitis) in  meningitis.

Predsednik novega sveta RTVS Goran Forbici
Irving si v Dallasu želi LeBrona
Zaradi filma Barbie mednarodno pomanjkanje ...
V boju za superfinale bodo šli pari prek sebe
Previdno, če imate takšne izpuščaje
Z nekaj žlicami moke bo vaše kuhinjsko korito ...
Je po več kot treh letih res konec?
Susan Boyle zadela možganska kap, tako je videti ...
Porod pri prvorodkah lahko traja tudi do 24 ur
Tudi vas moti to početje v trgovinah?
Hitra in enostavna kosila za hujšanje
Se tudi na vašem vrtu pojavljajo takšne tvorbe?