Tako boste vzgojili empatičnega otroka

S.B. /

VZGOJA IN VRTEC

0
13.06.2023, 7:44

Nasilje je posledica kombinacije bioloških, socialnih in psiholoških dejavnikov, zlasti tistih, ki povečajo izpostavljenost ranljivosti, sramu in ponižanju otroka. A kako preprečiti, da bi otroci postali nasilni? Dr. Lisa Firestone, klinična psihologinja, avtorica in direktorica za raziskave in izobraževanje pri združenju Glendon, navaja nekaj nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo.

Tako boste vzgojili empatičnega otroka

Obstaja možnost, da se nekdo rodi nasilen? Dr. Lisa Firestone potrjuje, da gre pri nasilju za povezavo med genetiko in okoljem in čeprav ne moremo vplivati na to, s kakšnimi geni se otrok rodi, lahko z okoljem in vzgojo znatno vplivamo na to, kako se ti geni pri njem izražajo.

Teh 7 dejavnikov lahko pomaga pri preprečevanju nasilnega vedenja:

Vzpostavljanje navezanosti

Rezultati raziskav so pokazali, da otroci potrebujejo najmanj pet skrbnih in ljubečih odraslih, ki jim pomagajo, da odrastejo v srečne in zdrave odrasle. Poleg staršev in starih staršev so to lahko tudi vzgojitelji, učitelji, trenerji ali družinski prijatelji, ki so lahko otrokom za zgled in vzor. 

Zato je pomembno, da otroke spodbujamo k druženju, sodelovanju in razvijanju ljubečih, sočutnih in prijaznih odnosov z ljudmi. Navezanost na druge, ponavadi družinske člane, lahko posameznika mnogokrat odvrne od neprimernih ali nasilnih dejanj, nekaterim pomaga tudi do korenitih sprememb, kar so dokazali z različnimi rehabilitacijskimi programi.

Razvijanje vesti 

Pomembno je, da otroku pomagamo razvijati vest, da se otrok zaveda, ko naredi nekaj, s čimer škoduje drugemu, da prizna, kaj je naredil in se primerno opraviči za svoje dejanje ter poskuša popraviti situacijo. 

Ljudje vse življenje delamo napake, a pomembno je, da jih priznamo in se iz njih učimo. Na ta način rastemo in se razvijamo, hkrati pa smo otrokom dober zgled, kako ravnati, ko pride do takšne situacije. 

 Empatija je zmožnost razumeti in čutiti drugega v tem, kar doživlja.
Empatija je zmožnost razumeti in čutiti drugega v tem, kar doživlja. / FOTO: Shutterstock

Razvijanje empatije

Najbolj od vsega je pomembno, da pri otroku spodbujamo občutek empatije. Da se zna postaviti v kožo drugega in da drugim ne stori, kar ne bi želel, da drugi storijo njemu. Beseda "oprosti" je lahko povsem brez pomena, če otrok tega res ne čuti. 

Ob takih primerih vprašajte otroka, kako bi se počutil, če bi nekdo udaril njega. To pomaga otroku začutiti sočutje, obenem pa spodbudi razumevanje, kaj v resnici pomeni, če nekoga udariš.

Namenjanje pozornosti

Otrok ne kaznujte s tišino. Tako ne bodo vedeli, kako se določene zadeve lotiti ali popraviti nastalo situacijo. Z otroki se je treba čim več pogovarjati, jim prisluhniti in hkrati biti povsem odkrit. Osamitev ali ignoriranje otroka, še posebej najstnika, lahko pusti velike posledice. Še posebej za tiste otroke, ki se ne vedejo primerno. 

Otrokovo odklonsko vedenje namreč kar kliče po pozornosti. Zato mu namenite dovolj svojega časa in mu prisluhnite. Tak način zdravljenja se je pokazal kot zelo učinkovit tudi pri mladostnikih s psihopatskimi nagnjenji.

Je mogoče, da se nekdo rodi nasilen?
Je mogoče, da se nekdo rodi nasilen? / FOTO: Adobe Stock

Gradite samozavest otroka

Samozavesten in izpopolnjen otrok ne bo imel potrebe po zatiranju drugih, da bi sebe povzdignil. Otroka pohvalite in izpostavite njegove dobre lastnosti, a pri tem pazite, da ne boste dajali lažnih pohval, ki lahko spodbujajo njegovo nečimrnost. Za njegove dosežke in pozitivne sposobnosti pa je prav, da otrok prejme pohvalo. 

Opustite neprimerno kaznovanje

Kot starši moramo biti pozorni na to, kako discipliniramo svoje otroke. Če je kazen brezpredmetna in niti malo vzgojna, je hkrati nesmiselna in ne doseže želenega učinka. Kazen nikoli ne sme biti posledica vašega trenutnega čustvenega stanja, temveč premisleka, kako bo koristila vedenju otroka in česa se bo pri tem naučil. 

Otrokom pri umirjanju pomaga tudi izvajanje joge.
Otrokom pri umirjanju pomaga tudi izvajanje joge. / FOTO: Shutterstock

Učenje tehnik umirjanja 

V svetu, v katerem se vse bolj odmikamo od narave in večino časa preživimo v hitrem tempu življenja s številnimi obveznostmi, je izjemnega pomena, da tako sebe kot otroka učimo pravilnih tehnik umirjanja. 

Pomembno je, da otroke naučimo, kako prepoznati sprožilce stresa in se soočiti s stresnimi situacijami. Pri tem lahko otroku pomagajo različne tehnike sproščanja, kot je pravilno predihavanje, sprehod v naravi, meditacija, tapkanje ali joga. 

Kot starši imamo to odgovornost, pa tudi privilegij, da lahko skozi vzgojo otroka spremenimo svet na bolje. Če bomo vzgojili osebo, ki bo sočutna, prijazna, odgovorna, topla in nežna, bo svet postal za odtenek lepši, kot je. 

Vir: psychologytoday.com

NOVICE

Po dveh mesecih se vračajo za pogajalsko mizo

ŠPORT

Zbadanje v garderobi Panathinaikosa: 'Samo Srbijo ...

POP IN

Zvezdniško obarvan tretji gala dogodek Muzeja ...

TV ODDAJE

Žanova ponudba za Alena, šok za Tima in Nušo

VIZITA.SI

5 čajev, ki lahko pomagajo pri pomiritvi

OKUSNO.JE

Slane in sladke jedi, za katere potrebujete samo ...

ZADOVOLJNA.SI

Ko sta se zaljubila, je bil star 44, ona pa 18

MOSKISVET.COM

Znani slovenski košarkar ljubi to srbsko zvezdnico

BIBALEZE.SI

Megan Fox spregovorila o tragičnih posledicah ...

CEKIN.SI

Mama: Delam polni delovni čas, pa komaj nahranim ...

DOMINVRT.SI

Okrasite svoj dom glede na astrološko znamenje

ZADOVOLJNA.SI

Kako se znebiti gubic okoli oči?