Kako izbrati prave risanke za svojega otroka?

S.B. /
VZGOJA IN VRTEC
0
11.03.2023, 5:00

Razmišljate o tem, kako izbrati primerne risanke za zabavo in izobraževanje svojega otroka? Odkrijte najboljše načine za izbiro primernih risank za otroke glede na njihovo starost.

Kako izbrati prave risanke za svojega otroka?

Risanke za otroke so lahko odličen način za zabavo, sproščanje in spoznavanje sveta. Kadar izbirate risanke za najmlajše, pa je pomembno, da upoštevate njihovo starost in izberete ustrezno vsebino.

Pridobite priporočila iz zaupanja vrednih virov

Pri izbiri risank za otroke je zelo pomembno, da preverite priporočila iz zaupanja vrednih virov. Preden izberete risanko za otroka, preverite recenzije in ocene zanesljivih virov. Za mnenje lahko vprašate tudi prijatelje in družinske člane, ki imajo otroke iste starosti, kot so vaši otroci. Poleg tega pa razmislite, katere risanke so primerne za otrokovo starost, katere vsebine otroka zanimajo in katere risanke nanj pozitivno vplivajo v smislu sprostitve, zabave ali učenja novih stvari.

PREBERI ŠE: Kako se z otrokom pogovarjati o nevarnostih spletnih iger?

Izberite starostno primerne vsebine

Ocene in recenzije na spletu so odličen način, da dobite občutek za starosti primerne vsebine katere koli risanke. V večini držav lahko med drugim najdete ocene, kot so G, PG, PG-13 in R, ki označujejo, za katero starostno skupino je risanka ali otroška oddaja primerna, hkrati v ocenah navajajo tudi, ali vsebuje nasilje, kletvice ali drugo potencialno neprimerno vsebino. Poleg tega vam branje mnenj drugih staršev lahko pomaga pri odločitvi, ali je risanka primerna za vašega otroka.

tv
tv / FOTO: Adobe Stock

Postavljajte vprašanja o razvoju risanih likov in vsebini zgodbe

Ko izbirate pravo risanko za svojega otroka, je pomembno, da ste pozorni tudi na razvoj junaka in vsebino zgodbe. Zastavite si vprašanja, kot so: 

- Ali so prikazani liki pozitivni vzorniki, s katerimi se moj otrok lahko identificira? 
- Je zgodba premišljena in privlačna? 
- Ali vsebuje lekcije o morali, pogumu ali poštenosti, ki bi se jih moj otrok lahko naučil? 

Ocenite, ali se liki soočajo s kompleksnimi težavami, ki jih rešujejo s smiselnimi rešitvami, namesto zgolj s srečnim koncem. Ti dejavniki bodo prispevali k otrokovi splošni pozitivni izkušnji gledanja.

Risanke so lahko odlično orodje za zabavo in izobraževanje otroka.
Risanke so lahko odlično orodje za zabavo in izobraževanje otroka. / FOTO: Adobe Stock

Primerjajte risanke z drugimi izobraževalnimi programi kot alternativo 

Risanke so lahko odlično orodje za zabavo in izobraževanje otroka, a razmislite, če lahko otroku predstavite tudi kakšne njihovi starosti primerne izobraževalne oddaje, dokumentarne oddaje in filme, zvočne knjige ali tematske podkaste. Ti lahko namreč otroku nudijo dodatno in nekoliko drugačno učno izkušnjo v primerjavi z risankami ter odpirajo širši nabor različnih tem. Poleg tega je lahko raziskovanje vsebine, ki se bolj kot na domišljijske plati zgodbe osredotoča na dejstva, koristno za otrokove analitične sposobnosti ter strateško razmišljanje pri reševanju težav. 

Kdaj pa z otrokom prvič v kino? 

Preverite tukaj.

Razkritje Putinovih 'vulkanskih datotek': vojska ...
V ŽIVO: Kvalifikacije kraljevega ...
Javnost navdušena nad odvetnikom Gwyneth Paltrow: ...
Sabina Jeršin: Ni mi žal za nobeno solzo, ki sem ...
Spomladansko čiščenje: 20 stvari, ki jih vrzite ...
Finsko podjetje ustvarilo prvo leseno stranišče ...
Marjetka Vovk se je poslovila od dolgih las
Manekenka podaljšala svoje noge, zrasla je za 16 ...
'To sem rekla možu, ko mi je povedal, da me ...
'Imela sem dobrega delodajalca in solidno plačo, ...
Popolno pomladno pecivo, ki se topi v ustih
Peteršilj je lahko tudi zelo strupen