5 načinov, kako lahko opolnomočimo deklice

S.B. /

VZGOJA IN VRTEC

0
25.05.2024, 4:15

Če imate doma odraščajočo deklico ali poznate vsaj eno takšno, potem dobro pazite, kako se vedete do nje, kaj ji govorite in kakšen vzor postavljate ... Vse to ima namreč izjemen vpliv na njeno življenjsko pot.

5 načinov, kako lahko opolnomočimo deklice

Bodimo nežni do deklic. Če namreč deklica od vas ne pričakuje nežnosti, pomeni, da ste do sedaj storili nekaj zelo narobe ali pa je to storil nekdo pred vami. Vsak trenutek je pravi trenutek, da deklici pokažemo, da jo imamo radi. Z objemom, nežno besedo, komplimentom. 

Ni nujno, da je najboljša učenka, najboljša športnica, ni nujno, da najbolje igra inštrument, ni nujno, da je samo pridna punca, da bi bila deležna pohval, objemov, nežnosti in besed: "Čudovita si." 

Dokler je majhna, naj bo samo punčka in takšna, kot čuti, da mora biti, mi pa bodimo tam, da jo vodimo, da postane tisto dekle in potem ženska, ki bo srečna v svoji koži in se bo dobro zavedala, koliko je vredna. Kako lahko opolnomočimo deklico?

Pokažite ji, da je lahko močna

Berite knjige in dobro je izbrati knjige, v katerih so glavne junakinje močne ženske. Oglejte si takšne filme in jo spodbudite, da vidi, kako ženska brez strahu prevzame netradicionalno vlogo. Spodbujajte jo, naj se ne boji spregovoriti in povedati svojega mnenja. Spodbujajte jo, naj se ne boji vprašati, kar hoče. Vprašajte jo o njenih pogledih na svet in preverite, ali so se nekateri stereotipi v njej že uveljavili.

Predstavite ji knjige z ženskami v glavnih vlogah.
Predstavite ji knjige z ženskami v glavnih vlogah. / FOTO: Adobe Stock

Imejte jo radi, objemajte jo, cenite jo

Da bi bila deklica močna, mora čutiti, da je ljubljena, cenjena in da nekoga zanjo skrbi. Tudi odrasli vedno izhajamo iz tega, ali imamo podporo. Ko čutimo, da imamo podporo, se lažje nečesa lotimo in nekaj lažje zapustimo. Enako velja za dekleta in ljubezni ni nikoli dovolj in nikoli ni slab čas, da nekomu povemo, da ga imamo radi.

Poslušajte jo in spoštujte, kar govori

Naj vaša deklica ne čuti, da je to, kar reče, nepomembno. Lahko je to najbolj običajen trenutek v njenem življenju, a ne ve, da je za odraslega manj pomemben kot razmišljanje o službi, plačevanju računov ali kakšnih načrtih. Tiste majhne stvari, ki se zgodijo otroku, so edino, kar poznajo, je njihov svet in zanj kot takega najbolj relevantno. 

Če ne poslušate, kaj vam otrok govori, se mu bo zdelo, da je to, kar ima povedati, nepomembno, kasneje v življenju pa se bo tudi bal govoriti. Kolikokrat ste že slišali odraslo osebo reči, da mu je vseeno, kam bo šla, kaj bo jedla, kaj bo počela? Te stvari so pogosto posledica neposluha in zatiranja, ki so ga bili vajeni v otroštvu, zato razvijejo občutek, da je vse, kar rečejo, nepomembno in se s tem mehanizmom branijo, da tudi njim ni več pomembno.

Pogovarjajte se z njo in jo spodbujajte k kritičnemu razmišljanju.
Pogovarjajte se z njo in jo spodbujajte k kritičnemu razmišljanju. / FOTO: Adobe Stock

Pokažite ji, da je lahko neodvisna

Zakaj ne bi svoje punčke vključili v vse, kar počnete? Namesto da rečete, prav, mama/oče bosta naredila hitreje, naj vam otrok pomaga in se tako uči. Ne glede na to, ali gre za čiščenje hiše ali pripravo večerje, otroku vedno dajte kakšno majhno nalogo, iz katere se bo veliko naučil za prihodnost. Mogoče bi ti to uspelo hitreje in bolje, a iz teh majhnih korakov se začne cela razvojna pot, in ko se otrok že od malih nog nauči marsičesa, je to odličen začetni kapital za naprej. Kot pri vsem je ključno, da stvari počnemo skupaj.

Pazite, kaj govorite pred njo

Ko se pogovarjate z dekletom, bodite pozorni na to, kaj ji rečete in kako bo to vplivalo na njeno samozavest. Vsakič, ko pošljete kritiko, ki naj bi imela po vašem mnenju predvsem metodičen značaj, pomislite, kako bi se počutili, če bi vam kdo to rekel in kako bi to vplivalo na vašo samozavest. Besede so zelo močne in zelo nevarne; bodi previden, kako uporabljaš to orožje pri dekletih.

NOVICE

V 20 letih Slovenija prejela 11 milijard ...

ŠPORT

Kek opozarja: Na Brdu se ne bodo samo sprehajali

POP IN

Poskočni o novi pesmi: Mama iz fanta naredi ...

TV ODDAJE

Sodniki bodo začinili zadnji boj za prednost

VIZITA.SI

Lahko tetovaže povečajo tveganje za redko vrsto ...

OKUSNO.JE

Noro dobra 'pašta', pripravljena v manj kot pol ...

ZADOVOLJNA.SI

3 astrološka znamenja, ki jim bo junij prinesel ...

MOSKISVET.COM

Znate zadovoljiti svojo drago?

BIBALEZE.SI

To je po mnenju psihologa najslabše, kar lahko ...

CEKIN.SI

To je primer slovenskega podjetja, ki svojo moč ...

DOMINVRT.SI

Bi brez teh žuželk sploh lahko preživeli?

BIBALEZE.SI

Starši, bodite pozorni na te sestavine v otroških ...