dominvrt

Vrstni red otrok v družini in njihove značilnosti

MALČEK
0
03.12.2019, 8:52

"Naš prvi otrok je čisto drugačen kot drugi. Tako močno se razlikujeta, kot da ne bi bila v sorodu," so besede, ki jih starši pogosto delijo z drugimi, ko opisujejo osebnostne značilnosti svojih otrok. Dejstvo je, da se sorojenci med seboj močno razlikujejo tudi zaradi vlog, ki jih imajo v družini. Posebej zanimiv je psihoterapevtski pogled na zaporedje rojstev. Kakšen in čigav je torej prvi, drugi ali tretji otrok in kaj to pomeni za družinski sistem, preverite v spodnjih vrsticah.

Vrstni red otrok v družini in njihove značilnosti

Malčki se učijo od sorojencev
Preberi še:
Malčki se učijo od sorojencev

Prvi otrok

Prvorojenec je otrok, ki pomeni za starša povsem novo izkušnjo ljubezni, družine in nove odgovornosti. Starša se ob prvem otroku učita svojih vlog – kaj pomeni biti mama in kaj oče. Skupaj z njim osebnostno rasteta, se razvijata, budno spremljata njegov razvoj in se obenem učita na svojih poskusih in napakah. Pri prvem otroku je nekaj povsem normalnega, da starša še nista oz. ne moreta biti sproščena, saj vsak nov korak pomeni zanju nekaj novega, neznanega. Z vidika vloge v družini je prvi otrok najbolj odgovoren in je običajno ponos družine. Če ima brate ali sestre, je ponavadi on tisti, ki čuva, jih vozi v vrtec, se z njimi igra, uči …, skratka čustveno in fizično poskrbi zanje. Prvi otrok je v notranjepsihičnem svetu tudi očetov otrok, kar pomeni, da v sebi nosi očetov notranji svet, druga možnost pa je, da bo popolno nasprotje očetu  – konkretno, trudil se bo, da bo delal tiste stvari, ki jih oče nikoli ni zmogel ali znal. Morda bo povsem nezavedno skušal udejaniti neuresničene poklicne želje očeta ali pa bo celo prevzel funkcijo čustvenega partnerja, če družina ni funkcionalna. Prvi otrok je navadno tisti, ki čustveno poskrbi za družino, če je treba.

Vsak otrok ima v družini pomembno vlogo.
Vsak otrok ima v družini pomembno vlogo./ FOTO: Shutterstock

Drugi otrok

Drugi otrok je tako močno čustveno povezan z materjo, da običajno odraža vse tisto, kar nosi mati nezavednega v sebi (nepredelane čustvene vsebine, strahove, potlačene travme …). Za razliko od prvorojenih otrok, ki so bolj odgovorni, so drugorojenci navadno svobodnejšega duha, pogosteje izražajo problematično vedenje in so neke vrste 'grešni kozli'. A kaj njihovo problematično vedenje v resnici sporoča? S problematiko, ki se odvija okoli njih, le preusmerjajo pozornost nase, ko v družini ni vse tako, kot bi moralo biti – z drugimi besedami – izražajo vse, kar je v družini neizgovorjenega. Če starši pogostokrat primerjajo oba sorojence, češ, 'poglej, kako je priden, zgleduj se po njem', se lahko med njimi razvije tekmovalnost, jeza, nerazumevanje, konflikti. Tudi v odraslosti je drugi otrok čustveno nekoliko bolj povezan z materjo.

Prvorojenci so rojeni za uspeh, drugorojnci so uporniki.
Prvorojenci so rojeni za uspeh, drugorojnci so uporniki./ FOTO: Shutterstock

Po mojih izkušnjah je idealna razlika med sorojenci približno tri leta.
Preberi še:
Po mojih izkušnjah je idealna razlika med sorojenci približno tri leta.

Tretji otrok

Tretji otrok je največji odraz vzdušja v partnerskem odnosu. Če imata starša urejen in funkcionalen odnos, ki bo otroku predstavljal varno zavetje, se bo počutil ljubljenega, mirnega, sproščenega. V nasprotnem primeru pa bo ta otrok izražal nemir, kar pa bo odraz napetosti in konfliktov med staršema. Njegovo vedenje je v tem primeru lahko problematično, lahko celo pogosto zboleva, vse le zato, da bi skušal očeta in mamo ponovno zbližati. Čeprav se to odvija na nezavedni ravni, se močno vpiše v njegov intrapsihični svet, ki postane osnovni način delovanja v odraslosti. Zelo verjetno bo tudi kasneje vedno neke vrste ’mediator’ oz. posrednik v odnosih – med prijatelji, v družini, na delovnem mestu.

Četrti otrok

Velja nenapisano pravilo, da je četrti otrok neke vrste ’družinski klovn’, saj njegov prihod vnese v družino smeh, sproščenost, zabavo. Če začuti, da v družini vlada kakršna koli napetost, bo hitro poskrbel za boljše vzdušje. Nezavedno čuti, da je njegova naloga poskrbeti za mir, pozitivno vzdušje, harmonijo v družini. Velja tudi, da je četrti otrok zelo pozitivno naravnan, dobrovoljen, spontan in to držo ohranja skozi celo življenje.

Prvorojenci so rojeni za uspeh
Preberi še:
Prvorojenci so rojeni za uspeh

Vir: Family of origin, James Framo

 

Fotoreporterstvo – podobe, ki govorijo
Kdo je zabil lepšega: 'Sonaldo' ali Luis Suarez?
Prvič po lasvegaškem strelskem napadu pevec znova ...
Vsi dosežki Nike Kljun: od Britney in J.Lo do ...
4 zgodnji simptomi raka jajčnikov, ki jih mora ...
Rahli piškoti, ki jih ne boste mogli nehati jesti
HOROSKOP: device bodo polne energije, strelce ...
Varnostna razdalja in pravilo dveh sekund: kaj ...
Bodoči oče je postal 'živi stol' za svojo nosečo ...
Tudi tako odpuščajo delavce v Sloveniji
Najbolj priljubljena pasma psa na svetu
Ko se odločate za kredit, morate biti realni