Bibaleze.si

Tega slovenski otroci ne marajo

STA

Vrtec - brisi

0
27. 11. 2018 09.21

V šolskih in vrtčevskih obrokih je dovolj sadja in zelenjave, a premalo rib in belega mesa. Preveč je pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Preverite, katero hrano najpogosteje zavračajo slovenski otroci.

Otroci najpogosteje zavračajo zelenjavo in juhe, najredkeje pa sadje in meso.

Spremljanje skladnosti šolske in vrtčevske prehrane s smernicami, ki ga je lani v 92 šolah in vrtcih opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz), je pokazalo, da obroki otrok in dijakov vsebujejo dovolj sadja in zelenjave.

To je način, da začne jesti zelenjavo

Velika večina vrtcev in šol oziroma 77 odstotkov po ugotovitvah Nijz pripravlja vse obroke, ki jih priporočajo smernice zdravega prehranjevanja ministrstva za zdravje iz leta 2005. Večina jih ima urnik obrokov tudi sestavljen tako, da je med obroki vsaj dve uri presledka.

Otroci najpogosteje zavračajo zelenjavo in juhe, najredkeje pa sadje in meso.
Otroci najpogosteje zavračajo zelenjavo in juhe, najredkeje pa sadje in meso.FOTO: Profimedia

Pri vsakem obroku otroci in učenci po ugotovitvah Nijz dobijo precejšen delež sadja ali zelenjave, so pa manj pogosto od priporočenega pri obrokih zastopane ribe in ribje jedi. Enako velja za belo meso in "izdelke z vidno strukturo". Za belo meso in izdelke z vidno strukturo je namreč priporočilo, da se pojavljajo pri 40 odstotkih dnevnih obrokov. Podatki pa kažejo, da so prisotni pri 28 odstotkih kosil, v 10 odstotkih dopoldanskih malic in v le treh odstotkih popoldanskih malic.

Tudi polnozrnati izdelki v obroke niso vključeni tako pogosto, kot naj bi bili. Polnozrnate izdelke naj bi namreč otroci in učenci uživali pri polovici vseh obrokov, rezultati pregleda pa kažejo, da so vključeni v 42 odstotkov dopoldanskih malic, 28 odstotkov popoldanskih malic in 26 odstotkov kosil.

Kateri prigrizki so zdravi?

Na drugi strani se nekatera živali na mizah v vrtcih in šolah pojavljajo v večji meri, kot je priporočeno. Slednje velja za pekovske in slaščičarske izdelke z višjo vsebnostjo sladkorja in maščob, vključno z industrijskimi deserti in sladkarijami, ter za mlečne izdelke z dodanimi sladkorji in večjo vsebnostjo aditivov. Strokovnjaki Nijz tudi ugotavljajo, da so "mesni izdelki s homogeno strukturo" ali večjo vsebnostjo maščob prepogosto vključeni v dopoldanske malice in kosila.

Pri strokovnem spremljanju 92 zavodov so na Nijz preverjali tudi, katero hrano otroci in učenci najpogosteje zavračajo. Ugotovili so, da najpogosteje zavračajo zelenjavo in zelenjavne jedi ter različne vrste juh, najredkeje pa sadje in sadne jedi ter meso in mesne jedi. Ugotovili so tudi, da večina zavodov nabavi do 12 odstotkov ekoloških živil ter od 10 do 40 odstotkov lokalnih živil.

Zato morajo naši otroci jesti med, maslo in jabolka

Na splošno pa na Nijz ugotavljajo, da sta šolska in vrtčevska prehrana v slovenskem šolskem sistemu organizacijsko in zakonodajno dobro urejeni, primerno pozornost pa jima posvečajo tudi nacionalni strateški dokumenti.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 740