Napaka, ki jo babice rade ponavljajo

A.K /

DRUŽINSKO ŽIVLJENJE

4
23.03.2023, 4:00

"Ne morem jim dopovedati, da imamo pri hrani svoja pravila," se pritožujejo mamice, ko beseda nanese na stare starše. Verjetno jih je malo takšnih, ki svojih vnučkov ne bi razvajali s sladkimi dobrotami, ko jih obiščejo. Babice in dedki že od nekdaj veljajo za nekakšen sinonim za vse, kar doma ni dovoljeno. S tem seveda ni nič narobe, če gre za majhne in občasne pregrehe, ki ne škodujejo nikomur. Je pa v nekaterih primerih vseeno treba ohraniti določene meje in jih spoštovati.

Napaka, ki jo babice rade ponavljajo

Sladoled za kosilo, tone bombonov, kar dve čokoladni tortici naenkrat in omara polna sladkarij, kadarkoli ti srce poželi. Obiski ali počitnice pri babici in dedku so vedno povezani s posebnimi doživetji, ki se v otrokovo srce zapišejo za vedno. In prav je tako. Poleg krasnih izletov in zabavnega druženja so takšni obiski običajno povezani tudi z nezdravo hrano. Nekateri starši okoli tega ne delajo velike drame in se jim zdi, da je to del otroštva. So pa tudi takšni, ki si močno prizadevajo za načrtovanje in izvajanje uravnoteženih obrokov, pri čemer omejijo sladkarije, sladke pijače in vse, kar ima prizvok 'nezdravega'. V takšnih primerih se rado zgodi, da se njihov režim popolnoma poruši, ko otroci stopijo skozi vrata babičinega doma. Ko se življenjski in vzgojni stili ne ujemajo, lahko nastanejo tudi medgeneracijski konflikti, zato se je treba vprašati – ali spregovoriti o nezdravi prehrani ali enostavno dopustiti, da se otrokom dovolijo občasne sladke pregrehe?

Nekako velja, da vsak starš najbolje ve, kaj je dobro za njegovega otroka in kakšne navade mu želi privzgojiti. Če se vam zdi, da je za vašo družino najbolje, da se prehranjuje zdravo, brez nepotrebnih 'nezdravih razvad', je seveda prav, da temu sledite. Drži pa tudi, da otrokovih zdravih navad ne morejo porušiti le občasni posladki, ki mu jih postreže babica.

Babice in dedki radi razvajajo s sladkarijami.
Babice in dedki radi razvajajo s sladkarijami. / FOTO: iStock

Preberite še: Kako komunicirati s starimi starši?

Vseeno pa obstajajo določene izjeme, ko je treba s starimi starši o prehrani spregovoriti:

Alergija na hrano: če se izkaže, da je vaš otrok alergičen na določeno vrsto hrane, pri čemer imamo v mislih od zdravnika potrjeno alergijo in ne tisto, ki je vse prevečkrat plod staršev, je treba to s starimi starši razjasniti in se pogovoriti o striktni dieti oziroma hrani, ki jo otrok lahko uživa. Če stari starši še vedno vztrajajo, da mu čisto malo ne bo škodilo, jasno razložite zdravstvene posledice in razloge za takšen način prehrane.

Zaprtje: nekateri otroci imajo že od rosnih let težave z določenimi živili, ki jim nehote povzročajo zaprtje oz. obstipacijo. Ta se ne more primerjati z občasnimi prebavnimi težavami z odvajanjem, pač pa gre za trdovratno zaprtje, ki se pojavi takrat, ko otrok zaužije določeno vrsto hrane. Tudi v takšnih primerih je pomembno, da jasno razložimo, za kakšne zdravstvene težave gre.

Babica in vnučka.
Babica in vnučka. / FOTO: iStock

Preberite še: Ali babice in dedki kvarijo otroke?

Redno varstvo: če je vaš otrok v rednem varstvu pri starih starših, to pomeni, da je polovico dneva v popolnoma drugem režimu, če se ta močno razlikuje od vaših življenjskih nazorov. V tem primeru je priporočljivo, da se iskreno in odprto pogovorite o vaših željah in pričakovanjih. Začetek lahko olajšate tako, da pripravljate hrano sami, otrok pa jo vzame s seboj v varstvo. Na ta način bodo starši uvideli in sprejeli, kakšen način prehrane vam ustreza.

Pomembno je, da se stari starši zavedajo, kako močno cenite njihov trud, zato se izogibajte ostremu prerekanju, čustvenim izbruhom in konfliktom. Povejte jim, da spoštujete njihove poglede na svet, a da si želite, da spoštujejo tudi oni vaše. Dajte predloge na mizo in poskrbite, da boste zadovoljni vsi. Bodite pa pripravljeni tudi na kakšen kompromis, saj sladka pregreha vsake toliko ne bo podrla vašega ustaljenega režima zdravih prehranjevalnih navad. Pravijo, da se umetnost skriva v uravnoteženosti.

Preberite še: So stari starši krivi za otrokovo debelost?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE

Odlagališče radioaktivnega materiala na ...

ŠPORT

Jani Kovačič: Vemo, da bo težko, a mi smo ...

POP IN

PRENOS V ŽIVO: Finalni izbor za Miss Slovenije ...

TV ODDAJE

Ostro soočenje med Kristijanom in Timom. Ali bodo ...

VIZITA.SI

Fotografija plaže iz 1976 šokirala ljudi – ne ...

OKUSNO.JE

Preprost kolač s slivami, ki vedno uspe

ZADOVOLJNA.SI

Nina Osenar po težki zdravstveni bitki spet žari

MOSKISVET.COM

Zvezdnik prevaral nosečo partnerko, tako je ...

BIBALEZE.SI

Družina 'posvojila' osamljenega dedka in ga vzela ...

CEKIN.SI

Ali ste med najnižje plačanimi delavci v ...

DOMINVRT.SI

Delovna akcija: Tako danes živi družina Dolar

OKUSNO.JE

Napake, ki jih delamo pri pripravi gob