V prvem letu otrokovega življenja je treba biti še posebej previden pri pravilni in zdravi prehrani. Ob tem se je treba držati vodila, da otroku ponujamo čim manj industrijsko predelane hrane, kot so razni slani prigrizki in sladkarije. V industrijsko pridelanih sladoledih je veliko aditivov in dodanih sladkorjev, zato niso primerni za manjše otroke. Medtem ko lahko domači sladoled ponudimo tudi otrokom od enega leta starosti dalje, saj gre pri izdelavi predvsem za kombinacijo sadja in mleka ali jogurta, zato je to lahko odlična izbira za osvežujočo sladico po obroku, je nutricionistka Tena Niseteo povedala za portal Miss7mama.

Za vas smo pripravili tudi nekaj receptov za zdrav domač sladoled, ki ga lahko ponudite že otroku od 1. leta starosti dalje:
Bananin mlečni sladoled
Za pripravo bananinega mlečnega sladoleda potrebujete 25 minut, 5 ur pa ga morate pustiti v zamrzovalniku. Porcija vsebuje 80 kcal, 3 g beljakovin, 3 g maščob in 10 ogljikovih hidratov.
SESTAVINE ZA L SLADOLEDA
3 zrele banane
150 ml polnomastnega mleka
200 g puste skute
5 žlic naribane čokolade
nekaj slamic
PRIPRAVA
Banane olupite, na grobo razrežite ter pretlačite z mlekom in s skuto. Potem primešajte naribano čokolado. Delajte hitro, da banane ne potemnijo.
Maso nadevajte v vrečko za zamrzovanje kock in dajte v zamrzovalnik.
Slamice razrežite na 10 cm dolge kose in jih, ko začne sladoled zamrzovati, zabodite v sredino ledenih kock.
Prednost
Sladoled je zdrava osvežitev za vroče dni. Skuta in polnomastno mleko dajeta kalcij za kosti in zobe.

Vaniljev sladoled
SESTAVINE
200 ml mleka
200 ml sladke smetane
50 g sladkorja
3 rumenjaki
Nekaj strokov vanilije
PRIPRAVA
Penasto umešajte rumenjake in sladkor. Pogrejte mleko s sladko smetano in stroki vanilije. Preden mleko zavre, vzemite ven stroke vanilije, počasi prilivajte tekočino v zmes z jajci in jo pri tem neprestano mešajte.
Zmes potem pristavite na štedilnik in kuhajte na pari, vse dokler se ne zgosti. Pri tem pazite, da ne zavre. Pustite, da se ohladi, nato pa jo odložite v zmrzovalnik za uro do dve.
Ko se krema strdi, jo vzemite iz posode in s paličnim mešalnikom nekaj minut mešajte na nižji hitrosti. Vrnite zmes za eno uro v zamrzovalnik in dvakrat ali trikrat ponovite postopek. Ko je sladoled pripravljen, ga lahko okrasite z jagodnim ali čokoladnim prelivom.

Vir: MissGastro, Didakta, Miss7mama
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV