Kaj se dogaja z otrokom, ko ga pustite v pregretem avtomobilu?

S.B. /
MALČEK
0
14.06.2022, 4:15

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili na poti z avtom in je vaš malček zaspal v avtosedežu, vam pa se je vmes mudilo še v trgovino, preden se zapre? Ste otroka v tistem hipu zbudili in vzeli s seboj ali ga s priprtim oknom pustili počivati v avtu? Slednje je lahko v poletnih dneh smrtno nevarno. Četudi gre le za trenutek. In verjemite, tudi priprta okna ne pomagajo preprečiti najhujšega.

Kaj se dogaja z otrokom, ko ga pustite v pregretem avtomobilu?

Četudi ste utrujeni in se je vaš malček po dolgi poti v avtu končno umiril in zaspal v svojem sedežu, naj vas ne premami misel, da bi ga v vročih poletnih dneh pustili počivati v avtu in odhiteli po opravkih. Že samo nekaj minut je lahko usodnih in najbrž si nikoli ne bi odpustili usodne napake. Temperatura v avtu se lahko namreč v zelo kratkem času tako močno segreje, da pusti hude posledice na zdravju otroka. V določenih primerih je bilo prepozno in otroci se nikdar več niso zbudili. Zato raje opravke odložite na naslednjič ali pa otroka enostavno zbudite in vzemite s seboj v trgovino ali kamor koli ste bili že namenjeni. 

Obstaja visoko tveganje za nevarnost 

Kadar otroka pri visokih zunanjih temperaturah pustite v avtu, obstaja velika verjetnost za hipertermijo ali vročinski udar. Gre za stanje, pri katerem lahko pride do hudih možganskih poškodb otroka in drugih notranjih organov. V nekaterih primerih lahko vročinski udar privede tudi do smrti. Le nekaj trenutkov v pregretem avtomobilu je dovolj, da ogrozite zdravje in življenje svojega otroka. V samo desetih minutah lahko namreč temperatura avta poskoči za 10 stopinj Celzija. V roku ene ure lahko temperatura v avtu naraste celo za 22 stopinj Cezija. Ni nujno, da so pri tem zunanje temperature izjemno visoke, smrtni primeri otrok so se dogajali tudi že pri zunanji temperaturi malce nad 20 stopinj Celzija. Odprta okna na avtu pa nikakor ne preprečujejo najhujšega. Marsikdo, ki pusti avto pod žgočim soncem, ob zapustitvi pusti priprta okna v prepričanju, da zaradi tega v avtu ne bo vroče. A zgolj za centimeter ali dva priprta okna ne prinesejo nobene ohladitve, saj ne omogočijo prepiha, zato tudi ne pride do izmenjave vročega zraka s hladnejšim.

Vse več je tragičnih zgodb, ko starši ne pomislijo pravočasno na posledice zaprtega otroka v avtomobilu.
Vse več je tragičnih zgodb, ko starši ne pomislijo pravočasno na posledice zaprtega otroka v avtomobilu. / FOTO: Shutterstock

Kaj se dogaja z otrokom v pregretem avtomobilu? 

"Kot veste, ljudje svojo temperaturo uravnavamo prek kože – pri visokih temperaturah se odprejo kožne pore, iz katerih se izloča tekočina, ki s hlapenjem znižuje temperaturo na koži. Za učinkovito potenje človeško telo potrebuje tekočino, pa tudi kisik; srce mora ob potenju namreč delovati močneje. Brez zadostne količine tekočine in kisika, ki preprečujeta dvig temperature, se telesna temperatura telesa hitro dvigne, odvajanje toplote pa se ustavi. Že telesna temperatura 42 stopinj Celzija je dovolj, da pride do vročinskega šoka oziroma do toplotnega udara, ki vodi v odpoved mnogih telesnih organov in v smrt. Še zlasti je to nevarno za otroke, ki imajo manjšo površino kože glede na prostornino telesa in zato niso sposobni odvajati odvečne toplote tako učinkovito kot odrasli. Dodatno nevarnost predstavlja dejstvo, da otroci v avtu običajno sedijo v otroškem sedežu oblečeni, kar preprečuje odvajanje toplote s potenjem, saj pot nima kam izhlapevati. Telo se namreč zakrito z oblačili in v sedežu segreje trikrat hitreje kot ob enaki temperaturi na svežem zraku," opozarjajo na AMZS Slovenija.

Kako ravnati v primeru, če opazite otroka, samega v zaprtem avtomobilu?

Policisti ob tem znova opozarjajo, naj pri temperaturah, kakršnim smo priča te dni, nihče ne pušča v vozilih otrok, starejših, bolnih ali onemoglih oseb, saj lahko temperature v njih že v nekaj minutah tako narastejo, da so lahko usodne tako za ljudi kot tudi za živali. Kdor bi opazil, da je v vozilu dalj časa zaprta oseba, ki si sama ne more pomagati, naj o tem takoj obvesti Policijo. Na AMZS pa še opozarjajo, da v tem primeru:

- Najprej povprašamo druge, ki so v bližini takšnega avta, če so videli voznika; kje je, kam je šel? Če se to zgodi na parkirišču nakupovalnega centra oziroma trgovine, o tem takoj obvestimo varnostnike oziroma odgovorne v trgovini, ki naj poskušajo poiskati ali priklicati voznika.

- Če tega v kratkem času ne najdejo, je treba takoj poklicati policiste oziroma javiti primer na številko 112. Odgovorni bodo znali svetovati, kako naprej.

- Če je pomoč predaleč, velja razmisliti o tem, kako bi iz avta rešili otroka; če ne gre drugače, je pri zaklenjenem avtu treba razbiti stekla oziroma kako drugače vlomiti v notranjost in rešiti otroka (ali domačo žival).

- Pomembno je, da ravnamo odločno in dovolj hitro; s posledicami svojega ravnanja (razbita stekla in podobno) se lahko ukvarjamo pozneje. Najpomembneje je, da iz avta rešimo otroka.

 

Pomembno je, da otroka, če je pri zavesti, hidrirate in ohladite njegovo telo.
Pomembno je, da otroka, če je pri zavesti, hidrirate in ohladite njegovo telo. / FOTO: Profimedia

Kaj lahko sami storite, da bi preprečili nevarnost vročinskega udara pri otroku? 

Otroka nikoli ne puščajte samega v avtu, niti za trenutek.

Otroku ne dovolite, da bi se igral v avtomobilu.

Vse ključe vozil imejte izven dosega otrok.

Avtomobil in druga vozila vedno zaklenite za seboj.

Kakšni so simptomi vročinskega udara?

Vlažna in hladna koža, utrujenost, prekomerno potenje, glavobol, slabo počutje, omotica, šibek utrip, nizek krvni tlak, mišični krči, zmedenost, hitro in plitvo dihanje, zadela koža, nemoč, bruhanje, driska, izguba zavesti. 

Kako zaščititi otroško kožo pred nevarnimi sončnimi žarki?
Preberi še:
Kako zaščititi otroško kožo pred nevarnimi sončnimi žarki?

Kaj storiti, če pri otroku opazite simptome vročinskega udara?

Najpomembneje je čim prej znižati telesno temperaturo, zato otroka nemudoma namestite v senco, v pol ležeči položaj, slecite mu oblačila, počasi ga polivajte z vodo (ta ne sme biti hladna, temveč primerne, sobne temperature), v primeru izgube zavesti otroka obrnite na bok in takoj za tem pokličite reševalce. Telesno temperaturo je treba konstantno preverjati, ohlajevanje telesa pa lahko opustite šele, ko se ta spusti pod 38 stopinj Celzija. Če je otrok pri zavesti, mu dajajte hladne napitke. 

Če otrok kaže samo znake izčrpanosti zaradi toplote, ga peljite v hladnejši prostor, zaželeno je, da je klimatiziran. Dajte otroku dovolj tekočine. Pazite, da ni preveč sladka ali prehladna. Tuširanje ali kopanje v mlačni vodi lahko tudi pomaga. Zaželeno je, da otrok ostane v zaprtem prostoru in preostanek dneva počiva. Če v kratkem ne pride do izboljšanja stanja, ga odpeljite do zdravnika. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Tobogani so lahko nevarni: pretrgana križna vez ...
Jakobsenu druga etapa, van Aert prevzel rumeno ...
Luka Dončić si je med letom na Švedsko privoščil ...
Gordana in Dejan sta prvi par, ki je odstopil
5 navad, ki lahko podaljšujejo življenje
To je najbolj priljubljena pasma psa na svetu
Predporočna pogodba ni bila po godu Davidu in ...
Kopanje v teh slovenskih jezerih je strogo ...
Babica je komentirala, da je hčerki izbrala grdo ...
Premožne družine in njihove skrivnosti
Zmagovalec MasterChefa razkriva, kaj v šovu ...
6 trikov v gospodinjstvu, ki jih še ne poznate