Kaj narediti, ko otroka nosi luna?

MALČEK

0
30.08.2012, 5:35

Mesečnost ali somnabulizem, kot pojav imenujejo strokovnjaki, ni redka. Vsak mesec, ko se na nebu zdebeli luna, mnogi starši potarnajo, kako 'otroke nosi polna luna'. Kaj storiti, če otrok v spanju vstane – ga zbuditi?

Kaj narediti, ko otroka nosi luna?

 

Po podatkih raziskav naj bi bilo kar 30 odstotkov otrok začasnih mesečnikov – to pomeni, da jih nočna hoja začne mučiti med tretjim in četrtim letom, kar pa se navadno konča do štirinajstega leta starosti.
Po podatkih raziskav naj bi bilo kar 30 odstotkov otrok začasnih mesečnikov – to pomeni, da jih nočna hoja začne mučiti med tretjim in četrtim letom, kar pa se navadno konča do štirinajstega leta starosti. / FOTO: iStockphoto

Zakaj nas nosi luna?

Za mesečnost strokovnjaki pravijo, da so v veliki meri kriva podedovana nagnjenja – v družinah, kjer sta mesečnika oba starša, ima težave kar 60 odstotkov otrok. Pomemben in velik dejavnik pa so duševne obremenitve, kot so stres, strah in pritiski iz okolice. Pri odraslih je kot ključni dejavnik prisoten tudi alkohol.

Kako prepoznati mesečnost?

Mesečnika boste prepoznali po tem, da se bo sredi noči zbudil in se bo z odprtimi očmi sprehajal po stanovanju ali pa bo sedel na primer na postelji in se pogovarjal. Nekateri premikajo predmete, drugi vsebinsko nepovezano govorijo, če pa bomo takšnega človeka zbudili, bomo dobili nesmiselna pojasnila. Otroci zelo velikokrat kričijo ali jokajo. Vsem pa je enako to, da se zjutraj ne spomnijo nočnega dogajanja.

Otroci naj gredo v posteljo srečni in pomirjeni.
Otroci naj gredo v posteljo srečni in pomirjeni. / FOTO: iStockphoto

Kriv je preskok v možganih

Zdravnik Norbert Kriegisch pravi, da je pri mesečnikih motena struktura spanja. Navadno je tako, da je prehod iz globokega spanja v fazo REM postopen, pri mesečnikih pa pride do nenadnega preskoka. Za fazo REM vemo, da pomeni fazo lahnega spanca, za katero sta značilna hitro premikanje oči in zelo intenzivne sanje. "Ta nenadna menjava možgane preseneti. V sanje morajo nenadoma priklicati akcijske prizore, ob tem pa blokirati gibalni center, kar jih preobremenjuje," pravi zdravnik. Posledica dogajanja v možganih pa je, da zapornice gibalnega centra ostanejo odprte in prepuščajo v mišice živčne signale, zaradi katerih se potem speči odpravi na pot.

Zakaj je mesečnost nevarna?

Po podatkih raziskav naj bi bilo kar 30 odstotkov otrok začasnih mesečnikov – to pomeni, da jih nočna hoja začne mučiti med tretjim in četrtim letom, kar pa se navadno konča do štirinajstega leta starosti. Mesečnost sama po sebi ni nevarna, je pa zelo nevarno, če imamo doma nezavarovane predele. Zato je pomembno, da na vrh stopnic nastavimo ograjo, da so okna ponoči zaklenjena ali zaprta tako, da jih otrok ne more odpreti, da zapiramo balkonska vrata itd. Miren spanec si bomo zagotovili, če bomo pred spanjem pregledali, ali je vse zaščiteno in varno, če bi se kdo opravil na 'nočni pohod'.

Ali naj mesečnika zbudimo?

Strokovnjaki svetujejo, da mesečnika nikoli ne zbudimo, saj se bo ustrašil. Najboljša rešitev je, da ga tiho odpeljemo nazaj do postelje. Oseba, ki se med mesečnostjo zbudi, se navadno odzove zmedeno in neusklajeno, zelo redko burno ali celo nasilno.

Otroci naj gredo srečni spat!

Velik dejavnik za mesečnost je prav stres, zato je prav, da gre naš otrok v posteljo čim bolj miren. Zelo prijeten način – ki ne bo samo pomagal otroku, ampak boste z njim poglobili vaše vezi, zaupanje in ljubezen – je večerni pogovor. Skuhajte otrokov najljubši čaj in se z njim pogovorite o tem, kako je preživel dan. Pohvalite ga, če je naredil kaj, na kar ste ponosni, pustite mu, da se vam zaupa, sestavite načrt za naslednji dan. Skupaj zapojte kakšno pesmico ali preberite pravljico po njegovi želji. Zapomnite si, da nihče ne more mirno spati, če se mu po glavi podijo skrbi.

Strokovnjaki pa so ugotovili, zakaj pravzaprav dojenček tako pogosto neutolažljivo joka.

Luna
Luna / FOTO: Reuters

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

NOVICE

20-letnik, ki je streljal na Trumpa, je bil nekoč ...

ŠPORT

Pogačar: Takšna prednost je luksuz, ampak do ...

POP IN

Jeremy Clarkson po porazu Anglije v smetnjak ...

TV ODDAJE

Tekmovalci 10. sezone MasterChefa z zahvalo ...

VIZITA.SI

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje

OKUSNO.JE

Zdrav poletni zajtrk brez kuhanja, ki ga boste ...

ZADOVOLJNA.SI

To se bo zgodilo, če se William in Kate ločita

MOSKISVET.COM

Top poletna aktivnost, ki vas bo zasvojila

BIBALEZE.SI

Nekdanja direktorica IBM-a: 'Tako je moja mama ...

CEKIN.SI

Toliko boste plačali, če vas policisti zalotijo ...

DOMINVRT.SI

Tako se v vročih dneh hladijo slavni in bogati

ZADOVOLJNA.SI

Zdrav recept, ki je odličen tudi za vašo prebavo