Bibaleze.si

Zakaj je vitamin D tako zelo pomemben?

Helena Adamič
Malček 5
13. 09. 2011 07.55

Ko je sonce planetu Zemlja prvič vdahnilo in omogočilo življenje, je nastala tudi molekulska snov, ki ji danes pravimo vitamin D. Ravno z njim narava nas ljudi in vsa ostala živa bitja obvladuje, saj ga lahko v največji meri dobimo le s svetlobo.

Ključen vir, iz katerega ljudje tvorimo vitamin D, je svetloba. S pomočjo holesterola v dnevu ali dveh na koži dozori vitamin C, ki ga kri ponese po telesu, z njim pa med drugim izgrajujemo močne in zdrave kosti in zobe.
Ključen vir, iz katerega ljudje tvorimo vitamin D, je svetloba. S pomočjo holesterola v dnevu ali dveh na koži dozori vitamin C, ki ga kri ponese po telesu, z njim pa med drugim izgrajujemo močne in zdrave kosti in zobe.
Ključen vir, iz katerega ljudje tvorimo vitamin D, je svetloba. S pomočjo holesterola v dnevu ali dveh na koži dozori vitamin C, ki ga kri ponese po telesu, z njim pa med drugim izgrajujemo močne in zdrave kosti in zobe.FOTO: iStockphoto
 

Kako ga tvorimo?

Ko fotoni, delci svetlobe, po osmih minutah popotovanja od sonca proti Zemlji le pridejo do nas, se ustavijo v naših celicah, ki vsebujejo holesterol. Nato tam v dnevu ali dveh, odvisno od naše telesne temperature, dozorijo v vitamin D. Še danes ga imajo znanstveniki bolj za hormon kot vitamin, predvsem zato, ker ga ustvarjamo sami. Tisti, ki se na prostem ne gibljejo veliko, vitamina ustvarijo manj, zato ga predvsem novorojenčki dobijo z materinim mlekom, Eskimi pa na primer iz rib. Oblikovane molekule vitamina D preidejo v kri in po osmih sekundah v telesne celice, neposredno do celičnega jedra in v njem prisotnih genov. Tam se po vzorcu genov oblikuje ustrezni protein, vsako uro pa se v celicah tako sintetizira na milijone beljakovin. In bolj kot smo izpostavljeni sončni svetlobi, boljša je naša presnova.

Dober vir vitamina D so mleko in mlečni izdelki, jajca, maslo ...
Dober vir vitamina D so mleko in mlečni izdelki, jajca, maslo ... FOTO: iStockphoto

Za zdrave kosti in zobe

Vitamin D je nujen za sprejemanje kalcija iz črevesja in vgradnjo tega v kosti in zobe, prav tako pa uravnava količino fosforja v telesu. 99 odstotkov ga potrebujejo kosti in zobje, preostali odstotek sodeluje pri prenosu živčnih dražljajev v živčnih in možganskih celicah. Tako je vitamin D pomemben tudi za usklajeno delovanje mišic, prenos hormonov in rastnih dejavnikov in nevrotransmiterjev, zaradi katerih smo tako dobre volje. Ravno zato je po besedah znanstvenikov vitamin D eno izmed najboljših pomirjeval. Brez svetlobe torej ne moremo. Spomladi in poleti to ne predstavlja težav, pozimi pa bi morali, če želimo pridobiti dovolj tega vitamina, roke in obraz soncu izpostaviti vsaj deset minut.

Koliko ga potrebujemo?

Naši predniki so imeli s presnovo vitamina D precej manj težav kot mi, predvsem zato, ker so se več zadrževali na prostem. Tisti odrasli, otroci in mladostniki, ki se raje skrivajo med domačimi štirimi stenami, ga dnevno potrebujejo od pet do deset mikrogramov, odraščajoči otroci sicer še več. Drugi, ki pa se na prostem gibljejo od 20 do 30 minut na dan, in pri tem dnevni svetlobi izpostavijo veliko kože, potrebujejo le polovico do dve tretjini navedenih količin vitamina D.

Pa otroci?

Raziskava, ki so jo pred sedmimi leti opravili v ZDA, kaže na zaskrbljujoče pomanjkanje vitamina D pri otrocih, glavni krivec pa je nezadostno gibanje na prostem in prehrana, ki ne vsebuje dovolj rib in mlečnih izdelkov. „A le s prehrano je izredno težko dobiti dovolj vitamina D,“ pravi vodja raziskave Michal L. Melamed z medicinskega kolidža Albert Einstein na Univerzi Yeshiva. Zato je gibanje na soncu izrednega pomena. Pretežno sedeč način življenja, ki je danes postal resničnost tudi evropskih otrok, pa tudi uporaba sončnih krem s širokim zaščitnim spektrom, zlasti blokado UVB-žarkov, je le še pripomogla k stopnjevanju problema. Telo namreč UVB-svetlobo uporablja zato, da lahko holesterol spremeni v vitamin D.

Morska hrana
Morska hrana FOTO: iStockphoto

Poskrbite, da bo otrok užival dovolj rib in mlečnih izdelkov. Otroci naj se več igrajo na prostem, pravi doktor Melamed. „Seveda to ne pomeni, da se brezglavo nastavljamo sončnim žarkom v času dneva, ko je sonce resnično najbolje nevarno. Od 15 do 20 minut dnevno je dovolj. Če vašega otroka ne opeče hitro, ga lahko z zaščitno kremo namažete šele po desetih minutah. Tako bodo dobili dovolj sončne svetlobe, vseeno pa jih ne bo opeklo.“

Pomanjkanje vitamina D sicer pogosteje pesti deklice kot dečke, pomanjkanje ugotavljajo tudi pri tistih s prekomerno težo. Svetla koža je pri izdelovanju vitamina C bolj učinkovita, zato ga tisti s temnejšo poltjo ob izpostavljanju sončni svetlobi proizvedejo manj. Več kot je v koži melanina, manj vitamina D lahko telo proizvede. S sončenjem v koži ustvarimo tudi do dvakrat več vitamina D, nato pa se ta začne razgrajevati v nedejavne svetlobne snovi, kot je lumisterin, da pri tem ne nastaja škoda. Poleg tega pretirano sončenje ovira normalno presnovo vitamina D, zato nas prve dni sončni žarki okrepijo in poživijo, še tedne trajajoče sončenje pa utruja in izčrpava.

Nikar preveč

Ker je vitamin D topen v maščobah, ga lahko telo skladišči, zato pri vnosu ne smemo pretiravati. In čeprav ga v presni hrani ni, v ostali pa ga je le malo, lahko potrebe po njem zadovoljimo že samo z ribami, jetri, maslom, mlekom in jajci. Če vitamin D nenadzorovano uživamo v obliki prehranskih nadomestil in tablet, lahko to pusti hude posledice. Če se ga v telesu in krvi nakopiči preveč, lahko namreč pride do hiperkalcemije; takrat si odvečni kalcij poišče drugi izhod, mehka tkiva kot so ledvice, srce, pljuča ali ožilje, kjer se nalaga v obliki apnenca. Iz tega pa se sčasoma lahko razvije arterioskleroza.

Kaj se zgodi, če preveč sedite?

(Vir: Oberbeil, Klaus: Z vitamini do zdravja, Prešernova družba, Ljubljana 2005.)

 

Danes tudi vse več otrok, ki so ravno tako postali žrtev sodobnega 'sedečega' življenja, trpi za pomanjkanjem vitamina D. Izpostavimo otroka soncu 15 do 20 minut dnevno, a vendarle pazimo na nevarne sončne žarke. žarke.
Danes tudi vse več otrok, ki so ravno tako postali žrtev sodobnega 'sedečega' življenja, trpi za pomanjkanjem vitamina D. Izpostavimo otroka soncu 15 do 20 minut dnevno, a vendarle pazimo na nevarne sončne žarke. žarke.FOTO: iStockphoto


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Komentarji (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
otocanka 30. 09. 2014 16.03
Problem ni v mleku, pač pa v prehrani živali. Mleko krave je zdravo v kolikor se krava pase zunaj, se pravi na travniku. Problem nastane pri večjih korporacijah- farmah, kjer jim je glavni cilj pridelava čim več mesa in mleka v čim krajšem času. Tam dodajajo še rastne hormone, da žival čim hitreje zraste in da proizvede čim več mleka. Ti hormoni pa so nam škodljivi. To je še bolj kot pri govedu prisotno v prašičjih in piščančjih farmah. Kokoš, ki na kmetijah išče hrano po dvorišču ima trdo meso, ki je je potrebno več časa kuhat. Piščanec s farme, pa še hodit ne zna, ker se tam ne gibljejo, saj jih je toliko, da so eden poleg drugega, zato je tudi njihovo meso mehko. Isto je z divjačino, ki je trda, ker se žival prosto giblje in ne prejema nobenih hormonov za hitro rast, kot je to navada v intenzivni pridelavi za prodajo.
User752427 11. 11. 2014 10.52
-1
Mleko je bilo, je in bo problem. Tudi naravno, direkt izpod krave, sredi pašnika. Polnomastno mleko vsebuje 50% kalorij z vira nasičenih maščob, ki so zdravju škodljive. Potem so tukaj še holesterol, živalske beljakovine, hormoni (ja, tudi v zdravi bio natur pure kravi so hormoni)...
otocanka 14. 11. 2014 10.44
+1
Ja, zato pa vsi vegetarijanci živijo tristo let, ker ne zaužijejo nobene živalske maščobe in beljakovine ter tako nimajo holesterola itd. itd. Če bi bil vzrok le v mesu in mleku, bi vegetarijanci živeli večno. Brez maščobe telo ne more funkcionirati. Obstaja veliko vitaminov, ki so topni v maščobi in če je te s prehrano ne dobiš, so ti zaužiti vitamini neuporabni, ker jih zelo ne more izkoristiti.
User635717 15. 03. 2012 17.41
+15
Čeprav mi bo veliko minusov padlo, bom vseeno komentiral. Kar dajte z ribami in mlekom ljudi zastrupljat. D vitamina ima izredno veliko ANANAS in sveži pomarančni sok, ampak najbolje je da se spomladi ob blagem soncu temu predate in kasneje čim več, samo ob pravih urah , da ne bo kontra učinek. Ribe če že jeste jejte čimmanjše, ker nimajo velike količine težkih kovin v tkivih, mleko suro je najboljše, ker ko ga pregrejemo nad 50°C, se maščobne strukture spremenijo in pol je kažin. UHT obdelano mleko je pa še posebej sr**** ker se molekule mleka tudi tam spremenijo. Mleko polnomastno in sveže je manj škodljivo in lažje se maščobe prebavijo kot pri kuhanem. Seveda je pa od osebe do osebe in njene prebave odvisno kdaj škodljivost pride do izraza! LP
User635717 15. 03. 2012 17.46
+9
vedite da je dosti kmetov ki dajejo ureo(umetni gnoj v silos-silažo, da se živali prej poredijo. Priporočam alternativo, katera je tudi glede laktoze bolj prijazna telesu. To sta kozje in ovčje mleko, katerih hrana je v glavnem še naravna. zanimivo je da so kitajci svoje čase,ko se še niso toliko z zahoda pobirali, se držali pravila da otrok do svojega 2 ali 3 leta strarosti naj ne bi dobil kravjega mleka.
Bibaleze
Bibaleze
SLEDI NAM:
Bibaleze.si
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Spremeni nastavitve piškotkov Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2024, Bibaleze.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1071