12 tehnik za regulacijo otrokove jeze

A.K /

MALČEK

1
28.08.2022, 4:15

Regulacija otrokove jeze je tema, ob kateri se zdi, da nima konca. Nekateri starši ob otrokovem izpadu jeze odidejo stran in otroka preprosto ignorirajo, drugi se razjezijo in otroka še bolj zmedejo, tretji čustveno 'zamrznejo', saj ne vedo, kako bi odreagirali. Le malo pa je staršev, ki vedo, da se jezen otrok še ne zna pomiriti sam.

12 tehnik za regulacijo otrokove jeze

Če odrasli vemo, da so intenzivna čustvena stanja nekaj trenutnega, kar se dogaja v nas, pa so otroci še premajhni, da bi to razumeli. Jezo občutijo kot zelo intenzivno telesno in čustveno senzacijo, ki jih preplavi, pri tem pa ne vedo, da je to nekaj običajnega in da bo minilo. Prav zato je aktivna vključenost staršev nujno potrebna za zdravo regulacijo jeze. Le tako se bo otrok naučil, da je to čustvo nekaj povsem obvladljivega.

Predstavljamo vam nekaj konkretnih tehnik, ki temeljijo na preusmeritvi pozornosti s pomočjo telesa. 

1. Prizemljitev:

- Čutna raven: Pri tem se otrok osredotoči na vse čutne zaznave - kaj v svoji okolici sliši, kaj vidi, kaj vonja in kaj čuti. Sprašujte ga z nežnim in toplim glasom in ne hitite. S to tehniko se otrokova jeza preusmeri. 

- Umivanje rok: Tudi pri tej tehniki so vključeni čuti - otroka napotimo k umivanju rok, ki naj traja vsaj 3 minute. Dobro naj se posveti vsakemu prstu posebej, hrbtni strani dlani in zapestjem. V tem procesu naj začuti mehkobo mila, vodo, ki teče po dlaneh … kar ga po pomirilo.

- Mišično sproščanje: Otrok v tej tehniki vključi vse mišične skupine - najprej mišice napne, nato jih sprosti. Začne z dlanmi, ki jih stisne v pest, zadrži in sprosti. Nato enako nadaljuje z ostalimi mišicami rok, nog, trebuščka … Starši ga morate seveda pri tem pomirjujoče voditi.

Preberite še: Jezni malček

Nekateri starši ob otrokovi jezi odreagirajo s še večjo jezo, kar otroka zmede.
Nekateri starši ob otrokovi jezi odreagirajo s še večjo jezo, kar otroka zmede. / FOTO: iStock

2. Senzorična aktivacija: 

- Močan objem: Ena od osnovnih tehnik, ki jo pri regulaciji otrokove jeze strokovnjaki močno priporočajo, je dolg in močan objem. Otrok se bo pomiril, če ga boste med izpadom jeze stisnili k sebi in ga nekaj časa v tem položaju tudi zadržali. Ne glede na to, ali se brani ali kriči, se bo sčasoma njegovo telo umirilo.

- Aktivacija mišic: Velikokrat pomaga, če mora otrok po jeznem izpadu nositi breme, ki vključuje več mišičnih skupin. Seveda je pomembno, da gre za breme, ki je njegovim letom primerno. Gre za neke vrste športno aktivnost, ki pomaga otroku doseči mir in se sprostiti.

- Na glavo? Morda se na prvi pogled zdi malce čudno, a ta aktivacija močno pomaga, ko je telo preplavljeno s težjimi čutenji. Visenje na glavo v otroški gibalni igralnici ali doma na zofi pripomore k aktivaciji telesa, regulaciji težjih čutenj in pomiritvi. Ker je pri čustvih vedno vključeno celo telo, je pomembno, da se jeza lahko sprosti skozi gibanje, telesno udejstvovanje, športno aktivnost.

Preberite še: Kaj storiti, ko otrok kriči?

3. Čuječnost:

- Dihanje: Vsi poznamo tisti rek: ’Dihaj, dihaj’. Pri otroku lahko to tehniko uporabimo pri vadbi čuječnosti, ki se jo uporablja kot način stika s telesom in samim s seboj. V primerih, ko je otrok vznemirjen, ga lahko skoz dihanje vodimo: počasen vdih – kratka pavza – dolg izdih. In tako naprej, dokler ne čutimo, da je otrok pomirjen.

- Igrača in občutki: Otroku lahko ponudimo igračo, ki naj bo izdelana iz številnih materialov (volna, guma, plastika …). Otrok naj igračo prime v roke in jo opisuje, kaj čuti, kakšen je material, je mehko, je trdo, je mrzlo … S tem se bo njega pozornost prenesla na senzorična doživetja.

- Poskoki: Otroku predlagajmo naj 3-krat močno poskoči v zrak, nato naj se vsede na tla, se dotakne svojih prsi in šteje srčne utripe.

Zdrava regulacija otrokove jeze vključuje fizičen stik (npr. pomirjujoč objem) in ubeseditev njegovega počutja (npr. Vidim, da si jezen. Krivično je, da se ti je to zgodilo. Neprijetno se počutiš, ker si nemočen ... itd.). Otrok se tako nauči, da jeza, ki preplavi, ni nekaj neobvladljivega. Poleg tega lahko uporabimo tudi zgoraj opisane tehnike, ki pripomorejo k sprostitvi in pomiritvi otroka.

Preberite še: Je otrrokova jeza normalna?

 

NOVICE

Odziv Logarja: Poteza SDS je prekomerna, nisem še ...

ŠPORT

Nedoh pred finalom PFL turnirja: Zame je to ...

POP IN

Slovenski glasbeniki posneli svežo priredbo pesmi ...

TV ODDAJE

Koga bo v polfinalnem tednu zavarovala Mateja?

VIZITA.SI

''Zatekla sem se v alkohol, ker nisem želela ...

OKUSNO.JE

Ta način kuhanja ima številne prednosti

ZADOVOLJNA.SI

Kraljica leta varala moža in svaku pošiljala ...

MOSKISVET.COM

S to lepotico naj bi princ William prevaral Kate

BIBALEZE.SI

Zvezdnika potrdila, da pričakujeta prvega otroka

CEKIN.SI

Slavni milijarder pravi, da so ljudje revni ...

DOMINVRT.SI

Čudovite ideje za božično dekoracijo v ...

OKUSNO.JE

Praznični piškoti, ki se stopijo v ustih