teden slovenske hrane

Slovenska šolska prehrana pod lupo: kako otrokom zagotoviti bolj zdrav in lokalen obrok
Slovenija ima dobro razvit sistem šolske prehrane, vendar številne razprave ob začetku Tedna slovenske hrane kažejo, da je prostora za izboljšave še veliko, predvsem pri vključevanju lokalno pridelane hrane, povezovanju deležnikov in upoštevanju potreb otrok. Prav to je bilo v ospredju dogodka Pamet v hrano, znanje na krožnik, ki ga je organiziralo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zdrav zajtrk, ki vas bo popeljal nazaj v otroštvo
Slovenija je dežela z bogato tradicijo, tudi na področju prehrane. Vsako leto v novembru praznujemo Teden slovenske hrane, pobudo, ki spodbuja uživanje domačih, lokalnih živil. Osrednji dogodek tega tedna je že nekaj let Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nas povezuje z našimi koreninami in bogatim kulinaričnim izročilom. Zajtrk, ki ga bodo letos v slovenskih vrtcih, šolah in drugih izobraževalnih zavodih pripravili 15. novembra, pa ne sme manjkati niti na mizi vaših malčkov.

To je treba otroke učiti že od samega začetka
Z domiselnimi in zabavnimi triki zmanjšajte količino zavržene hrane, s tem prihranite, obenem pa otroke naučite odgovornega ravnanja tudi v odrasli dobi.

"Otroci slišimo stvari, jih vidimo, novice, govorice, vse ...''
Ob svetovnem dnevu otroka sta poslanke in poslance nagovorila predsednik DZ Dejan Židan in junior ambasadorka Unicefa Arja Ela Hvala. V 30 letih po sprejetju konvencije o otrokovih pravicah se je marsikaj izboljšalo, a je po Židanovih besedah dela še mnogo. Mlada ambasadorka je poslance pozvala, naj pri grajenju sveta prihodnosti mislijo na otroke.

Male ritke v eko pleničkah
Če je otrok vso dobo povijanja v plenicah za enkratno uporabo, to pomeni od pet do šest tisoč plenic na otroka, oz. tono smeti, razgradljivih v 500 letih. Po statističnih podatkih imamo v Sloveniji več kot 55 tisoč ton smeti na leto samo zaradi plenic za enkratno uporabo.


























