pokvarljiva živila

Poletni pikniki brez skrbi: Kako preprečiti zastrupitve s hrano v vročini
Poletje je sezona uživanja in igre na prostem. To pa vključuje tudi piknike, prehranjevanje na stojnicah, pa tudi druženje ob žaru. Kadar uživate hrano v vročih vremenskih razmerah, pa je potrebno sprejeti nekaj preventivnih ukrepov, da ne bi prišlo do neželene okužbe ali zastrupitve s hrano. Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.

Zakaj bi morale nosečnico skrbeti bolezni, ki se prenašajo s hrano?
V nosečnosti obstaja visoko tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano, ker se imunski sistem med nosečnostjo spremeni. To je naravno stanje, ki pripomore, da z otrokom živita v sožitju. Vendar pa lahko taka sprememba telesu oteži boj proti nekaterim škodljivim mikroorganizmom, ki se prenašajo s hrano. Tudi še nerojeni otrok je v veliki nevarnosti, ker njegov imunski sistem ni dovolj razvit, da bi se ubranil škodljivih mikroorganizmov, ki se prenašajo s hrano.

Boste imeli piknik? Potem morate upoštevati ta navodila!
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da sezona piknikov prinaša povečano tveganje za bolezni, ki so povezane s hrano. Toplo vreme omogoča idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, zato so na NIJZ posvarili pred okužbami in zastrupitvami, ki nastanejo v primeru nepravilnih postopkov priprave hrane.
 

























